El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els escàndols de Joan Carles “esquitxen” el seu fill Felip, diu Le Monde a la portada
  • CA

Un maletí ple de bitllets. Un vell rei devorat per la passió per les dones i els diners. Una aristòcrata alemanya potser massa xerraire. Donatius generosos dels països del Golf. Un gestor de fons i un advocat sense escrúpols a Ginebra. Sense oblidar una fundació opaca, amb domicili a Panamà … Tots els ingredients d’un thriller politico-financer estan reunits a l’escàndol que ataca la monarquia espanyola des de principis de març”… Així comença el text de Le Monde, que avui destaca un perfil del rei emèrit espanyol com a fotografia principal de la portada de la capçalera més influent de França. Títol: “L’aura perduda de Joan Carles”. Subtítol: “Les sospites reiterades minen la credibilitat de la monarquia espanyola”. 

Segons el diari parisenc, totes aquestes revelacions “no paren d’embrutar la Corona i d’esquitxar el seu fill Felip VIè“. Le Monde explica que Felip de Borbó ha intentat marcar distàncies respecte al seu pare anunciant que renunciarà a una herència futura i retirant-li l’assignació. Però, tot i així, “no s’ha escapat del soroll de les cassoles” mentre llegia l’últim discurs a la televisió.

Els fets són aclaparadors“, diu Le Monde, que afegeix: “El gestor de la fortuna de Joan Carles, Arturo Fasana, gerent de Rhône Gestion, explica que l’abril de 2010, l’home que encara era el cap de l’estat espanyol va anar a la seva casa de Ginebra amb un maletí que contnia 1,9 milions de dòlars (1,74 milions d’euros) en efectiu“. una quantitat de diners que Joan Carles de Borbó va justificar, simplement, com un “regal” de l’emir de Bahrain. La qüestió és que, efectivament, el rei espanyol i l’emir Hamad Ben Issa Al-Khalifa havien coincidit unes setmanes abans amb ocasió d’un gran premi de Fórmula 1. L’única explicació de Fasana davant del magistrat suíd va ser que “Joan Carles és una persona popular als països del Golf“. Le Monde també destaca l’opacitat d’una fundació al paradís fiscal de Panamà.

La portada del diari ‘Le Monde’ aquest 28 de maig

 

Comentaris

  1. Icona del comentari de: QUINA XUSMA a desembre 05, 2020 | 13:58
    QUINA XUSMA desembre 05, 2020 | 13:58
    Tots els borbons son igual. No hi ha remei.
    • Icona del comentari de: QUINA XUSMA a desembre 05, 2020 | 13:58
      QUINA XUSMA desembre 05, 2020 | 13:58
      Tots els borbons son igual. No hi ha remei.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa