La fiscalia demana mantenir les ordres de detenció de Ponsatí

Considera que es va presentar a les eleccions europees per evitar el procés penal contra ella

La fiscalia ha demanat mantenir les ordres de detenció de Clara Ponsatí, la mesura de presó provisional i la declaració de rebel·lia. En el seu escrit, reconeix que li és aplicable la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre Oriol Junqueras, motiu pel qual reclama al Parlament Europeu que li revoqui la immunitat. Al seu parer, el que pretenia Ponsatí quan es va presentar a les eleccions europees era evitar el procés penal contra ella. La seva elecció recent a conseqüència del Brexit, continua, s’ha produït un cop ha estat “processada i havent fugit prèviament de la justícia espanyola”.

Pel que fa al suplicatori, considera que en aquest cas s’ha d’aplicar el dret nacional, i aquest estableix que la necessitat de demanar permís a la cambra no es pot estendre més enllà de les fases d’inculpació i processament. El contraria suposaria, diu la fiscalia, “subordinar l’exercici de la potestat jurisdiccional a una tutela parlamentària aliena a l’equilibri de poders dissenyat pel poder constituent, i una intromissió indeguda i il·legítima en l’exercici de la funció jurisdiccional”. Implicaria, ha continuat el ministeri públic, que la immunitat parlamentària fos un privilegi o dret particular de determinades persones.

En aquest sentit, insisteix que la condició de diputat “no es pot transformar en un privilegi abusiu utilitzat per retallar indegudament l’exercici de la funció jurisdiccional”. A més, considera que, com a privilegi que és, la immunitat ha de ser objecte d’una interpretació “restrictiva”.

Nou comentari