Escalada dels ecologistes i fort revés a Macron a les municipals franceses

El socialisme reté l'alcaldia de París, mentre el candidat de Le Pen s'imposa a Perpinyà

La segona volta de les eleccions municipals a França deixen el partit del president, Emmanuel Macron, més debilitat i impulsen els ecologistes, que ara passaran a governar algunes de les principals ciutats del país. L’escalada dels Verds és un dels fets més destacats de la segona volta de les eleccions, però també la participació, que ha caigut quatre punts respecte a la primera volta amb una abstenció al voltant del 60%. Tal com apuntaven els pronòstics, la candidata socialista a París, Anne Hidalgo, ha aconseguit retenir l’alcaldia, mentre que l’extrema dreta s’ha imposat a Perpinyà.

La República en Marxa de Macron ha estat el gran perdedor d’una segona volta que la covid-19 ha obligat a retardar tres mesos. Tal com ja feien preveure els resultats de la primera volta, la votació d’aquest diumenge ha certificat les dificultats del partit de Macron per tenir implantació municipal. El partit del president no aconsegueix guanyar a les principals ciutats i s’ha de conformar amb la victòria del primer ministre, Édouard Philippe, a Le Havre.

Els Verds han estat els grans triomfadors de les eleccions. Fins ara només governaven una gran ciutat, Grenoble, i ara han aconseguit triomfar a ciutats com Marsella, Lió, Bordeus, Montpeller i Estrasburg. A Lilla, s’han quedat a pocs vots de prendre l’alcaldia a la socialista Martine Aubry. La socialista Anne Hidalgo, amb la coalició ecosocialista París En Comú, ha revalidat l’alcaldia de la capital francesa amb una majoria reforçada després d’obtenir gairebé el 50% dels vots. Els socialistes també conserven altres bastions locals com Nantes, Rennes i Lilla.

Amb la victòria de Louis Aliot, candidat de Reagrupament Nacional -nom amb què s’ha rebatejat el Front Nacional-, Perpinyà serà la ciutat més gran sota el control de l’extrema dreta, que ja en la dècada dels noranta va governar Toló. Aliot s’ha imposat al conservador Jean-Marc Pujol, que ha estat l’alcalde de la ciutat des del 2009.

Comentaris

    Joan Jaume 06/12/2020 10:30 pm
    Fa 6 anys el macronisme no existia.... Ara els perpinyanesos tenen 6 anys per proposar polítiques noves i engrescadores que podran respondre a les necessitats de la ciutat i esborrar l'extrema dreta.
      Joan Jaume 06/12/2020 10:30 pm
      Fa 6 anys el macronisme no existia.... Ara els perpinyanesos tenen 6 anys per proposar polítiques noves i engrescadores que podran respondre a les necessitats de la ciutat i esborrar l'extrema dreta.

Nou comentari