ERC acusa la Moncloa de “vendre fum” amb la llei de memòria

Esquerra Republicana ha acusat aquest dimecres a la tarda el govern estatal de “vendre fum” a l’entorn de la Llei de memòria democràtica i ha negat que les reformes que planteja l’executiu obrin la porta a indemnitzacions als familiars de les víctimes. Ho ha dit el diputat republicà al Congrés Gabriel Rufián, que en roda de premsa ha subratllat que la proposta de modificació de PSOE i Podem abasta l’article 31 de la norma, que parla “de forma poc clara” i “sense mecanismes” de les reparacions, i en canvi no toca el 100.4, “que és l’específic que parla de reparacions”. Rufián ha considerat que o bé “se n’han oblidat, estrany però possible” o bé “algú està enganyant a algú, o a tothom”.

El diputat republicà també ha lamentat que van enviar les seves esmenes a la Llei d’amnistia al grups parlamentaris que donen suport al govern espanyol fa prop d’un mes i encara no han rebut resposta. “És fals que ens hagin trucat. O com a mínim és fals que ens hagin contestat”. Alhora ha recordat que ERC demana “coses molt senzilles”, com ara que un règim sortit d’un cop d’estat es declari il·legal, el que demana Junts. Per això ha lamentat l’estratègia del PSOE, que també negocia la reforma amb Ciutadans, i ha considerat que “no té cap sentit que un govern progressista tingui por de declarar il·legal un règim feixista”.

D’altra banda, el republicà també ha lamentat que l’executiu liderat per Pedro Sánchez obri la porta a que la Llei d’amnistia, la que el 1977 va permetre evitar judicis als integrants del règim franquista, s’aculli a complir la legalitat internacional sobre els drets humans. “I la Constitució?”, s’ha preguntat Rufián. “Fa més de 40 anys que ja reconeix que es plega a aquesta legalitat internacional”. Rufián ha afegit: “De fet, el 1977 Espanya, encara sense Constitució, ja es va adherir a la convenció de Ginebra”. Per tant, ha conclòs, “dir això avui és enganyar el personal. L’única manera que la Llei d’amnistia compleixi aquesta legalitat és canviar-la”. Al seu parer, però, “no es vol canviar perquè seria reconèixer un terrible error que es va cometre fa més de 40 anys“.

Comentaris

    Veterà antifranquista. Novembre 17, 2021 | 19:43
    Doncs jo vaig denunciar aquest "Terrible error" ara fa 40 anys i me'n vaig haver de sentir de tots colors; de franquista per amunt. Adonars-se'n ara serveix de ben poc. O de res.

Nou comentari