ERC i PDeCAT també abandonen les reunions del Pacte Educatiu i només Cs acompanya el PP en les negociacions

PSOE i Podem ja han abandonat el pacte perquè no hi ha acord per la millora del finançament
El portaveu del PDeCAT, Jordi XuclÃ
El portaveu del PDeCAT, Jordi Xuclà | Europa Press

Els grups parlamentaris d'ERC i PDeCAT al Congrés han anunciat aquest dimecres que abandonen les reunions del Pacte Educatiu. Ho fan després que PSOE i Podem s'hagin aixecat de la taula perquè no hi ha acord per millorar el sistema de finançament del sector educatiu. Consideren que la proposta del govern espanyol és insuficient i que no compleix amb les seves exigències (5% del PIB per a aquesta matèria). Aquesta decisió, que també ha anunciat el PNB, deixa la subcomissió creada per tirar endavant el pacte amb la presència, en solitari, de Cs com a únic partit que manté les negociacions amb el PP.


 

El diputat del PDeCAT Sergi Miquel ha recordat que assistien a les reunions amb l'objectiu de defensar el model català educatiu i per "evitar que s'ataqués un model d'èxit i consens" a Catalunya. Assegura que ja es mostraven "escèptics" sobre la possibilitat d'arribar a un pacte real. El diputat subratlla que hi ha hagut "grans desacords" entre les principals forces del Congrés que "impossibiliten la consolidació d'un pacte". 

 

Miquel lamenta la "poca voluntat" dels partits d'arribar a un acord i, en canvi, creu que volen "prioritzar els interessos partidistes". Per això, anuncia que suspenen la participació en el pacte fins que hi hagi una "voluntat real i garantida d'arribar a un acord". 


El posicionament d'ERC 

 

En una carta adreçada a la presidenta del pacte, Teófila Martínez, els republicans argumenten la seva decisió perquè d'altres forces com PSOE i Podem s'han aixecat de la taula de negociació i perquè, després de mesos, no s'ha aconseguit un acord pel tema pressupostari. També recorda que falten només dos mesos perquè acabi el termini de pròrroga per emetre un dictamen (la subcomissió es va crear el desembre de 2016). 

 

La decisió d'ERC s'aplicarà amb "efectes immediats" i per això no assistiran –com tampoc ho farà el representat del PDeCAT- a la reunió convocada per dimarts vinent. 

 

Des de les files republicanes recorden que ja veien amb "escepticisme" el pacte però que, tanmateix, han participat "activament en els debats". ERC avança que "en cap cas" es planteja donar suport a les conclusions finals mentre que hi hagi "presos polítics i la Generalitat continuï intervinguda". 


El portaveu d'ERC al pacte, Joan Olòriz, apunta que sense un finançament "adequat i sostenible" el pacte queda "en dubte i lamentablement en suspens". A més, demana un canvi de rumb i considera que si no hi ha un consens cal "tornar a la casella inicial", derogar la LOMCE i crear un "nou procés que aprengui dels errors comesos". I fer-ho sobre noves bases de "respecte a la participació activa de la comunitat educativa i del respecte a les competències dels territoris". 
Comentaris

envia el comentari