Experts en dret internacional avalen que Catalunya esdevingui un estat

"No hi ha cap prohibició en el marc del dret internacional contra la independència" afirmen professors de Cambridge i Princeton
Experts en dret internacional han presentat un informe que avala el dret a l'autodeterminació de Catalunya
Experts en dret internacional han presentat un informe que avala el dret a l'autodeterminació de Catalunya | ACN

Un estudi internacional sobre el dret a l’autodeterminació elaborat per un equip de professors de dret internacional avala la postura del govern català pel que fa a la legitimitat que confereixen les lleis internacionals a les aspiracions catalanes. Aquest informe, encarregat per Esquerra Republicana a un grup d’acadèmics d’independents internacional, conclou que no hi ha cap normativa en el marc internacional que impedeixi que Catalunya esdevingui un estat independent.

 

L’equip de professors responsables d’aquest informe està liderat per Marc Weller, professor de dret internacional i estudis constitucionals internacionals de la universitat de Cambridge i mediador expert de l’ONU en negociacions de pau internacionals a Iemen, Myanmar, Kosovo o Sudan.


 

Aquest dimecres, el Col·legi de Politòlegs de Barcelona ha acollit l’acte de presentació d’aquest informe, amb la intervenció també de John Dugard, professor de dret internacional de la universitat de Cambridge especialitzat en dret públic internacional; Richard Falk, professor emèrit de dret internacional a la Universitat de Princeton (EUA), i Ana Stanic, advocada i especialista en dret comunitari i acords internacionals entre estats.

Weller afirma que en el cas d’una secessió com la que planteja Catalunya preval el dret internacional pel fet que no es pot imposar la llei domèstica quan es tracta d’una separació d’aquest estat. Segons Weller, el dret internacional, a més dels casos de les colònies, també aborda el dret a l’autodeterminació des del punt de vista de la voluntat de la gent: “Es tracta d'in nou abordatge que es basa en el principi democràtic, basat en la voluntat del poble. Estats com l’espanyol han de respondre d’una manera clara a aquesta voluntat del poble”.

 

Weller ha insistit en la sentència del Tribunal Internacional de Justícia sobre la independència Kosovo perquè “indica que no hi ha prohibició en la llei internacional d’una declaració d’independència de Catalunya. El dret internacional és neutre en relació a una declaració unilateral d’independència”. A més, Weller ha apuntat que la millor fórmula per expressar la voluntat del poble és a través d’un referèndum i que, un cop fet, el govern català haurà de negociar amb el govern central els termes d'una sortida.

 

"El govern espanyol no té cap dret legal de suprimir l’expressió de la voluntat popular quan aquesta voluntat és la de l’autodeterminació", ha aclarit Weller davant l'evident escalada de repressió impulsada des de Madrid. "Si el govern central atura o interfereix en la celebració d’aquest referèndum, aleshores és possible trobar altres vies per cercar aquesta independència". Vies, ha assegurat, que van des de unes altres eleccions plebiscitàries o una mobilització massiva i pacífica al carrer.


La lluita per la legitimitat

 

Richard Falk ha abordat la qüestió des del punt de vista de la legitimitat, i en aquest sentit ha assegurat que fins al moment la guerra per la legitimitat s’ha decantat “decisivament” del costat català. “Catalunya ha actuat en base als valors d’una societat democràtica, ha evitat la violència, i ha buscat en tot moment el diàleg i el pacte”, ha contraposat Falk a una Espanya que “coacciona i reprimeix i que busca provocar algun tipus de violència per part del govern català”.

 

Falk també ha apuntat que passi el que passi l’1 d’octubre, marcarà un punt i a part en aquesta lluita per la legitimitat: “L’1-O serà un moment determinant, un punt d’inflexió, en aquesta lluita per la legitimitat”.


 

John Dugard, per la seva part, ha advertit que els governs i els estats no acceptaran fàcilment una Catalunya independent. "Aquest procés de reconeixement i d’admissió serà un procés difícil i llarg. No serà immediat. Caldrà temps i paciència”. També ha insistit que "no hi ha cap prohibició en el marc del dret internacional contra la independència".

 

Les conclusions d'aquest estudi, de 60 pàgines, es publicaran pròximament, tal com han indicat els seus autors.
Comentaris
Ja falta poc per ser la nova Republica Catalana i desfernos d,aquest estat corrupte,mafios i expoliador
federalista
quant ha pagat mortadelo per la merda de informe dels experts a sou dels lladres, del 3 per cent un 0.4 per cent del famos 3 per cent,i aixi i tot encara en queda un 2.6 per cent de tot lo furtat mare meua quin negoci.
Copal bot
Els experts diuen veritats com una casa de pagès. Endavant!!!!

envia el comentari