Esquerra Republicana es bolca per repetir victòria a les eleccions del 26-M

Esquerra Republicana de Catalunya ha iniciat la campanya de les eleccions municipals i europees del proper 26 de maig aquest dijous al vespre des de la platja del Bogatell de Barcelona. Davant d’un centenar llarg de persones i comptant amb el suport dels màxims càrrecs institucionals i del partit, la formació que encapçala Oriol Junqueras ha presentat els seus candidats a l’alcaldia de Barcelona i al Parlament Europeu, per bé que ja són més que coneguts: l’exconseller durant les presidències de José Montilla i Quim Torra, Ernest Maragall; la pedagoga i parella del conseller empresonat Raül Romeva, Diana Riba; i la número 2 de la candidatura de Maragall i líder de Nova -escissió dels ‘comuns’-, l’exdiputada Elisenda Alamany, que també va ser present a la campanya de les eleccions espanyoles del passat 28 d’abril.

 

Qui també ha estat molt present a l’acte, per bé que només en veu i imatge, ha estat el vicepresident empresonat, president d’ERC i cap de llista per als comicis que renovaran el Parlament Europeu, de qui s’ha recuperat unes declaracions fetes des de la presó durant la roda de premsa que va poder concedir i on defensava la democràcia i el projecte republicà i recordava que continua pensant el mateix i no “s’ha acovardit a la presó”. El president del Parlament, Roger Torrent; i el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, s’han encarregat de presentar els candidats als propers comicis. Torrent ha identificat els valors de Junqueras amb els “valors fundacionals d’Esquerra Republicana” i ha recordat que, gràcies a la victòria del passat 28-A, tant ell com Raül Romeva podran recollir la seva acta a les corts espanyoles. Torrent ha fet esment als seus deu anys com a alcalde de Sarrià de Ter, on va créixer i on es va educar a l’escola pública, que ha reivindicat. Allà, ha dit, va “criar-se” envoltat de persones vingudes de diversos indrets de l’estat espanyol, una demostració d’una “comunitat diversa”, unida pel desig “d’un futur millor per als nostres fills” independentment, ha remarcat, de “la bandera que penja al nostre balcó”.

 

El vicepresident Pere Aragonès, en l'acte d'inici de campanya d'ERC pel 28-M

Pere Aragonès, en l’acte d’inici de campanya d’ERC pel 26-M

 

“Per a nosaltres la república no és un canvi de bandera”, ha dit Torrent, rebutjant l’associació de la independència amb una comunitat nacional, una bandera o uns símbols. “La millor manera de fer republicans és fer republicans”, i és per aquesta raó que ha demanat el vot per a les eleccions municipals, per ser “fidels a uns principis i uns valors” però també “per gestionar decentment els recursos públics”. Aragonès també ha recordat Oriol Junqueras, cridant, en paraules seves, “a guanyar, a guanyar i a guanyar” i a fer, com a les eleccions espanyoles, que hi hagi “una Catalunya tenyida de groc”. El vicepresident ha afirmat que el seu projecte és “l’Europa dels drets i les llibertats”, no “l’Europa fortalesa” i de la precarietat que, ha afirmat, tenim a dia d’avui. En clau local, Aragonès també ha demanat “omplir les urnes de groc” en unes eleccions en què el seu partit ha de “guanyar Catalunya” per construir des dels pobles i ciutats, des dels barris i els carrers, i ha establert un paral·lelisme entre el 26-M i les eleccions municipals del 14 d’abril de 1931, que van provocar la fugida d’Alfons XIII i la proclamació de la Segona República Espanyola i de què ERC, ha dit, és hereva.

 

El record del darrer acte de la campanya passada, a Badalona, ha servit a Diana Riba per agafar aire per a una nova cursa electoral que, ha dit, no voldrien que tingués lloc en aquestes condicions, amb presos polítics i exiliats. La parella de Raül Romeva ha transmès l’agraïment de l’exconseller d’Exteriors i d’Oriol Junqueras per la victòria del 28-A i també el missatge que “la repressió no s’ha acabat”. És per això, ha dit, que cal que la força d’ERC creixi en unes eleccions “crucials per a Catalunya però també crucials per al futur d’Europa”, davant l’auge de l’extrema dreta. “Hem de fer una Europa que tingui sentit per a la gent”, ha dit Riba, una Europa que ha de ser “més i millor” i “de pau i de drets”, amb el diàleg i el pacte a la seva base. Posant ERC com a força “crítica” amb una Unió Europea que es percep com una elit burocràtica, ha reclamat “posar Espanya i Europa davant del mirall” amb una victòria de Junqueras, un pres polític que, a més, serà candidat a presidir la Comissió Europea per l’Aliança Lliure Europea.

 

La pedagoga i parella del conseller empresonat Raül Romeva, Diana Riba | Jordi Borràs

La pedagoga i parella del conseller empresonat Raül Romeva, Diana Riba | Jordi Borràs

 

Fa “relativament poc”, ha dit Elisenda Alamany, que va fer el salt a la política institucional, i ho va fer per la força de les circumstàncies, especialment de la crisi econòmica. Amb l’increment de la repressió, a més, va decidir fer “un altre pas”: la seva integració, juntament amb altres díscols dels ‘comuns’, a les llistes d’ERC tant en aquests comicis com als del 28-A. “Si el sobiranisme d’esquerres té un projecte de país”, ha considerat, “serem més i serem més forts”, també a nivell municipal. L’exdiputada ha criticat els qui, considera, volen fer “una Barcelona d’esquena a la resta de Catalunya”, aïllant-la. La candidatura de què forma part, ha explicat, “vol parlar de Barcelona”, de l’expulsió de joves dels seus barris dels preus dels lloguers, de la transició energètica i d’una ciutat diversa que, ha dit, ha de tenir “un alcalde i un projecte que entén la ciutat” i que, alhora, tingui vocació de capital. L’home que consideren que encarna aquests valors, Ernest Maragall, també ha fet un discurs clarament municipalista i ha expressat la seva voluntat de “reimpulsar” la ciutat i fer-la arribar “tan lluny com pugui arribar”. El candidat ha recordat que aquest matí el Parlament ha fet el primer pas per a regular els preus dels lloguers, un dels tants problemes que afronta la ciutat i a que cal “enfrontar” des de l’alcaldia. “Ens toca estar a l’alçada”, ha reblat.

 

Elisenda Alamany i Ernest Maragall, caps de llista d'ERC a les municipals de Barcelona | Jordi Borràs

Elisenda Alamany i Ernest Maragall, caps de llista d’ERC a les municipals de Barcelona | Jordi Borràs

 

Nou comentari