Eslovènia vincula la "violència i els morts" de la seva independència a "l'agressió" de l'exèrcit iugoslau

Fonts governamentals defensen que "l'únic aspecte il·legal" de la 'via eslovena' van ser "les ordres d'atacar" el país per part de Belgrad
El president eslovè, Borut Pahor, i el de la Generalitat, Quim Torra, durant la seva trobada
El president eslovè, Borut Pahor, i el de la Generalitat, Quim Torra, durant la seva trobada | ACN

Eslovènia defensa la seva via cap a la independència i recorda que va ser legal i que l'única "violència" va ser provocada per "l'agressió armada" de l'exèrcit federal iugoslau. En plena polèmica pels comentaris del president Quim Torra sobre 'la via eslovena' i les crítiques dels partits de l'oposició, fonts governamentals eslovenes apunten a que el camí del país balcànic cap a la independència va ser "el camí de l'estat de dret" i que "l'únic aspecte il·legal" van ser les "ordres d'atacar" el país que es van donar a nivell iugoslau. En aquest sentit, fonts diplomàtiques eslovenes recorden que el camí cap a la independència es va basar de forma “inequívoca” en la constitució de la República Federal Socialista de Iugoslàvia del 1974, que recollia en el preàmbul “el dret dels ciutadans a l’autodeterminació, incloent-hi el dret a la secessió”.

 

A més, les mateixes fonts reblen que “l’únic aspecte il·legal i totalment inconstitucional en el cas d’Eslovènia va ser l’agressió armada per part de l’exèrcit federal” després que el país exercís el seu “dret constitucional” a l'autodeterminació. “Una acció militar com aquesta requeria una decisió per part de la presidència federal, actuant com a comandant en cap. La decisió no va ser mai presa”, asseguren. De fet, recorden que hi va haver un "intent" d'aconseguir autorització per atacar Eslovènia el març del 1991 però "va fracassar a l'hora d'aconseguir la majoria necessària a la presidència federal". 

  

"La via eslovena va ser la via de l'estat de dret. La violència i els morts, d'altra banda, van ser el resultat de les accions il·legals d'altres, notablement a nivell federal, que per fer-ho", assenyalen les mateixes fonts. Les declaracions del president Quim Torra sobre Eslovènia i la polèmica generada posteriorment han tingut molt ressò al país balcànic, on diversos informatius en parlen i rebutgen la vinculació del procés independentista amb la violència. Comentaris
Yo, Tu, El
Pues ya está, reenvíe el mensaje del gobierno esloveno a la Moncloa, para ver si entienden que si Cataluña es Eslovenia, Ñ es el ejercito yugoslavo. No creo que lo entiendan es demasiado elaborado.
españa es un pais de genocides
jg
los paralelismos son evidentes: la constitución yugoslava contemplaba el derecho de autodeterminación, igual que la española...el referéndum esloveno tuvo una participación del 95% y un voto afirmativo del 87%, como el catalan...y la respuesta del ejercito yugoslavo fue la misma que la de la policía española: tanques, aviones, las comparaciones son odiosas...
Mac
Es igual Eslovenia. Espanya contruira el relato que quiera. Para ellos los judios colapsaron los capos de concentración porque querian ser - desinfectados- gratuitamente.
Lo que passaria aquí amb caspanyistan.
JordiP
El Sànxes insisteix en les mentides de la premsa de Madrit des de fa molts any. Es limita a acusar, inculpar i reprotxar als "mentirosos separatistes" d'enganyar a la gent amb velles històries i absurdes promeses. Mentre tant, diu, Catalunya quedaria fora d'Espanya i d'Europa, l'economia s'enfonçaria, l'atur pujaria i la misèria creixeria. Tot això que s'ha demostrat inventat, mentida i engany, és clar. Fins i tot a acusat de falses les balances calculades pel propi Ministeri d'Hisenda!
JordiP
"a", no: "HA". Perdó.
JordiP
Mentre tant, amb una actitud absolutament colonial, el gobierno espanyol celebrarà el consell de ministres "motu proprio", sense cap anuència del Govern de Catalunya ni de l'Ajuntament de Barcelona. I promet enviar un altre cop una força expedicionària per a executar una operació de càstig perquè la policia indígena no satisfà a la metròpoli imperial. Jesús! ¡Quin novelón se ha inventado!
JordiP
He, he, he, presumeix d'haver viscut la guerra dels balcans a Bòsnia i conèixer els anima.lades dels nacionalistes. Sembla no haver vist les diferències entre els processos secessionistes de Eslovènia, Croàcia, Bosnia, Montenegro, Kosovo, etc. Espero que algú esmenti al Parlamento la reacció del Gobierno eslovè davant l'odi i ignorància expressats pels polítics de Madrit i la premsa que, en fer-los-hi els coros, els impulsa en la seva verborrea anticatalana.
JordiP
És cert, Mac. La poca vergonya dels PPSOEros és tradicional i abrumadora. El Sànxes, ara mateix, està glorificant les inversions de l'estat espanyol en infraestructures a Catalunya. Elogia els corredor mediterrani, les rodalies, el port, l'aeroport, La Sagrera, etc. I repeteix (quin pesat, co.ny) tot allò de la llibertat i de la convivència que Santa Constitució brinda a tots els catalans de bona fe. Com sempre. Aburrit. Repetitiu. Cuentus xinus. Aquí hem d'anar a la nostra.

envia el comentari