Estudiants denuncien l'homofòbia i el masclisme d'un professor ultra

Alumnes de l'IES Joan Boscà de Barcelona estan en peu de guerra contra el professor d'història Francisco Oya, proper a grups d'extrema dreta i que presideix l'Asociación de Profesores por el Bilingüismo
IES Joan Boscà
IES Joan Boscà | Jordi Borràs

Estudiants de Batxillerat de l’Institut Joan Boscà de Barcelona estan en peu de guerra contra un professor d’història d’Espanya a qui acusen de fer comentaris “del tot inapropiats” a classe. Segons diversos alumnes i pares consultats per ‘El Món’, el professor fa comentaris “homòfobs, racistes i sexistes” que han incomodat a alguns alumnes. El professor és Francisco Oya, president de l’Asociación de Profesores por el Bilingüismo, una entitat creada el 1994 per denunciar el suposat “adoctrinament” nacionalista a les escoles catalanes. D’acord amb la versió d’alguns alumnes i pares, el professor també fa comentaris controvertits sobre la situació política a Catalunya. Són comentaris que lamenten donat que aquest institut del barri de Pedralbes va ser un dels llocs on la policia espanyola va actuar l’1 d’octubre. La mare d’un estudiant i una alumna asseguren a ‘El Món’ que alguns companys han patit “seqüeles” per l’experiència de les càrregues policials.


 

“L’home té molta tela —diu una alumna que prefereix mantenir l’anonimat per por a represàlies—, ja des del primer dia va arribar fent comentaris molt inapropiats per a una classe de segon de batxillerat, comentaris racistes, homòfobs i masclistes, ja no a nivell personal sinó introduïts en la història”. Aquesta alumna i una altra expliquen, per exemple, que el professor s’ha referit a la figura del rei Alfons XIII amb voluntat despectiva en afirmar davant dels alumnes que aquest monarca “era un mariconàs”. Els estudiants pensen que aquesta mena de comentaris poden afectar negativament a alumnes de primers cursos, a banda de ser ofensius per a persones del col·lectiu LGBTI, i per això troben necessari denunciar aquesta mena de comportaments.


 

Els estudiants també es queixen perquè el professor no els està facilitant el material per estudiar el temari que els entrarà a Selectivitat. Segons expliquen, el professor no està d’acord amb algunes tesis del llibre d’història que han de seguir a classe i s’escuda en la llibertat de càtedra per impartir la matèria de forma alternativa.

Pel que fa a qüestions polítiques, els estudiants han mostrat a ‘El Món’ un document que el professor va repartir a classe per defensar que el nacionalisme català és supremacista. S’hi recullen extractes de diferents personatges com és el cas de Pompeu Gener, un publicista i dramaturg poc conegut que hauria escrit el 1887 —tal i com mostra el document repartit per Oya entre els estudiants— que “la població d’Espanya es pot dividir en dues races, l’ària (celta, grecollatina, goda) o sigui de l’Ebre als Pirineus; i la que ocupa de l’Ebre a l’Estret, que, en la seva major part, no és ària sinó semita, presemita i mongòlica [gitana] (...) Nosaltres els catalans, que som indogermànics, d’origen i de cor, no podem patir la preponderància de tals elements de races inferiors”.


 

Segons els testimonis recollits per ‘El Món’, Oya també hauria fet comentaris en el sentit de fer entendre que “aquí l'única religió és la cristiana” o contraris al col·lectiu LGBTI. El seu perfil ideològic ha aixecat també preocupació entre alguns pares. Una mare ha explicat que Oya “va ser convidat d’honor” en una manifestació ultraespanyolista el passat 4 de febrer a Manresa. Es tracta d’una protesta que va organitzar Democracia y Unidad Española (DUE) amb el lema “No a l'adoctrinament als col·legis, som catalans i espanyols” i que es va desenvolupar sota un ampli dispositiu policial perquè un col·lectiu antifeixista va convocar el mateix dia i hora una contramanifestació.

 

La mateixa mare ha expressat la seva preocupació pel fet que Oya aparegués “com a convidat d’honor en aquesta “manifestació feixista” adduint que “està fent classe en una escola pública”. Aquesta mare i les estudiants que han parlat amb ‘El Món’ també han advertit el perfil espanyolista del professor, que dona suport a iniciatives com Tabarnia. El document amb què Oya intentava fer entendre que el nacionalisme català és supremacista va suposar un punt d’inflexió i els estudiants van elevar les seves queixes de manera formal a la direcció de l’institut.


 

El centre confirma que hi ha "conflicte"

Fonts del centre han confirmat a ‘El Món’ que existeix “un conflicte” entre els estudiants i el professor Oya però han rebutjat fer comentaris. El cas ha arribat ja a inspecció de la Generalitat i una inspectora ja ha participat en una classe d’Oya per comprovar in situ com es desenvolupen les sessions. Aquest és un pas previ a l’obertura d’expedient en el cas que l’inspector arribi a la conclusió que és necessari. Fonts del Departament d’Ensenyament s’han negat a confirmar si hi ha cap expedient obert en aquest centre al·legant que quan un procés està obert no se’n poden facilitar informacions.

 

Més enllà de la inspecció de la Generalitat, els comentaris d’Oya podrien ser objecte d’estudi per part de l’Observatori contra l’Homofòbia de Catalunya (OCDH). El president d’aquesta entitat, Eugeni Rodríguez, s’ha mostrat disposat a ajudar a denunciar els fets als alumnes de l’IES Joan Boscà que ho considerin necessari.


 

USTEC defensa l'expressió respectuosa d'idees polítiques

 

Pel que fa al punt de vista amb què el professor explica les classes, però, la situació és més complicada. El portaveu del sindicat USTEC, Ramon Font, ha dit en declaracions a ‘El Món’ que “una cosa és l’actitud delictiva amb comentaris que poden acabar als tribunals, i l’altra és que ell doni la seva visió de la història d’Espanya i que faci comentaris de la situació política”. Font sosté que “si es fa amb respecte” no hi ha res a denunciar perquè cal respectar la llibertat de càtedra, un aspecte que el sindicat defensa. “Té tot el dret a ser espanyolista, si exposa la seva visió política amb respecte, de la mateixa manera que no explica igual la història Pierre Vilar que Ricardo de la Cierva”, diu Font.

 

El portaveu sindical ha dit que no es pot objectar una visió espanyolista de l’1-O, en canvi, “si fa comentaris homòfobs pot ofendre gent del grup”. Font defensa la “llibertat de càtedra” i apunta que “que hi hagi professors de dretes i d’esquerres és el més normal del món”. El representant sindical insisteix en què “si no incorre en ofenses a minories, la feina del professor és explicar la història com li sembli”, que sí veu problemàtic en canvi que es facin comentaris homòfobs o xenòfobs.


Enfrontar-s'hi "fa por"

 

Estudiants de lES Joan Boscà confirmen que al professor “se li noten els seus trets polítics, xenòfobs, homòfobs i racistes” i que fa “comentaris constantment”, que alguns troben ofensius perquè també fa servir un vocabulari “despectiu”. No obstant això, se senten en una posició vulnerable a l’hora de replicar els seus arguments: “Fa por una mica perquè és un professor i, si no tens el valor de fer-ho, no tens perquè enfrontar-t’hi i també ho pots interpretar com que davant tens una autoritat”.

 

Oya és el tercer president que té l’Asociación de Profesores por el Bilingüismo (APB), nascuda el 1994, per oposar-se a la “imposició del català a l’escola pública, així com a l’adoctrinament nacionalista”. Els associats denuncien l’existència a Catalunya d’un “projecte d’enginyeria social, de clares arrels totalitàries, per imposar la cosmovisió del catalanisme polític”. Segons diu Oya en una entrevista publicada a la web del grup d’extrema dreta Somatemps, aquest suposat projecte d’enginyeria social “ha suposat una immensa humiliació per a milions de persones, a les quals s’ha tractat com a estrangers indesitjables a la seva pròpia terra als que s’ha de reeducar per la força”.


 

'El Món' ha inentat infructuosament posar-se en contacte amb el professor Oya per recollir la seva versió de la situació que es viu amb els seus alumes.
Comentaris
buffff
Sota el 155 com estem, d'aquí no res, li penjaran una medalla.
aixó aquells del nord a l'esquerra ho arreglarien ràpit
guifré II
quants associats té aquesta associació de professors pel bilingüismo? pobres alumnes i pobre claustre haver de suportar un energúmen com aquest, a veure si li donen alguna ambaixada els d'escanya o els de tabàrnia i deixa de molestar !!
El 155 ampara aquests impresentables.
Vaja, vaja quin element i el tenen col.locat a ensenyament... Deu ser un ciudadano de soca rel, deu tenir cobertura i com diu algú per aquí aviat li penjaran una medalleta els de la societat contra Catalunya.
Pero si dice verdades como catedrales.
Todo el proceso está podrido desde el inicio y mientras ellos eran los que manipulaban y controlaban todo, no decían ni pio. El mundo ahora ya conoce la podredumbre del pensamiento único, étnicista y supremacista.
Aina
Sóc mare d'una alumne i puc confirmar que la llibertat d càtedra no té res a veure amb el comportament, la falta de respecte i la impunitat amb que actua aquest professor. No els ensenya res del que els entrarà a la selectivitat. Les seves idees politíqies no m' interessen però el seu comportament com a professor sí.
fulán
es mentira todo esto soy alumno del ies joan bosca y habeis manipulado toda la informacion para posicionaros en contra de este profesor que solo explica la historia a su manera. lo unico que hace mal es puntuar
Isma
el periodista que ha redactado esta nota demuestra que es un miserable. Denostar e intentar destruir a alguien por sus ideas políticas tiene un nombre: persecución ideológica. ¿Alumnos? ¿Cuántos? ¿Algunos? ¿todos? ¿unos cuántos? Y los argumentos para atacarlo son ridículos y mezquinos. Naturalmente el departament d´Ensenyament ya se habrá puesto manos a la obra para depurar la libertad de pensamiento y cátedra de quien no sea adepto a la Dictadura Nacionalista imperante desde hace décadas..
Adria
Com sempre aquells que transpuen feixisme, racisme i etnicisme espanyolista acusen als altres de ser-ho. Realment és per riure que un personatge que desfila en manifestacions d'extrema dreta xenòbofa es permeti el luxe d'acusar a l'independentisme de supremacista....
pepet
És veritat per tant, que l'escola catalana adoctrina.
Dino
I no es pot denuncià?, a que esperen a portal a la fiscalia per delicte d'odi?,
quin perla
La part positiva dels tarats catalanòfobs és que són multitara: són sempre xenòfobs, racistes, islamòfobs, masclistes, homofobs... De manera que molt fàcils de denunciar i aïllar de la societat.
Rutger von Blum
Supremacisme o supremacia? Perquè a mi em sembla que el totalitarisme la intolerància i sí l’antisemitisme imperant en alguns llocs no són considerats gaire superiors al món occidental. Que expliqui a classe com els reis catalans feien allò possible per protegir la població jueva dels pogroms mentre els reis castellans organitzaven operacions de neteja ètnica fratricida. Tot és relatiu, evidentment. Des del seus valors, nosaltres no passem la nota de tall.
el verdugo del Cid
Aquest home potser és menyspreable com a professor, no ho sé, però puc donar fe que ho és com a ésser humà. Emplaço als seus alumnes -àdhuc a periodistes- que preguntin als veïns de la casa on viu aquest home les barbaritats que hi ha arribat a fer. No és una persona amb una "mala" ideologia, és una MALA persona. Punt!
Alumne del Joan Boscà
Quin article més incendiari... Trobo excessiu tot el que exposes, no és així com ho descrius, et deixes portar per el morbo per tal de guanyar visites, apa, una abraçada
I a on son Boada's Coscubiela's Colau's Domenhec's? a si, no `pasa nada, eso va contra catalufos.
Alumne IES Joan Boscà
Em sembla de molta poca professionalitat aquest article. Esteu posant en el mateix sac les seves idees polítiques amb el seu comportament com a professor. Hi ha un professor de català al cole que ha fet comentaris semblants a classe però ningú ha fet cap article ni ha cridat a la inspectora. Es veu de lluny la manipulació dels fets en aquest article i precisament aquest diari no és Espanyol, cosa que demostra que la prensa catalana TAMBÉ és manipuladora.
alumnes
Estem enviant diversos comentaris els alumnes en contra d’aquest article i no esteu acceptant cap. PRENSA CATALANA MANIPULADORA
Patetic
Potser que qui va escriure aquest article torni a fer batxillerat... em sembla molt fort que un “periodista” no sàpiga que Alfons Xlll va anarse al llit amb milers de dones. El rei homosexual era Francisco de Asís de Borbon. Només això ja demostra la poca profesionalitat d’aquest diari i article.
Aina
No ens estem ficant amb les idees polítiques d'aquest professor estem intentant que expliqui el que entra a la selectivitat i segueixi el programa de l'assignatura (que no ho fa) i que deixi de fer comentaris xenòfogs, homòfogs i racistes. No es tracta de catalanisme doncs totea les seves classes les dona en castellà. Es tracta de respecte cap els seus alumnes, (de 17 i 18 anys) els pares, mares i a la resta de professors/ores.
david
SOLUCIÓ: Per a la salut mental d'aquest individu i , sobretot, per la dels pobres alumnes, el millor és que aquest home sàpiga que fora de Catalunya hi ha llocs meravellosos per a viure, i a més no haurà d'aguantar als catalans ni sentir la nostra llengua. Quan estigui vivint fora d'aquí veurà que ell serà més feliç i nosaltres també.
david
Normalment l'espanyolisme, l'homofòbia , el masclisme i el racisme viatjen junts. Aquesta és la única lliçó útil que els hi està ensenyant aquest home als alumnes.
On aneu
Trossos de merda, deixeu de suplantar-nos si no teniu ni idea del que passa a la nostra classe. Aquest professor és un incompetent, davant de tot. Mira, pot ser que algun professor de català hagi fet comentaris a favor del catalanisme. Pero aquest profe és de H-I-S-T-Ò-R-I-A. Ens està adoctrinant sense cap mena de vergonya i ens ho va dir des del primer dia de classe, la història no és imparcial així que ens dona el seu punt de vista. No intenta tenir el més mínim d'imparcialitat, senyors.
Prou
Els que no us cregueu que puui arribar a ser tant caspós, i penseu que l'article ho diu perquè vol atacar el bilingüisme a l'escola, podeu revisar una mica el seu facebook i hi trobareu meravelles en contra de l'abortament i a favor de la teràpia d'electroshock pels homosexuals. https://m.facebook.com/francisco.oyacamara?fref=nf
No estudio en el IES Joan Bosca
No sabía que los alumnos del Joan Bosca leían El Món desde sus cuarteles. Con este tipo, de Historia y de Derechos Civiles, no aprenderéis, pero lo más preocupante es que estáis dejando en muy mal lugar a vuestras profesoras y profesores de lengua desde el momento en que no sabéis escribir.
MFG
He estat professor de secundaria fins a la jubilació. Mentrre he estat a dos partits catalans, primer a un i després a un altre. Els meus alumnes mai han sabut que milités a cap partit, més mai han sabut quines eren les meves idees polítiques, tant sols sabien que sempre parlava en català. Una mica diferent oi?.
Anna
Pompeu Gener va ser el barceloní més famós del seu ttemps.Era un intelectual i escriptor satíric. Les opinions antropològiques etnicistes eren les que llavors contaven. La antipatia que sentia per les ments reaccionàries i per l'església era famosa. La seva capacitat per exasperar la dreta més fosca espanyola està encara vigent. Aquest grup de professors està comandat per Francisco Caja i són molt actius en digitals i wiquipedia. Les seves opinions de sobre els catalans són de jutjat dguardia
Héctor M
Sóc alumne del Joan Boscà i em sembla vergonyós aquest article, és una manipulació constant de totes les paraules d'ell. El senyor Francisco Oya representa l'amplia majoria de tots els professors que estan farts de patir el rebutg del govern indepentista.
Meravellós sr. Ramon Font
Segons el portaveu del sindicat USTEC, en nom de la "llibertat de càtedra" és il·lícit ofendre als gais i lesbianes, però no és il·licit ofendre als Catalans. O sigui : per a ofendre als Catalans, barra lliure. Però ¡ai de tu! si ofens un marica. Entesos, sr. Font. Vosté sí que és una persona meravellosa...
Pare d'alumne
Es molt curiós, ara resulta que els alumnes del Boscà (favorables a aquest senyor) llegeixen elMón i escriuen comentaris o cròniques polítiques meravelloses tot perfectament redactat. Quin "nivelazo". De tota manera , li explico a la meva filla que ha de saber conviure amb aquesta situació. Que de personatges com aquest, a la vida es trobarà mes d'un. Es un aprenentatge mes. Lo important es que ella tingui el seu criteri i pensi per si mateixa. Això no vol dir que no en tingui que denunciar .
Laura
Bona tarda, soc alumna de l'IES Joan Boscà i no us arriveu a imaginar totes les putades que ens ha arribat a fer aquest "professor". No ens dona les notes a temps, es fa el malalt per evitar recollir uns treballs que contaven com un examen i després quan torna de la seva " malaltia" no ens els agafa, insulta a col·lectius vulnerables, amb la seva actitut altiva i maleducada ofèn a moltissima gent. Siusplau, si no coneixeu la situació, no podeu donar l'opinió. El que està fent aquest no té nom.

envia el comentari