El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
ERC vol que el Parlament denunciï l'”encobriment” per evitar investigar Joan Carles I
  • CA

ERC ha registrat una moció al Parlament amb la qual vol que la cambra denunciï l'”acció concertada dels principals poders de l’Estat per interpretar la inviolabilitat establerta en la constitució espanyola en una impunitat absoluta” i haver impedit que s’investigui Joan Carles I. Els republicans reclamen que s’escrutini si les institucions estatals han comès un “possible encobriment dels presumptes delictes del rei emèrit” i deploren que s’hagi obstaculitzat investigar la monarquia espanyola al Parlament, al Congrés i al Senat. Així mateix, critiquen que s’aprofités l’arribada del coronavirus a l’Estat espanyol per “tapar presumptes comissions irregulars cobrades pel cap d’estat emèrit”.

La moció, que es debatrà i votarà al ple, també reclama que s’estudiïn i implementin “les accions legals pertinents per eliminar qualsevol títol i condecoració atorgats per les institucions catalanes a la institució monàrquica“, així com els protocols que impliquin “vassallatge o tracte privilegiat i diferenciat” i les subvencions i col·laboracions amb entitats vinculades a la monarquia. ERC insta el Govern a no convidar Felip VI ni la seva família a cap acte organitzat o coorganitzat per la Generalitat i a impulsar la revisió del nomenclàtor dels carrers per “aconseguir un país sense noms borbònics”. A l’Ajuntament de Barcelona, a mes, li reclama que retiri la cessió del Palauet Albéniz de Montjuïc a la Casa Reial i que el destini a organitzacions culturals de la ciutat.

La iniciativa proposa que el Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) elabori una enquesta sobre la percepció de la monarquia a Espanya que contingui “com a mínim el seu rol en el conflicte democràtic entre Catalunya i l’Estat espanyol, les preferències sobre monarquia o república, i l’impacte de la presumpta corrupció de Joan Carles I“. Alhora, demana al Govern que faci arribar al Consell Federal Suís la necessitat de congelar els comptes bancaris que hi té el rei emèrit, com ja ha sol·licitat Òmnium Cultural.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa