El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Espanya estudia plantar la UE en una cimera si Kosovo té tracte d’Estat
  • CA

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, valora la seva assistència a la cimera europea amb els països dels Balcans occidentals programada el pròxim 17 de maig a Sofia (Bulgària). La trobada, que reunirà els líders dels estats membres i sis socis balcànics, podria comptar amb l’absència total o puntual de Rajoy si Kosovo hi acudeix com a Estat. “Encara no sabem qui hi acudirà, no sabem gaire com s’estructurarà. Per tant, esperarem a veure què succeeix“, ha dit aquest divendres el portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo. Fonts diplomàtiques espanyoles han explicat que Espanya buscarà la fórmula de participar-hi en funció de com es plantegi el format de la trobada i han desvinculat que el cas d’aquesta cimera tingui res a veure la situació política a Catalunya.

 

Mantenen que la posició espanyola és per una “qüestió de principis“, d’estar en contra de les independències unilaterals. Per altra banda, fonts del govern espanyol han confirmat que Rajoy no participarà en cap acte que impliqui “un reconeixement implícit o explícit” de Pristina. Espanya és un dels cinc estats de la UE, juntament amb Eslovàquia, Romania, Grècia i Xipre, que no reconeixen Kosovo com a estat des que el país va autoproclamar-se independent l’any 2008. 

Només un any després de la declaració unilateral una cinquantena d’estats ja l’havien reconegut -entre ells els Estats Units i bona part dels europeus- i la suma de reconeixements supera avui el centenar. Amb tot, alguns estats com Espanya continuen considerant-la una regió de Sèrbia. Per altra banda, la Comissió Europea ha presentat una estratègia que contempla la possibilitat que Kosovo i Sèrbia completin el seu procés d’adhesió el 2025.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa