Espanya rep tres ciberatacs diaris contra el sector públic i empreses estratègiques

El Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) nomena directament a Rússia com un dels països que més ha desenvolupat el concepte de guerra híbrida

 

 

 

El Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) ha elaborat per primera vegada una guia per combatre la desinformació en el ciberespai, amb la qual pretén que els ciutadans estiguin previnguts per detectar les denominades 'fake news' i tinguin les capacitats necessàries per evitar ser manipulats. El document, recollit per Europa Press, ha estat redactat pel Centro Criptológico Nacional, adscrit al CNI, i ofereix un "decàleg de seguretat" per als usuaris de mitjans digitals, "primera i última víctima de les guerres de comunicació" entre estats o organismes subnacionals.

 

 

El document revela que l'Estat espanyol pateix diàriament tres ciberatacs de perillositat crítica o molt alta contra el sector públic i empreses estratègiques, algunes de les quals tenen el seu origen principalment en altres Estats amb l'objectiu de "afeblir i comprometre la capacitat econòmica, tecnològica i política d'Espanya". No obstant això, no tots aquests atacs consisteixen a alterar els sistemes informàtics d'empreses i institucions, sinó que alguns tenen com a objectiu alterar el funcionament de l'opinió pública gràcies a aquestes campanyes de desinformació.

 

 

"Els responsables d'aquests atacs solen ser governs i grups subnacionals que tenen com a objectiu erosionar i afeblir la cohesió interna d'un Estat o d'un grup d'Estats considerats com a adversaris i, d'aquesta manera, redefinir la seva posició estratègica", argumenta. Segons recorda, alguns països ja reconeixen obertament que estan duent a terme aquest tipus d'accions "de manera sistemàtica", i nomena directament a Rússia com un dels països que més ha desenvolupat el concepte de guerra híbrida.

 

 

Aquestes campanyes de desinformació són cada vegada més habituals a causa del seu alt nivell d'efectivitat, la dificultat per a assenyalar al responsable, la falta de regulació legal o la difícil comprovació d'una relació de causalitat entre els intents per alterar l'opinió pública i els canvis en el comportament dels ciutadans.

 

 

Guia per a la ciutadania per detectar 'fake news'

 

Aquesta bateria de recomanacions inclou mesures com l'anàlisi de la font de la qual provenen les notícies, sobretot si tenen com a origen plataformes no tradicionals amb escassa transparència, i adverteix també contra els 'pantallassos' que no incloguin l'enllaç a la informació concreta. A més, recomana als ciutadans que extremin l'atenció amb els perfils anònims en xarxes socials responsables moltes vegades de la viralització de continguts, així com d'aquells amb aparença d'estar controlats per una persona real però que estan manejats per robots o terceres persones.

 

 

Les campanyes de desinformació aprofiten a més per a la difusió dels seus missatges els algorismes amb els quals treballen les plataformes digitals, que ofereixen a l'usuari únicament continguts relacionats amb les seves preferències. Per això, el decàleg del CNI proposa als usuaris fugir d'aquesta polarització buscant fonts d'informació alternatives. També recomana fugir dels continguts patrocinats amb origen desconegut i desconfiar de les 'estrelles convidades' que donen suport a una determinada causa amb la qual no tenen cap relació aparent, però que a vegades "participen en determinades discussions en funció d'agendes polítiques i econòmiques molt determinades i que no són conegudes per l'audiència final".

 

 

Per tot això, el Centro Criptológico creu que la millor defensa és mantenir sempre "el respecte i el pensament crític" evitant generar "espirals d'odi i desqualificació"; així com no contribuir a la difusió d'informacions no contrastades o de dubtosa traçabilitat i procedència. Al costat d'aquest decàleg per als ciutadans, la guia apunta l'obligació de les institucions públiques de desenvolupar les capacitats necessàries per a "prevenir, detectar i neutralitzar" les ofensives de desinformació que es generen contra un Estat. I també subratlla l'obligació de les empreses privades d'evitar que les seves plataformes digitals es converteixin en eines emprades en campanyes malicioses "contra els ciutadans i els sistemes de govern legítims".

 

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?