El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Ferran Requejo: “L’estratègia del procés s’ha d’afinar”
  • CA

Ferran Requejo és catedràtic de ciència política a la Universitat Pompeu Fabra i membre del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN). És especialista en teories de la democràcia, models federals i plurinacionalitat. També ha analitzat els processos constitucionals dels països que han accedit a la independència durant el segle XX. És articulista de La Vanguardia i el diari Ara.

Veu recorregut a la possibilitat d’una reforma constitucional?
Veig possibilitats de reformar la Constitució del 1978, però no veig que això serveixi per resoldre les tensions nacionals i territorials de l’Estat. No veig que el procés de reforma constitucional, el que resulta més previsible coneixent els principals actors implicats, doni de si ni tan sols per definir bé el tema de fons. I encara menys, per aconseguir un solució justa i estable a partir del reconeixement i d’una acomodació política i constitucional de les realitats nacionals que coexisteixen en l’Estat espanyol.

La proposta de referèndum que impulsa Podemos també és inviable?
És difícil. És poc probable que les forces dominants de la cultura política espanyola, que són molt refractàries a admetre ni tan sols que la realitat espanyola és plurinacional, tirin endavant una fórmula d’aquesta mena. Admetre que es pot fer un referèndum a l’escocesa esquinça les autoimatges, la manera d’autoentendre’s, que tenen les elits polítiques espanyoles, tant de la dreta com de l’esquerra jacobina. Tant del PP com del PSOE. Només una part minoritària de l’esquerra, que fins ara era Izquierda Unida -ja veurem Podemos- admetria la possibilitat del referèndum. És un escenari més improbable que no pas probable.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa