El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
ERC guanyaria clarament les eleccions espanyoles a Catalunya, segons GESOP
  • CA

 

Segons la darrera enquesta de GESOP, en aquests moments Esquerra Republicana guanyaria clarament les eleccions espanyoles a Catalunya. D’acord amb els resultats de l’estudi, que ha estat publicat a ‘El Periódico’, el partit d’Oriol Junqueras seria la primera força a Catalunya i augmentaria els seus escons a la cambra baixa de Madrid dels 9 diputats actuals a entre 13 i 14, augmentant els vots rebuts en un 3,8%. Tot i això, la força que remuntaria més seria el PSC, amb un 4,3% de pujada i 10 escons, que es nodridia més que els republicans d’una desinflada dels ‘comuns’ que es suposa d’un 4,5%, cosa que els faria perdre 3 diputats al Congrés espanyol. D’altra banda, el PDeCAT perdria entre 2 i 3 escons i el Partit Popular, 3.

 

Aquestes són les dades més importants d’un sondeig fet a escala espanyola i que afirma que, en aquests moments, el PSOE i Unidos Podemos continuarien sense arribar a la majoria absoluta ja que, tot i l’augment d’intenció de vots dels de Pedro Sánchez, no aconseguirien compensar la davallada de la formació morada liderada per Pablo Iglesias. A l’altra banda de l’espectre polític espanyol, però, el Partit Popular i Ciudadanos tampoc aconseguirien sumar i, per tant, uns i altres necessitarien els escons dels partits anomenats “nacionalistes perifèrics” per formar un govern estable. En concret l’enquesta, feta la darrera setmana d’octubre, indicaria que el PSOE seria la primera força amb un 25,3% dels vots (106-109 escons), augment que coincidiria en gran part amb la baixada d’Unidos Podemos, que es quedaria en un 16,1% (48-50). A la dreta política espanyola, d’altra banda, continuaria l’empat tècnic entre el PP i Cs, amb un 21,3% pels de Casado i un 21,8% pels de Rivera. Tot i això, el sistema electoral faria que el PP aconseguís entre 89 i 93 diputats (cedint un 19,7% dels vots a Cs) mentre que Cs es quedaria en 73-75. D’altra banda, a la dreta dels dos, VOX entraria al Congrés espanyol, aconseguint entre 3 i 5 escons d’antics votants de Cs i resultant en la primera entrada de l’extrema dreta clàssica a la cambra baixa espanyola d’ençà que, el 1979, el líder de Fuerza Nueva, Blas Piñar, va obtenir un escó.

 

Les dades, doncs, sempre segons GESOP i ‘El Periódico’, indiquen que els blocs són estancs i la majoria de moviments es produeixen al seu interior, deixant el panorama polític espanyol estancat. Així, el rotatiu afirma que Sánchez no aconsegueix que l’independentisme “torni” a donar-li suport i l’única majoria absoluta possible és un pacte entre el PSOE i Ciudadanos, que ja es va produir una vegada en la primera investidura, fracassada, del líder socialista l’any 2016 i que ara podria resultar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa