L’escàndol del cas Costa Bellver arribarà a judici el pròxim 2 de novembre. Diversos exdirectius del Banc de València i els germans Calabuig, propietaris del grup Global Omnium que es va constituir a partir d’Aigües de València, seuran al banc dels acusats. Ho faran per ser jutjats per una operació immobiliària a Oropesa, al País Valencià, en què es van “beneficiar econòmicament de forma injustificada” en perjudici d’Agval i el Banc de València. S’enfronten a quatre anys de presó.

La fiscalia assenyala com a responsables de l'”operació irregular” els directius del Banc de València i de Bancaixa, Domingo Parra i Aurelio Izquierdo, i com a cooperadors necessaris a la família Calabuig. El fiscal assenyala pel mateix delicte a l’exconseller delegat de Bancaixa Hàbitat José Cortina i al directiu de Bancaixa Manuel Setién.

L’home clau de l’operació va ser, segons la Fiscalia, Domingo Parra, que actuava com a conseller delegat del Banc de València i alhora era conseller de la societat de cartera Inversions Financeres Agval, propietària de la majoria accionarial d’Aigües de València. Agval estava participada al 50% per Banc de València i els Calabuig.

Segons el fiscal, entre 2007 al 2011, mentre exercia tots dos càrrecs, Parra va comprar la immobiliària Costa Bellver, participada per Fucsa, societat dels Calabuig, que personalment havien adquirit a principis de 2009 accions que posseïa la família fundadora de l’empresa, la família Bordils. La Fiscalia creu que Costa Bellver va ser adquirida a mitjans de l’any 2009, en ple enfonsament del sector immobiliari, per Agval a un preu de 80.044 euros l’acció, quan els Calabuig les havien adquirit poc abans per un valor mitjà de 30.664 euros. Així, ls germans Calabuig i l’empresa Fucsa es van beneficiar perjudicant a Agval i al Banc de València. El ministeri fiscal calcula que les pèrdues per Agval i el Banc de València van arribar als 5,5 milions d’euros.

Per a Bancaixa, el perjudici va arribar als 25,25 milions. Per això, la seva hereva, Bankia, ha reclamat una indemnització. La Fiscalia creu que dies després de l’operació amb Agval, Bancaixa Hàbitat va comprar un altre paquet accionarial de Costa Bellver a un preu molt superior al pagat per les seves accions pocs dies abans. Bancaixa va arribar a tenir el 46,4% d’aquesta empresa pagant un 195% més del valor pagat per Fucsa i els Calabuig dos mesos abans, “sense que s’hagi acreditat una causa que justifiqués aquest augment del preu de l’acció”.

Nou comentari