ERC diu que “no s’aconseguirà res” per a Catalunya a la conferència de presidents

Vilalta assegura que la comissió bilateral i la taula de negociació són dos espais "necessaris i complementaris"

La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha lamentat que a la Conferència de Presidents que se celebrarà el 30 de juliol, a la que el president Aragonès no té previst participar, “no s’aconseguirà res” per a Catalunya. “Hem posat en valor aquelles taules que realment han de ser útils per avançar en la millora del dia a dia del país o en el conflicte de fons. Això no passarà en la Conferència de Presidents”, ha assegurat. Segons la portaveu republicana, la cimera que tindrà lloc a Salamanca es tracta d’una “d’aquelles escenificacions que li agrada molt fer al govern de l’Estat” i ha indicat que l’executiu català no va a “fer-s’hi fotos”.

Tanmateix, Vilalta sí que ha subratllat la importància de la trobada de la Comissió Bilateral Estat-Generalitat, que es reunirà el proper 2 d’agost després de tres anys, i la mesa de negociació prevista per la tercera setmana de setembre, dos espais que considera “necessaris i complementaris”. “Hi anirem amb la màxima ambició per defensar els interessos de Catalunya. Hi ha hagut massa anys d’incompliments, massa anys de greuges contra el país”, ha criticat.

Preguntada per les declaracions de l’exconseller Turull, que ha augurat aquest dilluns que la taula de diàleg no fructificarà i creu que “abans de final d’any es veurà si l’Estat s’ho creu o no”, Vilalta ha remarcat que ERC “mai” no seguirà una “estratègia de braços caiguts”, tot i reconèixer que també senten cert “escepticisme”. “Ho anirem a batallar tot en tots els espais, en totes les taules on puguem avançar amb tota la convicció”, ha reiterat.

Pel que fa a l’assistència del conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, al Consell de Política Fiscal i Financera, Vilalta ha apuntat que “dependrà de l’ordre del dia, de si és útil o és un ‘paripé'”. En roda de premsa posterior al Consell Executiu, Giró no va descartar participar-hi.

Un mecanisme “absolutament legal i jurídicament impecable”

D’altra banda, la portaveu d’ERC ha defensat el mecanisme ideat pel Govern per avalar la trentena d’exalts càrrecs a qui el Tribunal de Comptes reclama 5,4 milions d’euros en fiances. “En condicions normals, el Tribunal de Comptes hauria d’acceptar-lo perquè és un mecanisme absolutament legal i jurídicament impecable”, ha declarat. Tot i això, Vilalta no ha volgut detallar si ERC preveu aportar capital propi per fer front a les fiances. “No ens avancem als esdeveniments”, ha demanat després d’afirmat que el partit “sempre” es defensarà de “qualsevol atac repressiu”.

Comentaris

  Gonzalo 26/07/2021 2:22 pm
  Políticos renunciando a dialogar.....más bien son politicuchos. Y una completa y total falta de respeto al resto de presidentes regionales.
   ton c. 26/07/2021 6:08 pm
   peró quin respecte pots tenir per un païs que et maltracta i et mensyprea, m´ho vol dir.. perque si vosté és catala i no se sent maltractar per l´estat espanyol, aleshores, te un problema.
   PEDRO SÀNCHEZ 26/07/2021 6:23 pm
   Calla palurdo
  ton c. 26/07/2021 3:45 pm
  doncs perque collons pacteu res amb els sociates, encara no els coneixeu, o...potser hi ha premi al darrera.

Nou comentari