El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La Fiscalia ‘afina’ l’acusació contra Trapero
  • CA

Lluny queden les peticions de presó incondicional davant la Jutge Carmen Lamela. Després d’una llarga instrucció i un judici dens a l’Audiència Nacional, els fiscals de l’Audiència Nacional, Miguel Ángel Carballo, i Pedro Rubira, ‘afinaran’ l’acusació contra el Major del Cos dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, l’exsecretari general d’Interior, Cèsar Puig, l’exdirector general de la Policia, Pere Soler, i la intendent Teresa Laplana. De fet, la rebaixa de rebel·lió a sedició estava cantada arran de la sentència del procés. Però l’alternativa de desobediència, que permet penes d’inhabilitació però no de presó, no estava tan clara. Així es veurà amb tota probabilitat en la represa del judici aquest dilluns després del tall forçat pel coronavirus. En una sessió a distància i breu, on els acusats seran a Barcelona i els acusadors a Madrid, per tal que la fiscalia elevi a definitives les seves conclusions. 

 

De fet, la decisió del ministeri públic rau en la Fiscal General de l’Estat. Cal tenir present que Dolores Delgado va gruar la conspiració del fiscal del cas, Miguel Ángel Carballo, per manllevar-li la coordinació de la lluita contra el gihadisme. Ara li ha fet tornar la jugada, fins al punt que els dos fiscals van demanar més temps al Tribunal de Concepción Espejel per bastir i negociar les conclusions de la vista oral.

 

La decisió de la fiscalia de rebaixar a sedició i deixar d’alternativa la desobediència, mostra que el judici ha servit per desautoritzar un relat de connivència expressa dels Mossos amb el procés. La prova practicada ha deixat pal·lès que l’actuació dels Mossos no estava expressament dirigida a facilitar el referèndum sinó a evitar batusses en determinats centres de votació. Fins al punt, que el Major Trapero ha deixat ben clar la seva discordança amb el procés. Així mateix, els dos investigadors principals del cas, el tinent coronel Daniel Baena i el comandant César López, van admetre que les seves especulacions sobre la implicació del Major tenien només un “plantejament teòric” o que es van amargar als atestats trucades entre Trapero i el president del TSJC, Jesús Maria Barrientos.

 

També va ser clau per a les defenses el darrer testimoni, Juan Antonio Puigserver, l’advocat de l’Estat que exerceix la poderosa secretaria general Tècnica d’Interior conegut a Catalunya per ser el conseller d’Interior durant l’aplicació del 155. Puigserver va assegurar al Tribunal que durant la Junta de Seguretat del 28 de setembre no va tenir “cap element objectiu” ni va veure res que pogués “inferir” la connivència del Major amb el president Carles Puigdemont ni amb el procés sobiranista. De fet, ha centrat que l’únic que va defensar el referèndum va ser el president i cap més dels assistents. En aquest sentit, ha destacat que “l’únic que recordava de la intervenció del Major a la reunió va ser la seva preocupació pels principis d’actuació policial davant persones vulnerables”.

 

Les línies de defensa han estat fermes. En aquest sentit, van vendre bé el pla de detenció del Govern. A més, incideixen que no tindria cap sentit, si hi hagués hagut una conspiració, només perseguir el Major en un cos de 17.000 efectius. A més, ara cal afegir el balanç polític actual: els Mossos són un cos absolutament obedient a la legalitat vigent, Trapero està apartat del comandament efectiu i el Tinent Coronel Diego Pérez de los Cobos, el testimoni de càrrec, ha estat desfenestrat pel mateix ministre de l’Interior fa dues setmanes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa