El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
ERC Girona reclama a JxCat que retiri 112 plaques franquistes que hi ha en pisos i cases
  • CA

ERC de Girona exigeix a JxCat que retiri el centenar de plaques franquistes amb “simbologia feixista” –com el jou i les fletxes- que hi ha a la via pública. Els republicans denuncien que arreu de la ciutat n’hi ha 112, la majoria de les quals en blocs de pisos dels barris de Vila-roja, Can Gibert del Pla, l’Eixample o Santa Eugènia. “El govern municipal té la ubicació exacta i hi ha un registre fotogràfic de totes”, remarca la regidora d’ERC Maria Àngels Cedacers, que reclama a JxCat posar calendari per retirar-les. A més, els republicans denuncien que l’equip de govern no ha complert el compromís “d’esborrar les àligues del pont de l’Aigua” (perquè si bé es van retirar, la zona no s’ha pintat ni remolinat i encara se’n veu la silueta).

Segons denuncia ERC, a Girona ciutat hi ha 112 plaques “de simbologia feixista” que encara estan exposades en habitatges. La dada es desprèn, segons l’última reunió de la Comissió del Nomenclàtor de Girona, de la revisió de l’inventari de simbologia franquista obtingut del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya de l’any 2009 i 2010.

A partir d’aquest inventari s’ha comprovat l’existència en l’actualitat de 79 plaques en blocs de pisos i 33 a cases en filera. “El govern municipal té la seva ubicació exacta i hi ha un registre fotogràfic de totes elles”, remarca Maria Àngels Cedacers, que sol·licita posar data per a retirar-les de manera “immediata”.

La majoria d’aquestes plaques es troben al barri de Vila-roja (32), seguit de Can Gibert del Pla i l’Eixample Nord (17). La resta es reparteixen entre Santa Eugènia (16); l’Eixample Sud (12); el Carme, Sant Ponç i Taialà (3); el Pont Major i la Creueta (2), i Font de la Pólvora, Germans Sàbat, Mercadal, Montilivi i Pedret (1).

La silueta de les àligues, visible

A banda d’aquestes 112 plaques en habitatges, Esquerra Republicana de Catalunya a Girona alerta d’altres “elements feixistes” que també continuen en diferents punts de la ciutat, així com el nom de carrers i places de la ciutat. Un d’ells son les àligues franquistes del pont de l’Aigua. Els treballs per eliminar-les van fer-se al setembre del 2018, però els republicans critiquen que “es van quedar a mitges”.

ERC explica que els treballs van costar uns 1.600 euros, i que les tasques consistien en què l’Ajuntament de Sarrià assumia les obres d’enretirar els símbols, i Girona el de remolinar i repintar el lloc on es trobaven els escuts, per esborrar-ne qualsevol vestigi. ERC de Girona subratlla que Sarrià ha complert amb l’acord al qual van arribar els dos ajuntaments, però en canvi el govern de Girona no. Perquè la silueta de les àligues –si bé aquestes ja no hi són- encara és ben visible.

“Exigim a JxCat que compleixi amb els compromisos adquirits amb la ciutadania i amb Sarrià i acabin les obres al pont de l’Aigua”, sosté Cedacers. A banda de la silueta d’aquestes àligues franquistes, ERC també ha detectat altres elements preconstitucionals a diferents punts de la ciutat.

Per exemple, concreten els republicans, hi ha una placa de ‘Relació de grup d’habitatges’ al Grup de Vila-roja, tres símbols al cementiri de Girona i dos més al Pont de l’Aigua i al Mercat del Lleó. “És de justícia que es treguin”, assegura Cedacers, que reconeix que “a qualsevol país democràtic del món estarien eliminats o en un museu, ja que son símbols feixistes”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa