El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Exili i presidi, junts amb reserves a Perpinyà
  • CA

Perpinyà es converteix aquest dissabte en epicentre de l’independentisme català en acollir la celebració de l’acte “La República al centre (del món)” del Consell per la República (CxR), en què el principal protagonisme residirà en el president a l’exili i eurodiputat de JxCAT, Carles Puigdemont, i els seus companys Toni Comín i Clara Ponsatí. Tots tres han arribat aquest divendres a la Catalunya Nord, on en les properes hores tenen una agenda institucional que els portarà dissabte al matí, abans de l’acte central (a les 12 hores), a fer una visita a l’Ajuntament de Perpinyà. Allà seran rebuts per l’alcalde, Jean Marc Pujol, un gest que mostra que, en plena campanya de les municipals a França, rebre un líder independentista a Catalunya Nord suma més vots que no pas en resta.

Una de les primeres parades de Puigdemont a Catalunya Nord ha estat a Salses. El president a l’exili i l’eurodiputada Ponsatí s’han fet una foto a la Porta dels Països Catalans, una obra de l’escultor Emili Armengol del 2003, hores abans d’acudir a un partit de rugby al camp de l’USAP, on el president a l’exili ha estat rebut per les autoritats del club.

 

L’arribada de Puigdemont ha originat una certa disputa entre candidats a l’alcaldia. La qüestió sobre la identitat catalana ha fet els darrers anys un rebrot a la Catalunya Nord, on un moviment polític reivindica més autonomia per a la regió i un canvi de nom del departament, en lloc de Pirineus Orientals defensen la denominació Pays Catalan. Precisament el coordinador d’un partit catalanista com Oui au Pays Catalan, Jordi Vera, concorre en aquests comicis al costat del candidat del partit d’Emmanuel Macron, Romain Grau. En una entrevista amb ‘El món’, Vera ha dit aquest divendres que Puigdemont és vist a Catalunya Nord com el “representant dels catalans”.

Puigdemont rebut per membres de Oui au Pays Catalan (Cedida: Jordi Vera)

Puigdemont rebut per membres de Oui au Pays Catalan (Cedida: Jordi Vera)

Justament aquest aspecte és un dels elements de l’acte de Perpinyà que més controvèrsia ha produït entre els partits independentistes, que arriben a la cita dividits i en plena batalla per les eleccions al Parlament. Unes eleccions que han estat objecte d’una mena de ‘fake’ convocatòria per part del president de la Generalitat, Quim Torra, que les va anunciar per un futur pròxim però deixant en l’aire la concreció temporal de la seva celebració. Alguns hi han vist una intencionalitat partidista per donar temps a l’espai que representa JxCAT per a reorganitzar-se mentre la resta de partits van venuts amb el calendari.

Qui capitalitza l’èxit de Perpinyà?

Ha estat indefugible el fet que el clima preelectoral tingués un impacte sobre l’organització de l’acte de Perpinyà pel fet que sembla del tot impossible fer que el capital polític no se l’endugui Puigdemont en exclusiva mentre el líder d’ERC, Oriol Junqueras, viu el presidi. No obstant això, els promotors de l’acte han volgut remarcar que no hi ha cap partidisme en al seva organització. De fet, per garantir la presència d’aquells que són reprimits amb presó i altres exilis, es projectarà el vídeo “Les Veus de la Repressió”, amb els testimonis d’Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Joaquim Forn, Dolors Bassa, Jordi Turull, Josep Rull, Jordi Sánchez, Jordi Cuixart, Marta Rovira, Lluís Puig, Adri, Valtonyc, de CDR’s presos el 23-S, Jordi Ros, Eduard Garzón i Tamara Carrasco. Anna Gabriel, de la CUP, va declinar participar en aquest enregistrament, segons ha pogut saber ‘El món’.

Aquesta disputa per l’acte ha fet que es mantingués la incògnita sobre la participació i implicació de cadascun dels partits en la celebració. Finalment, aquest divendres els partits independentistes han anat informant sobre el grau d’importància que se li atorga a l’acte, si es vol fer aquesta interpretació del pes de les delegacions que han decidit enviar a Perpinyà. En aquest sentit, JxCAT hi envia tots els seus diputats i diputades, al Parlament i al Congrés, senadors, consellers i el president de la Generalitat, Quim Torra, al capdavant. ERC, en canvi, ha reduït la seva participació a una delegació mínima, més enllà dels vídeos de Junqueras i Rovira. Fins a Perpinyà hi viatjaran la portaveu parlamentària Anna Caula, el diputat i líder del Grup Municipal a Barcelona, Ernest Maragall, i el vicesecretari general de vertebració territorial i partit obert, Isaac Peraire, que de fet forma part del consell de govern del CxR. De la seva banda, la CUP és el partit que més obertament ha criticat l’acte i ha informat que no hi participarà en entreveure-hi “partidismes”.

L'espai on se celebrarà l'acte (CxR)

L’espai on se celebrarà l’acte (CxR)

L’acte de Perpinyà, presentat per Lloll Bertran i Carme Sansa, arrencarà a les nou del matí, segons el programa distribuït pels organitzadors. Hi haurà intervencions musicals de Lluís Llach i Roger Mas, entre altres. La intervenció dels exiliats, però, no es produirà fins al migdia. A l’escenari també hi intervindrà el president de la delegació del CxR a Catalunya Nord, l’escriptor Joan Lluís Lluís Per la tarda, l’agenda dels eurodiputats continuarà amb una recepció oficial de Torra a la casa de la Generalitat a Perpinyà.

La previsió és que més de 70.000 persones participin en l’acte.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa