El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
ERC, JxCat, CUP, EH Bildu i BNG planten Felip VI a l’obertura de les Corts
  • CA

ERC, JxCat, EH Bildu, la CUP i el BNG han rebutjat la monarquia i la figura del rei Felip VI en un manifest que han llegit al Congrés aquest dilluns abans de la sessió d’obertura solemne de les Corts. Cap dels diputats i senadors d’aquests partits assistirà a l’acte. “La monarquia espanyola i el seu màxim exponent, el rei d’Espanya, no ens representa”, han afirmat els diputats Gabriel Rufián (ERC), Laura Borràs (JxCat), Mireia Vehí (CUP), Oskar Matute (EH Bildu) i Nestor Rego (BNG). El manifest, amb el títol ‘No tenim rei. Democràcia, llibertat, repúbliques’, afirma que el monarca “és una institució anacrònica hereva del franquisme que se sustenta en l’objectiu de mantenir i imposar la unitat d’Espanya i les seves lleis, negant així els drets civils, polítics i nacionals” de Catalunya, Euskadi i Galícia. Les formacions independentistes i sobiranistes remarquen que Felip VI “no és un interlocutor vàlid” en el “camí democràtic” al qual aspiren: “Ni té la legitimitat dels nostres pobles, ni li reconeixem cap funció política”.

“Menys encara quan el seu paper amb les nostres nacions no ha estat altre que el d’intentar imposar projectes i valors antidemocràtics, com va quedar demostrat en el discurs autoritari pronunciat el 3 d’octubre”, diu el text subscrit per ERC, JxCat, EH Bildu, la CUP i el BNG. El manifest sosté que “una democràcia real només serà possible des de la ruptura amb l’herència, les bases i valors que representa el rei i la seva figura”. “Per això, considerem que el rei i la monarquia han de deixar d’exercir la seva tutela sobre la ciutadania i sobre els governs i els parlaments que de la voluntat popular emanen. Només així es podrà donar cabuda a solucions basades en el respecte de la voluntat popular, la llibertat i la democràcia”, afirma el manifest.

“Forma part de la llibertat de cada grup polític i també forma part de les seves contradiccions”, ha dit Batet en declaracions a ‘TVE’ aquest dilluns al matí. La presidenta de la cambra baixa ha argumentat que aquests partits “s’han presentat a les eleccions amb unes regles del joc”, “per representar a tots els ciutadans” i que, per tant, es podria “esperar que respecten totes les institucions de l’Estat”. Segons Batet, la sessió d’aquest dilluns és una “expressió d’acceptar les regles del joc” i ha remarcat que “forma part d’una contradicció” el fet que “accepten la major part d’elles” però s’absentin a l’acte.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa