ERC mantindrà el veto al rei espanyol, tal i com han confirmat els propis diputats Gabriel Rufián i Joan Tardà a El Món. Demà dilluns Felip VI i el president del Congrés, Patxi López, es tornaran a reunir per fixar la segona ronda de contactes amb els líders dels partits espanyols, amb l’objectiu de designar un candidat disposat a ser el primer a sotmetre’s a un debat d’investidura. Però Esquerra torna a autoexcloure’s i no hi participarà.

“Ja vam dir que hi aniríem si ell [Felip VI] rebia abans representants de les institucions nacionals [catalanes]. No ho ha fet”, ha afegit Tardà a El Món. D’aquesta manera, el portaveu d’ERC al Congrés ha insistit que no aixecaran el veto al monarca mentre aquest no decideixi rebre la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i el president del Govern, Carles Puigdemont.

Aquest va ser el motiu pel qual Esquerra ja va rebutjar la primera reunió amb el rei espanyol, ara fa dues setmanes. En aquella ocasió, la formació independentista va justificar: “El rei no va voler rebre la presidenta del Parlament i tampoc ha volgut saber res del president electe de Catalunya”, en un comunicat emès poc després que la Casa Reial distribuís l’agenda de les reunions que va mantenir Felip VI amb els portaveus dels partits amb representació parlamentària al Congrés.

Dies abans, Tardà, ja va afirmar que seria “sorprenent” que el rei espanyol no rebés Forcadell al Palau de la Zarzuela, poc abans que la notícia es fes oficial. De fet, el diputat d’Esquerra va assegurar que la negativa “denotaria una baixa qualitat democràtica per part del monarca espanyol que seria deplorable”.

Juntament amb ERC, EH Bildu també va autoexcloure’s de la primera ronda de contactes de Felip VI amb els partits que tenen representació al Congrés després dels comicis del 20-D. Els abertzales van justificar que no hi assistirien perquè no estan sotmesos al rei espanyol. Tot indica que els independentistes bascos tampoc no aniran a la reunió que el monarca els proposarà a partir de la setmana que ve.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa