El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Fachin, obert a fer front comú amb Puigdemont a Europa
  • CA

 

Veure membres del PDeCAT compartint llista a Europa amb noms que han format part de l’espai de Podemos podria ser una realitat. Albano Dante Fachin, de Som Alternativa, un dels tres partits que integren la coalició Front Republicà per a les eleccions del 28-A —al costat de Pirates de Catalunya i Poble Lliure—, s’ha mostrat obert a fer front comú amb el president de la Generalitat exiliat Carles Puigdemont en una llista unitària independentista per Europa el proper 26-M, segons ha explicat aquest dilluns en declaracions a ‘El Món’.

 

Fachin ha manifestat que Som Alternativa encara no ha tingut aquest debat, però el tindrà perquè la proposta d’unitat a Europa “ens sembla que no és marciana”, sosté. El candidat del Front Republicà considera que la situació actual fa necessari “transcendir els límits” polítics “tradicionals”, de manera que el partit del qual forma part està obert a “estudiar” aquesta possibilitat.

 

“Per nosaltres Puigdemont és el president legítim, la proposta té sentit i reflecteix una cosa que la gent del carrer demana, en moments excepcionals ens plantegem debatre al voltant d’aquesta proposta”, ha subratllat.

 

D’aquesta manera el cap de llista del Front Republicà es mostra obert a valorar la proposta que Puigdemont va fer en una carta escrita la setmana passada amb Comín i Ponsatí apostant per formar una llista unitària a les europees. “La proposta està sobre la taula, té sentit que la gent i les organitzacions se la plantegin, ho debatrem i no em sembla desenraonat perquè respon a un moment concret”, ha remarcat Fachin.

 

Fachin assegura que aquests dies escolta molta gent que diu que a les eleccions espanyoles votarà el Front Republicà i a les europees optarà per Puigdemont. “Això demostra que la política catalana ha aconseguit fer una reflexió política i sortir dels límits de ser d’un partit o altre, en aquest procés de maduració política la gent contempla un munt d’opcions, em sembla molt normal i coherent que passin aquestes coses”, ha afegit Fachin.

 

Trencar el ‘bloqueig’ mediàtic

 

El Front Republicà lluita aquests dies per exposar el seu projecte de cara a les eleccions generals on es planteja fer una aposta pel bloqueig per tal de denunciar la situació excepcional que es viu a Catalunya des de l’1-O. La seva aposta difereix de la resta d’opcions independentistes, doncs en el seu cas és la única que planteja provocar tantes eleccions com faci falta a l’Estat fins que el dret a l’autodeterminació de Catalunya sigui acceptat.

 

Tot i la manca de presència mediàtica, el Front ha aconseguit col·lar-se com una des les opcions que podria aconseguir representació el 28-A. La darrera enquesta de El Periódico per exemple li atorgava la possibilitat d’aconseguir un escó.

 

Fachin defensa una major presència del Front als mitjans públics catalans, tenint en compte que a TV3 estan donant certa cobertura a Vox. “Els periodistes dels mitjans públics sabem que han de treballar en unes condicions lamentables i no és culpa dels professionals, cada dia ens avisen d’un munt de restriccions de la Junta Electoral, s’amenaça amb sancions per fer una feina periodística”, es queixa Fachin.

 

“En canvi la mateixa Junta deixa que els mitjans privats convidin Vox —reitera—; el que fa és beneficiar Vox erquè mentre prohibeix als públics que donin veu a tothom, permet que els privats donin veu a Vox”. Fachin es mostra convençut que “la Junta Electoral treballa activament perquè el discurs de Vox es pugi sentir i el del Front Republicà no”. Des del perfil a Twitter la coalició denunciava aquest dilluns la “censura” que pateix per part dels mitjas públics catalans.

 

 

Per trencar aquest bloqueig mediàtic, Fachin ha proposat a través d’un vídeo a Twitter un debat electoral entre líders de formacions sobiranistes per tal de posar algunes qüestions sobre la taula. “És necessari que els compromesos amb l’autodeterminació puguem tenir un debat propi… si donarem suport a Pedro Sánchez, si continuem apostant per la desobediència…”, comenta el candidat del Front. En el vídeo, Fachin es dirigeix a Jaume Asens, Laura Borràs i Gabriel Rufián.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa