El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
ERC pregunta a Defensa si actuarà contra els militars amb “pulsions filofeixistes”
  • CA

ERC ha preguntat al govern espanyol si actuarà contra els militars que expressen “pulsions filofeixistes i colpistes”. En un escrit registrat aquest dilluns al Congrés, els republicans demanen que la ministra de Defensa, Margarita Robles, respongui si s’han obert expedients disciplinaris als comandaments que manifesten opinions “ignominioses” i “molt preocupants en relació amb la lleialtat dels mateixos amb els principis democràtics”. El portaveu d’ERC a la cambra baixa, Gabriel Rufián, i el diputat Joan Josep Nuet reclamen a Defensa que digui si pensa establir “algun tipus de procediment per poder depurar les responsabilitats en relació amb aquest comportament antidemocràtic i anticonstitucional” d’alguns membres de les forces armades.

Els republicans també pregunten si Defensa revisarà les “condecoracions, emoluments i graus d’aquells comandaments que s’hagin manifestat en el sentit de l’exposat posant en greu perill el sistema de llibertats i els principis democràtics pels quals s’haurien de regir unes forces armades d’un estat veritablement democràtic”. Rufián i Nuet també reclamen que Robles aclareixi per escrit si pensa “emprendre actuacions judicials i posar en coneixement de la fiscalia les manifestacions de comandaments de les forces armades que presumptament encoratgen l’odi i soscaven tot principi democràtic”. “En cas negatiu, per què no?”, pregunten.

El text registrat recorda la filtració de converses entre comandaments retirats de l’Exèrcit que parlaven d’un “afusellament massiu de ciutadans” o la missiva d’oficials retirats dirigida a Felip VI “amb la clara intencionalitat de pressionar-lo perquè aquest influís en el poder polític electe”. “El llenguatge ‘guerracivilista’ i antidemocràtic per part de comandaments de l’Exèrcit és un degoteig constant a l’Estat espanyol i sovint amb altaveus polítics de primera línia”, diu ERC, que afirma que “en alguns moments hi ha hagut manifestacions públiques en celebracions militars en relació amb l’independentisme català o basc atiant el fantasma de la possibilitat de la intervenció militar en el conflicte polític”. “Aquest tipus de declaració mai ha tingut cap mena de reprimenda ni de conseqüència per part dels responsables polítics del Ministeri de Defensa”, afirma ERC, que remarca que aquest tipus de declaracions contravenen “la legislació en relació amb la deguda i suposada neutralitat política a la qual es deuen els integrants de les forces armades”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa