Experts de l’ONU celebren la creació d’una Comissió de la Veritat sobre la dictadura franquista

El grup independent espera que les iniciatives del govern socialista de Sánchez vagin "acompanyades d'avenços judicials" sobre les desaparicions

 

Un grup d’experts de Nacions Unides celebra la creació d’una Comissió de la Veritat sobre la dictadura franquista i la Guerra Civil espanyola. L’equip d’experts independents del Consell sobre Drets Humans de l’ONU ha celebrat aquest dimecres la proposta del govern socialista de Pedro Sánchez per crear una Comissió de la Veritat i per elaborar plans de recerca dels desapareguts durant la Guerra Civil i la dictadura espanyola. En aquest sentit, els experts esperen que les “iniciatives anunciades” per Sánchez vagin “acompanyades d’avenços judicials” a Espanya o a qualsevol altre país sobre les desaparicions durant la guerra i la dictadura. De fet, el 2017 el grup de treball de l’ONU sobre desaparicions forçades o involuntàries va criticar “la inacció dels tribunals espanyols en la judicialització dels casos de desaparicions forçades durant la Guerra Civil i la dictadura”.

 

Aquesta reacció es produeix dues setmanes després que la ministra de Justícia de l’Estat anunciés la revisió de la Llei de la Memòria Històrica que també inclou la proposta de retirada dels símbols d’exaltació de la dictadura del Valle de los Caídos. El 2014 un d’aquests experts ja va exigir a les autoritats espanyoles que donessin resposta “de forma urgent” a les demandes de les víctimes en termes de veritat i que establissin “un mecanisme per oficialitzar-la”. Ara aquest grup de l’ONU aplaudeix que l’executiu de Sánchez “posi el dret a la veritat en un lloc privilegiat de l’agenda política”. “Aquesta decisió representa un pas fonamental cap al compliment del dret a la veritat de totes les víctimes de greus violacions de drets humans”, han assegurat en un comunicat.

Nou comentari