Les famílies de Canet denuncien: “Ens sentim utilitzades i difamades”

L’Associació de Famílies de l’Escola Turó del Drac de Canet de Mar ha fet públic aquest dijous el seu posicionament en el conflicte obert a l’escola per la imposició judicial d’un 25% de castellà en una classe de P5. Les famílies denuncien sentir-se “utilitzades, difamades i tristes” en el marc d’un “rebombori mediàtic” que consideren que ha convertit l’escola “en l’escenari d’enfrontaments polítics, debats identitaris i disputes lingüístiques”. Canet de Mar va ser ahir el centre del debat tant al Parlament de Catalunya com al Congrés dels Diputats, on es van fer paral·lelismes amb el terrorisme d’ETA i el feixisme.

L’entitat denuncia que “s’està generant un relat fals que no es correspon amb l’ambient cohesionat que es respira a la nostra escola”. És per això que exigeixen “responsabilitat política a tots els partits” i “especialment” a aquells que han fet els darrers dies “declaracions incendiàries i falses”. Les famílies també reclamen als mitjans de comunicació “que no contribueixin a difondre un relat fals que amenaça amb trencar el clima de bona convivència que sempre ha existit dins del centre”.

El text també desmenteix “rotundament” que “existeixi un moviment d’assetjament, aïllament i atac cap a qualsevol infant o família” perquè l’escola és “diversa i plural” i “mai ha permès, ni molt menys promogut, actituds discriminatòries de cap tipus”. L’entitat assegura rebutjar “fermament qualsevol mostra d’intolerància o falta de respecte”. És més, l’associació es posa al servei de qualsevol persona “que s’hagi pogut sentir violentada per actituds individuals que no representen els valors les famílies del centre”.

L’associació també defensa el dret de totes les famílies a involucrar-se en el projecte educatiu del centre i recorda que existeix el Consell Escolar, òrgan on el 2019 es va aprovar el projecte lingüístic “amb el consens de les famílies, l’equip docent i directiu”. “Malauradament, però, —diu el comunicat— hi ha poques famílies que s’impliquin activament en aquests processos participatius”. L’entitat afirma que “cap família ha fet arribar mai ni a l’AFA ni al Consell Escolar la necessitat de revisar el projecte lingüístic aprovat per la comunitat educativa del centre”.

L’entitat que agrupa les famílies lamenten que el debat no s’hagi canalitzat pels espais disponibles i “s’hagi imposat per ordre judicial”. “Com a AFA no podem ser equidistants amb una sentència que posa en perill el projecte educatiu i lingüístic acordat democràticament i que menysté els òrgans de participació del nostre centre educatiu”, adverteix el col·lectiu. L’associació defensa la seva responsabilitat per “protegir també els interessos i els drets de els famílies que defensen el model educatiu i lingüístic” vigent fins ara. També defensa “posar en valor les decisions preses de forma col·lectiva en els espais disposats per a fer sentir la nostra veu”.

El comunicat avança que les famílies treballaran perquè qualsevol debat sobre l’escola es faci “de forma dialogada, participativa, democràtica i sempre des del respecte” perquè a l’escola de Canet, afirmen, “hi caben totes les opinions formulades des del respecte i la tolerància”. L’entitat apunta que defensarà el projecte educatiu “que hagi estat elaborat i aprovat de forma democràtica i participativa des del debat constructiu i mai des de l’atac”. En conseqüència, demanen als partits, moviments, col·lectius i entitats que actuïn amb l’escola, les famílies i els infants “amb el mateix respecte”.

Comentaris

  x Desembre 16, 2021 | 12:02
  És molt lloable la iniciativa, però no han entés res. No entenen que són només un peó en el tauler d'escacs on es lliura una batalla per acabar d'un cop per totes la llengua catalana.
   Ricard Desembre 16, 2021 | 13:34
   Exacte.
  Marc Jimenez Desembre 16, 2021 | 12:04
  Tenen tot el dret de tenir el 25% de castellá .
   JordiP Desembre 16, 2021 | 15:56
   No. Tenen tot el dret de que els seus fills assoleixin un nivell predefinit de castellà i català en acabar l'ensenyament obligatori. És això el que va legislar el Parlament de Catalunya per immensa majoria, i quaranta anys d'història demostren que el invent funciona. Si volen canviar aquesta situació, que segueixin la via reglamentària: proposta de llei al Parlament i guanyar la majoria. Però aquesta gent no sol presentar propostes: prefereix la via violenta (els agrada la sang). I, com que ara aquesta via no és posible, intenten la marrulleria movent els seus peons i sabent que els media de Madrit i la [in]justícia espanyolera els suporta. Però no s'han de saltar la llei, que és el que estan tractant de fer. No és això el que ens diuen a nosaltres quan intentem la independència?
   Anònim Desembre 16, 2021 | 17:30
   I tant, jo vull inspectors que facin complir el 75% de català a totes les escoles. I a més que serveis socials comprovi si uns pares que fan servir políticament el seu fill, n'han de tenir la custòdia. Els drets de TOTS els menors s'han de respectar
   Jordi Marti Desembre 16, 2021 | 18:02
   Dons els catalans, Gallecs i vascos que viuen a Madrid, també. O no.
    Gonzalo Desembre 16, 2021 | 20:41
    Cuántas lenguas oficiales hay en Madrid, so burro? Aquí hay 3, pedazo de zoquete. Cosa más absurda sois.....dais entre epna y asco, a partes iguales.
   Arxi Desembre 17, 2021 | 08:44
   Deu ser el mateix dret que qualsevol que no sigui castellanoparlant, i visqui a una comunitat que ho sigui, li facin les classes el 25% en la seva llengua... això obre la porta a que criatures nascudes aquí, però de pares magebrins, per exemple, demanin un 25% amb la seva llengua..en alguns col.legis haviat seràn majoritaris en algunes classes...
  Català Desembre 16, 2021 | 12:10
  Trencar la convivència és justament el què preten el Govern Espanyol.
  X2 Desembre 16, 2021 | 12:27
  Per que hi ha feixistes que ho provoquen, son gentussa, mala gent
  SOM AMB VOSALTRES, CANETENCS. Desembre 16, 2021 | 12:41
  D'aixó es tracta, de destruir cada vegada més i més Catalunya a través de vosaltres. Aquesta família és l'espoleta dels españols, tot just comença l'ofensiva. Canetencs, DIGNITAT, ORGULL, RESISTÈNCIA, FORÇA, PASSIÓ i endavant les atxes. Sou l'avantguarda del poble català. Els polítics ja fa temps que ens han deixat orfes defensant la seva misèria i interesos. No pot durar massa! ÀNIMS i una forta abracada a tots de la resta de catalans amb cor. Endavant les ATXES.
  Vicenç Ramoneda Desembre 16, 2021 | 12:43
  El feixisme borbónic-espanyol no te límits. El "real decreto ley" i "palabra de rey es ley" continua sent vigent!
  Dani_Andreuenc Desembre 16, 2021 | 12:50
  De poc servirà. A les Espanyes el comunicat no interesa. No els convé.
  Gonzalo Desembre 16, 2021 | 13:00
  laZisnaZis, deberíais de volver, si es que fuisteis alguna vez, al colegio. Según vosotros, 25% de castellano es mucho, y 75% de catalán es poco. O sois unos indigentes mentales, o se confirma que sois unos FASCISTAS de tomo y lomo.
   xavier Desembre 16, 2021 | 15:16
   Mira, qui no ha entes res es tu, no es tracta de que es fixi un 25% en castellà la qual cosa podria arribarse a acceptar, sino del model d'immersió linguistic que per cert va esser avala per el TC en el su dia. Te gracvia que defenseu un 25 % en castella pero no defense el 75 % en català que correspondria quan sabeu que d'acord als estudis publicats l'us del català a les aules no arriba al 50 %, molt lluny del 75 % que d'acorda a aquesta sentencia hauria de esser
   ton c. Desembre 16, 2021 | 15:26
   doncs jo demano que s´apliqui el 75% del CATALÀ A TOTES LES ESCOLES LES CONCERTADES INCLUIDES, QUE LI SEMBLA, AH I LES QUE FAN ESCOLARITZACIÓ EN ALTRES IDIOMES.
   a Gonzalo Desembre 17, 2021 | 08:46
   Ja és veu que els forasters, teniu molts problemes amb la llengua...tu sembla que vius en castellà a Catalunya, els imbècils us contradieu tots solets..
   a Gonzalo Desembre 17, 2021 | 08:53
   Tu, fatxa-castellanufo, segurament no saps situar Canet al mapa, au! passa a geure i no surtis de la cova...
  Limpieza Desembre 16, 2021 | 13:16
  No te digo que haya familias que después en su casa hayan dicho: “nos hemos pasado”… pero de eso a decir que no ha habido linchamientos, señalar a la familia, al niño, amenazas, etc… eso ha sido así. Otra cosa es la operación limpieza, pero tranquilos, por suerte ha habido gente que ha recopilado todo ( antes de que después lo borraran ) y Ya está en Europa… veremos que tal cuando vean este linchamiento y comprueben que la ley de normalización lingüística y de inmersión de la GENERALITAT especifica bien claro que los niños deben de ser enseñados en Catalán y en CASTELLANO… quizás esto cause un 50% por haberla “llevado al punto Máximo de xenofobia m”?
  Ricard Desembre 16, 2021 | 13:37
  La nota és un exemple més de l'habitual ingenuïtat catalana davant la secular agressió castellanista. Els que hagin fet o facin per als castellanistes és totalment irrellevant.
  BonJan Desembre 16, 2021 | 18:54
  Ens odien per ser el que som, no pel que fem. Disculpar-se, explicar-se, argumentar, te sentit quan a l'altre costat es volen acords. Però ells volen l'extermini del nostre poble i de la nostra llengua. Com no espavilem ens esclafaran. Porten segles intentan-ho, i no s'aturaran mai.
  Tsunami espanyolista made in ERC Desembre 16, 2021 | 20:45
  Tranksi que es una jugada meste del "Tsunami espanyolista" d'ERC, els q mantenen la maquinaria espanyola en marxa per fotre a tot el poble de Catalunya. I amb aquesta "jugada meste" vox no te el poder de carregar-se la inmersió linguistica.
  Canet de Mar, el pueblo más asqueroso de Europa. Desembre 16, 2021 | 21:25
  Canet de Mar, el pueblo más asqueroso de Europa. Y una mierda para esta Associació, ahora pretenden " lavar" la imagen de los supremacistas acosadores de un niño de cinco años; si tan clarito tenéis de que estáis siendo utilizados, acudid si tenéis valor para ello al TEDH, ya veréis la respuesta que os darán ; sólo sois unos mierdas cobardes acosadores.
   Franck BCN Desembre 17, 2021 | 11:53
   Segurament, la teva font ha sigut premsa groga i subjectiva, res a veure amb la realitat. Dos o tres tweets no són res amb la diferència de l' altre.cantó, comentaris.fastigosos només per treure.vots, se us veu el llauto
  L'OBSERVADOR ASTORAT Desembre 16, 2021 | 21:40
  Àngel Guimerà: “La llengua i la història són els botins més preuats a l’hora de sotmetre un poble”. ////*

Nou comentari