El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els militars ja fan net a Catalunya
  • CA

La UME ja fa net a l’Aeroport del Prat. A dos quarts de sis de la tarda, amb puntualitat britànica, ha arribat la primera avançada del batalló Quart de la Unitat Militar d’Emergencies, amb seu a Saragossa, a la Terminal 1 de sortides. Un subgrup tàctic de 83 efectius que també ha fet funcions de desinfectació a Euskadi. Els militars han començat l’operatiu de desinfecció arran de la crisi del coronavirus tant a l’aeroport i demà ho faran al Port de Barcelona, ambdues infraestructures crítiques segons el dispositiu COMBIS del govern espanyol coordinat pel Ministeri de Defensa.  

L'Exèrcit espanyol actua a l'Aeroport del Prat fent tasques de desinfecció | Jordi Borràs

L’Exèrcit espanyol actua a l’Aeroport del Prat fent tasques de desinfecció | Jordi Borràs

La columna ha arribat motoritzada, amb un gran desplegament de mitjans -inclosos NBQ (De protecció nuclear, biològic i químic)-, amb protecció policial de Mossos i Policia Militar així com Guàrdia Civil i amb molta vistositat. De fet, la columna ha rebut aplaudiments per part del personal de terra de l’aeroport que s’ho mirava des de la vorera de la terminal. Seguidament a l’arribada, els efectius han començat immediatament el desplegament amb equips de protecció per tota la terminal.  Fins aquest migdia no s’ha fet publica l’operació de l’Exercit a Barcelona. Fonts de l’aeroport sospiten que fins demà no acabaran la neteja a la instal·lació.

L’Exèrcit actua a l’Aeroport del Prat | Jordi Borràs

Dos equips de cinc efectius porten a terme la neteja de fora cap a dins amb equips individuals de fumigació. L’objectiu, segons fonts militars, són les zones de trànsit. És a dir, els check ings, les facturacions i les zones restringides. L’operatiu iniciat aquesta tarda tindrà continuïtat demà al matí amb una altra repassada. A les nou del matí, hi haurà una reunió al Port de Barcelona, per plantejar com i a quina hora s’efectuarà la desinfecció a l’infraestructura portuària.

Bàsicament, els efectius de la UME amb ajuda d’efectius de l’Exèrcit de Terra, ruixen i freguen les zones de pas i trànsit amb hipoclorit sòdic. És a dir, lleixiu a més concentració que la d’ús industrial o domèstic, que pot estar al voltant del 3% i a sobre, es rebaixa amb aigua. “Per això portem aquest tipus de màscares, que la gent no s’espanti, només es per evitar la irritació per la proximitat amb el producte”, explicava un dels suboficials al personal de facturació astorat de l’operatiu. De fet, s’han produït queixes d’alguns treballadors que asseguren que ni tan sols els han avisat. “No ens han dit ni bona tarda”, comenta personal de facturació.

D’Euskadi a Catalunya

El subgrup tàctic ha treballat arran de la crisi del coronavirus a diverses localitats de l’Estat. Així diumenge van estar a Saragossa, dimarts a Terol, el dimecres a Miranda de Ebro (Burgos) i a Euskadi (Biscaïa i Guipúscoa) per formar personal de les bases de l’Exèrcit a la zona en proctecció química. Ahir van tornar a Saragossa i tenen previst estar dos dies com a mínim a Barcelona.  

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa