Espanya s’oposa a la proposta de pressupostos de la UE

El govern de Sánchez lamenta que els comptes no reconeixen "l'agricultura com a element de cohesió"

Espanya veu “injust el repartiment” de fons europeus que està sobre la taula en la negociació dels pressupostos plurianuals de la Unió Europea. “La proposta sobre la taula no és suficient per fer un acord al qual Espanya es pugui sumar“, ha avisat la ministra d’Exteriors, Arancha Gonzalez Laya, a tres dies de la cimera europea on s’han de discutir els macrocomptes del bloc. Des de Brussel·les, González Laya ha lamentat que la proposta del president del Consell Europeu, Charles Michel, és poc “ambiciosa” i “no reconeix l’agricultura com a element de cohesió”.

Els caps d’estat i de govern dels 27 estats membre de la UE es reuniran dijous a Brussel·les per discutir els nous comptes del club europeu per als pròxims set anys a partir de la proposta plantejada per Michel. Gonzalez Laya ha assegurat que, malgrat les seves reticències, Espanya “serà constructiva” en les negociacions i intentarà que s’arribi a un acord “el més avisat possible”.

 

La proposta de Michel

El president del Consell Europeu, Charles Michel, proposa que els comptes per al període 2021-2027 –els primers després del Brexit- suposin l’1,074% del PIB de la UE, una proposta només quatre centèsimes superior a la que havia fet la presidència finlandesa, que va indignar entre d’altres Espanya per les retallades en fons de cohesió i agrícoles. L’1,074% del PIB de la UE és el punt de partida en la cimera extraordinària del dijous. Michel l’ha preparat com “la cimera final”, però pocs creuen que s’hi pugui assolir un acord definitiu.

La proposta preveu retallar en un 13,9% els fons en agricultura i en un 12,1% els de cohesió, les dues prioritats per a Espanya. Tot i això, ofereix “flexibilitat” en l’ús d’aquests dos fons en funció de l’interès de cada país. És a dir, que els estats puguin obtenir més diners d’una de les dues partides a canvi de reduir les ajudes de l’altre.

Nou comentari