El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
ERC tanca campanya afirmant-se “el partit més independentista”
  • CA

 

 

Esquerra Republicana ha triat la plaça Plana, a Badalona, per fer-hi el darrer acte de la seva campanya de les eleccions espanyoles d’aquest proper diumenge, 28 d’abril. Com no podia ser d’una altra manera, en unes eleccions “que van de PSOE o d’Esquerra Republicana” i que el partit veu a punt de guanyar, les seves primeres espases, fins i tot les que són a la presó o a l’exili, no se l’han volgut perdre, i és per això que tant Oriol Junqueras i Raül Romeva, empresonats a Madrid; com Marta Rovira, exiliada a Ginebra, han intervingut per videoconferència en un acte que també ha comptat amb les intervencions del vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès; el president del Parlament, Roger Torrent; el cap de llista per Barcelona, Gabriel Rufián; i Joan Josep Nuet i Elisenda Alamany, líders de Sobiranistes, l’escissió dels ‘comuns’ que concorre en aquests comicis de la mà d’ERC, entre molts altres.

 

En una plaça plena i amb una representació molt nodrida de la plana major de la direcció i dels quadres del partit, Esquerra s’ha reivindicat com una formació “de fiar”, en paraules de Junqueras, “que es mereix la confiança de tothom” en unes eleccions que el partit es veu a punt de guanyar. “El candidat pel front de Madrid”, com han presentat a Gabriel Rufián, ha fet una oda al líder empresonat d’ERC davant d’una gran imatge seva, abans que tant ell com Raül Romeva fessin la seva intervenció. “Que bonic que és guanyar”, ha dit Junqueras, que s’ha mostrat convençut de la victòria del seu partit i ha cridat a que “tots els vots republicans i independentistes” es concentrin en “el partit més independentista de tots els partits independentistes”. Romeva, per la seva banda, ha animat a la victòria per garantir que el PSOE no pacti amb Ciutadans i tingui la clau de la governabilitat de l’Estat, impedint l’ascens de l’extrema dreta. Marta Rovira, immediatament després, ha fet un discurs centrat en els drets civils i polítics i la lluita per uns ideals “que ens fan lliures, que ens fan honestos” i ha apel·lat a les urnes i a aprofitar-les en unes eleccions “cabdals” on cal votar “contra l’amenaça i contra la por” i guanyar “gràcies a l’esforç de tots”, com ha dit el president del Parlament, Roger Torrent.

 

Els fantasmes d’una hipotètica victòria de la dreta i d’una possible nova aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola depenent dels resultats del 28-A ha estat agitat per tots els qui han intervingut al míting com a raó per votar Esquerra Republicana, una “resistència antifeixista” que ha estat un element central de la campanya i que ara volen dur “al front de Madrid”. En aquest sentit s’ha reivindicat, també, l’exemple de Neus Català, morta fa poc, i que s’ha lligat amb la història i els valors del partit. A més, però, els representants d’ERC també han parlat de la independència, refermant la seva convicció de no renunciar mai a un referèndum d’autodeterminació. La incorporació de Sobiranistes a la candidatura d’ERC és, en aquest sentit, una mostra d’aquests darrers dos ideals, que les dues formacions comparteixen. Els representants i líders dels antics ‘comuns’ díscols, Joan Josep Nuet i Elisenda Alamany, han reivindicat l’antifeixisme com un dels seus pilars, un pilar que els ha unit, i tots dos també han donat les gràcies a ERC “per saber sumar”, una cosa que, ha dit Alamany, “no ha estat fàcil”, i que els ha permès, han assegurat, ser a punt de guanyar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa