ERC, PSOE i Podem pacten prohibir que les escoles concertades separin per sexe

Els plans dels centres hauran de fomentar la igualtat i incloure educació per eliminar la violència de gènere

Els grups parlamentaris d’ERC, PSOE i Unides Podem al Congrés dels Diputats han tancat un acord perquè les escoles concertades no puguin segregar els alumnes per sexe. L’acord ha quedat segellat a través d’una esmena transaccional –a la que ha tingut accés l’ACN- a la Llei Orgànica per a la modificació de la Llei Orgànica d’Educació (LOMLOE) que es vota aquest dijous al Congrés dels Diputats. L’esmena estableix que “els centres sostinguts parcial o totalment amb fons públics desenvoluparan el principi de coeducació a totes les etapes educatives” d’acord a la Llei d’Igualtat del 2007, i “no separaran l’alumnat pel seu gènere”.

L’acord entre ERC, PSOE i Podem es debatrà a la ponència de la Llei educativa del Congrés dels Diputats que aprovarà el dictamen sobre la llei abans d’elevar-la al ple de la cambra. A Catalunya al mes de maig la Generalitat ja va denegar el concert a 11 escoles que diferencien alumnat per sexe, tot i que els va concedir un any de pròrroga per establir classes mixtes. Ho va fer d’acord a la Llei d’Educació de Catalunya, que estableix que els centres han de complir el principi de coeducació mitjançant una escolarització mixta.

La prohibició de segregar els nens per sexe a tot l’Estat se suma a un altre acord assolit aquesta setmana entre les tres formacions perquè el castellà deixi de constar a la llei com a llengua vehicular a l’educació a Catalunya, fet que segons els republicans blinda la immersió lingüística. A més d’impedir que les concertades segreguin nens per sexe, l’esmena estableix l’obligatorietat que les escoles publiques i concertades incorporin “mesures per a la igualtat efectiva entre homes i dones” a través, per exemple, dels “plans d’acció tutorial i de convivència“.

Nou comentari