ERC vol retirar l’aforament i la condició de rei emèrit a Joan Carles I

Esquerra Republicana ha registrat una proposta de resolució que vol que el Parlament insti el Govern a exigir a l’executiu espanyol que retiri l’aforament i la condició de rei emèrit a Joan Carles I, així com la retirada de tots els títols, honors, drets i privilegis de caràcter institucional i econòmic. En el marc del ple monogràfic sobre la corrupció, proposen que s’exigeixi al govern espanyol que impulsi les “mesures necessàries”, per derogar el delicte d’injúries contra la Corona i la ‘Llei Mordassa’ en creure que limiten l’exercici dels drets fonamentals “coartant la crítica cap a la impunitat de la institució i la connivència dels poders de l’Estat“. ERC també demana “màxim control financer” en la regularització fiscal de l’emèrit.

A la mateixa proposta de resolució sobre la monarquia els republicans demanen que el Parlament manifesti el “rebuig” i condemna als “constants intents i estratègies” per part de Joan Carles de Borbó de “defugir” de les seves obligacions davant la justícia per presumptes delictes de corrupció i reprova la “inacció” per part del govern espanyol.

Es vol constatar que l’intent de regularització fiscal realitzada per part del rei emèrit comporta una “assumpció de culpabilitat” i que aquesta ha estat realitzada de manera “reactiva” davant la notificació de la Fiscalia Anticorrupció per l’inici d’una investigació per corrupció i irregularitats fiscals. Creuen que es vol evitar ser jutjat per la utilització de targetes bancàries amb “fons opac” per part de Joan Carles de Borbó i la seva família.

En una altra iniciativa parlamentària, ERC aposta perquè la cambra catalana manifesti que les institucions públiques del país han de mantenir-se sempre “netes” de qualsevol indici de corrupció i considera “necessari” el reforç de la lluita contra la mateixa. Per això, els d’Oriol Junqueras plantegen que les forces polítiques del Parlament adoptin un compromís “ferm” contra la corrupció, a favor de la transparència.

D’altra banda, ERC reclama que el Parlament manifesti la necessitat que la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, sigui “radicalment transparent” davant les informacions sobre els presumptes delictes de malversació i omissió de deure de perseguir un delicte pel cas del Consell Esportiu de l’Hospitalet. Li reclamen que emprengui les “mesures necessàries” per aclarir els fets i preservar la “honorabilitat” d’aquestes institucions “assumint les responsabilitats que siguin necessàries”.

Finalment, Esquerra manté que el Parlament ha de demanar una auditoria interna per aclarir les sospites provocades per les “successives detencions” al Secretari General de l’Esport per casos judicials oberts de presumpta corrupció i n’exigeix l’assumpció de responsabilitats.

Comentaris

    erÑ Desembre 15, 2020 | 14:57
    Bla,bla,bla,bla,bla ....
    Fat Boy Desembre 15, 2020 | 15:26
    Ha, ha. Si, i que tornin tot el que han robat des del Felip V.

Nou comentari