ERC i Bildu sumen els suports del PSOE i Podem perquè es desclassifiquin els documents del 23-F

PP, Cs i Vox s'oposen a la iniciativa adduint que només busca reescriure el passat

ERC i Bildu han aconseguit sumar els suports del PSOE i Podem a una proposició no de Llei que demana al govern espanyol que faci “els canvis legislatius necessaris per desclassificar i donar a conèixer tots els documents escrits, sonors o de vídeo que permeti conèixer amb exactitud els fets vinculats al cop d’Estat del 23-F”. La iniciativa es votarà aquest dimecres i previsiblement prosperarà també amb el suport de la CUP, PNB, Més País, Compromís i BNG, entre altres. PP, Cs i Vox han anunciat la seva oposició a un text que –segons han afirmat- només busca reescriure el passat i és un “autèntic despropòsit”. La iniciativa recorda a la seva exposició de motius que les investigacions posen en qüestió la “versió edulcorada” que s’ha donat fins ara del 23-F, però “passats 40 anys ja no hi ha cap justificació per no conèixer en detall cada document i informació significativa que obri el poder de l’Estat.

Durant tots aquests anys s’ha aplicat la Llei de Secrets Oficials de 1968 que va ser reformada el 1978 i que segons ERC i Bildu ha generat “opacitat, indefensió i sobretot desmemòria”. Ara, apunten, “és vergonyós conèixer a través de països estrangers i els seus serveis d’intel·ligència fets transcendents que són secrets a Espanya”. La iniciativa persegueix conèixer “tots els noms dels militars implicats, no només els caps de turc condemnats“, així com “la trama civil directa i indirecta del cop”, així com els contactes amb “partits que acceptaven un govern de concentració com a mal menor”. La diputada d’ERC Carolina Telechea ha recordat a la cambra que “tenir classificada la documentació sobre el 23-F suposa amagar la veritat sobre el cas a la ciutadania”. “Cap mentida d’Estat serveix per tancar ferides”, ha dit, i “el relat de la transició ‘modèlica’ cada vegada és menys creïble”.

El PSOE i Podem ha donat suport a la iniciativa perquè “els ciutadans tenen dret a saber que va passar el 23 de febrer quan ja han passat 40 anys” perquè “una democràcia plena està obligada a conèixer el seu passat recent i no tan recent” i cal “eliminar les zones d’ombra”, en paraules del diputat socialista Valentín García. PP, Vox i Cs s’han oposat a la iniciativa. El diputat de Cs Guillermo Díaz ha equiparat Tejero a l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, mentre que el del PP Juan Antonio Callejas ha afirmat que és una “presa de pèl” al Congrés que només vol reescriure el passat.

Comentaris

    L'OBSERVADOR ASTORAT 15/06/2021 8:54 pm
    ÉS METAFÍSICAMENT IMPOSSIBLE QUE L'ESTAT-CLAVEGUERA Ñ, HEREU I CONTINUADOR D'UN ESTAT GENOCIDA-FEIXISTA, PUGUI INVESTIGAR I/O JUTJAR LES SEVES INSTITUCIONS-CLAVEGUERA. ES UN CAS PALMARI DE PLENA I TOTAL COINCIDÈNCIA DE "JUTGE I PART".

Nou comentari