Estrasburg condemna Espanya a indemnitzar els dos joves catalans que van cremar fotos del Rei

Estrasburg considera que l'acte està emparat per la llibertat d'expressió i obliga a Espanya a indemnitzar els nois
Enric Stern i Jaume Roura
Enric Stern i Jaume Roura | ACN

 

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) no veu incitació a l'odi en la crema de fotos de Joan Carles I i Sofia a la plaça del Vi de Girona per part de dos joves el 13 de setembre de 2007. Segons la sentència feta pública aquest dimarts, els jutges consideren per unanimitat que l'acte, dut a terme per Enric Stern i Jaume Roura com a protesta a la visita del llavors monarca a la ciutat, està emparat per la llibertat d'expressió i pensament dels joves, que diuen, va ser violada. Així, el tribunal europeu dona la raó als demandants, que van al·legar que la sentència espanyola que els declarava culpables d'insultar la Corona era una "ingerència injustificada" en el seu dret a la llibertat d'expressió, recollit per l'article 10 del Conveni Europeu dels Drets Humans. Stern i Roura van ser inicialment condemnats a 15 mesos de presó però el jutge va acabar substituint la sanció amb una multa de 2.700 euros cadascú. El tribunal considera, sobre aquest punt, que la condemna imposada no va ser "proporcionada ni necessària en una societat democràtica" i obliga a Espanya a tornar als joves la quantitat corresponent a les multes -2.700 euros a cadascú- i 9.000 euros a tots dos.


 

Els magistrats apunten també que l'acte va ser part d'una crítica política, "més que personal", de la monarquia en general, i que no anava més enllà "d'un cert grau permissible de provocació" per transmetre un missatge "crític". La resolució del cas al TEDH arriba dos anys després que aquest tribunal obrís una investigació sobre els dos joves antimonàrquics. L'Audiència Nacional va condemnar Jaume Roura i Enric Stern a 15 mesos de presó per un delicte d'injúries a la Corona (pena substituïda per 2.700 euros de multa cadascun). El seu advocat, Benet Salellas, va recórrer la sentència però, finalment, el Tribunal Constitucional la va ratificar el juliol del 2015. La sentència concloïa que cremar fotografies del rei no està emparat per la llibertat d'expressió perquè és un acte "ofensiu" i "incitador a l'odi". Salellas va demanar llavors a Estrasburg que es pronunciés sobre si la crema de fotografies del monarca suposava un delicte d'incitació d'odi o bé, per contra, si era un acte emparat per la llibertat d'expressió, un dels drets reconeguts en el Conveni Europeu dels Drets Humans.
 


Acte de protesta
 

La crema de fotografies a la plaça del Vi de Girona el 13 de setembre de 2007 va ser un acte de protesta per la visita de Joan Carles I a la ciutat. Un grup de joves es va concentrar davant l'ajuntament i, a cara descoberta, van calar foc a diverses fotografies on apareixia el rei Joan Carles I i la reina Sofia i que van enganxar cap per avall en una estructura de cartó.

 

La sentència ratificada pel TC
 

Vuit anys després de la crema de fotos, l'any 2015, el Tribunal Constitucional va dictar sentència i va desestimar el recurs de la defensa de Roura i Stern, confirmant la resolució de l'Audiència Nacional. La sentència concloïa que la llibertat d'expressió no pot avalar un acte amb "connotacions violentes". "Cremar en públic la fotografia o la imatge d'una persona comporta una incitació a la violència contra la persona i la institució que representa, fomenta sentiments d'agressivitat contra la mateixa i expressa una amenaça", van ressaltar els magistrats. 

Comentaris
Isma
O sigui que ara ja puc cremar una foto de l'imbècil del pastisser boig o del lladre del Jordi Pujol o del corrupte de l'Artur Mas per que m'empara la llibertat d'expressió i no implica cap amenaça, oi?
Gombau
Jo crec que, pel temps, Europa posarà fi als excessos de la justícia inquisitorial espanyola contra Catalunya. Una "justicia", cal no oblidar-ho, plenament i àmpliament aplaudida pel poble espanyol, fins i tot el poble espanyol que viu i treballa dins Catalunya.
Manuel
Ostras Ismael , debo decirte que si quemas un retrato de cualquier corrupto incluidos tus amigos corruptos del PP PSOE o Ciudadanos lo puedes hacer sin sanción ninguna , el problema viene con el Borbón
Karlus
Molt bé. Que vinguin aquests jutges a substituir a la Lamela i al Llarena
berta
O sea que ahora ya puedoqemar la foto del preparao o del tontolaba del registrador y de todos los corruptos del PP !!!!!!menuda hoguera!!!!!
Dani
Està clar que les institucions europees estan fartes de l'orgull i les males maneres espanyoles. S'han adonat que va ser un error el seu ingrés a la UE. Han vist que és un estat fallit, essencialement corrupte i ple de mafiosos hereus de franquistes en càrrecs importants.
Barra libre.
Ya podremos quemar las fotos tranquilamente de todos los MHPs que hemos tenido: ladrones, corruptos, miserables golpistas; ó sea que muy buena decisión judicial.
Fart de fachas
La primera sentencia on es veu clarament que Espanya es un país on la democracia es en perill, després de aquesta vindrán molt mes perque no pot ser que el tripartit del 155 escanyi impunement als catalans que no son de la seva corda, tard o d´hora es fará justicia.
FrancescBiR
Els fets son de fa mes de 10 anys ... anem apanyats amb una justicia aixi ...
AL SENYOR ISMA
Pot cremar les fotos de qui vulgui. El que no pot es dir a cap persona "imbécil" o "boig" ni "lladre" o "corrupte" seçnsa tenir-ne proves fefaents. A Espanya van amb el pas canviar.Veuen violència i odi on només és llibeetat d'expressió i insulten a tort i a dret quan aixó és delicte
Isma i barra libre
S'han fet manifestacions amb una imatge de Mas penjat d'una forca. Hi ha hagut milers d'amenaces a liders independentistes i els insults des de televisions i amb pintades tipus "Puigdemont al paredon" son el pa de cada dia. Ara resulta que fins ara, els unionistes heu sigut un model d'educacio i tolerancia. Si us plau, que absurds que arriben a ser els vostres arguments! A qui penseu que enganyeu? Als que estan cecs com vosaltres.
Man
Si yo puedo quemar una foto de cualquiera , cosa que puedo sin sanción ninguna es obvio que quemar la del Felipe también. Otra cosa es que no pudiese quemar ninguna.
Joan Pere
El curios serà veure quants diaris de les espanyes publiquen aquesta noticia.
Joan (Born)
Ai Isma Isma...ara ho entens o et fem un dibuix!!!! ha ha ha ...
Pere
Una cosa està clara , els 9.000 euros els paguem entre tots
Yago
I les indemnitzacions qui les paga? Els jutges? O naltres, com sempre?
Mà dura contra tota aquesta xusma dictadora i corrupte , marxem ja
Si Estrasburg reacciona a totas l'as injusticias que està fen l.estat caspanyol ,l,única solució que tindrà aquest és surtir de la UE , per dictador,corrupte i mafiós
Les cremen per què som espanyols.
Així ja podem cremar fotos del Felipe VI i més endavant de la Leonor I? ara aquest mateixos que presumeixen tant Sallellas ens estant dien que JA SOM REPÚBLICA, fot pena tot plegat.
Obre els ulls
La guardiola de les pensions eixuta, despeses militars en aparells i estris que no saben fer servir be, pujada de sou a les policies (l'exercit no trigarà a parar la mà), el tractament mèdic al que està sotmès l'Isma... I a sobre han d'indemnitzar a aquests nois. Golum/montoro haurà de fer molts números... O no! Ja els treurà de l'iva que està gravant a la futura República Catalana.
Agosarat
A molts pobles del P. Valencià cremen ninots en la festa de les falles. Jo no tinc cap ninot de Lamela i Llarena però després de pixar-les, cremaré les seues fotografies, i després cantaré: Per a ofrenar noves glòries a EspaÑÑa. És un joc de festa i Crítica a la sense raó pura. Foc, foc, foc, boteu-li foc a les borumballes que ja estem en primavera
Escanyapolls
a @Isma : o sia que ets tant burro com l'estat espanyol que no ha entès res ni sap els límits. Vas bé per la vida, i potser que et posis un casc.

envia el comentari