ERC demana un informe dels lletrats del Parlament sobre el vot delegat

Els tres presos polítics podran fer vot delegat per autorització del jutge, que ha denegat que puguin votar presencialment. Ara cal buscar la fórmula al reglament que ho permeti
Carles Puigdemont parla amb el vicepresident Oriol Junqueras
Carles Puigdemont parla amb el vicepresident Oriol Junqueras | ACN

ERC ha entrat al registre de la cambra catalana una sol·licitud d'informe dels serveis jurídics del Parlament de Catalunya un informe sobre la delegació del vot, tal i com ha pogut saber El Món. La petició haurà de ser validada per la presidenta Forcadell, que aquest migdia ja ha acceptat la petició del PSC i l'ha encarregat als serveis juridics, tot i que només de forma parcial, pel que fa a la sessió constitutiva i no a la sessió d'investidura -telemàtica o delegada-. En el moment de presentar la sol·licitud, els republicans ja tenien constància que el jutge Llarena impediria als diputats electes que es troben a la presó, Junqueras, Forn i Sànchez, poder assistir de forma presencial a la constitució de la Mesa del Parlament del 17 de gener, i volen conèixer el parer dels lletrats de la cambra sobre la possiblitat que, en aquest cas, Ernest Maragall, que és el membre de major edat de la Mesa, pogués autoritzar el vot delegat per tal que els presos puguin exercir el seu vot. A hores d'ara, la majoria absoluta independentista penja d'un fil, perquè es donen per perduts els 5 vots dels exiliats en la constitució de la Mesa. Però el jutge autoritza que el Parlament pugui permetre el vot delegat, si el reglament ho permet. És per això que ERC ha demanat un informe només per als tres presos. 


 

Tot apunta que el Parlament trobarà la manera de fer vot delegat per als presos, encara que el reglament parla "d'incapacitat". En trobar-se en presó preventiva, tenen garantis els seus drets polítics -ser elegits i votar-, si bé no necessàriament ha d'autoritzar un trasllat al Parlament per exercir aquest dret de forma presencial. Però en el cas dels 5 exiliats, la Mesa té molt difícil autoritzar el vot delegat de Puigdemont, Comín, Puig, Serret i Ponsatí. En qualsevol cas, ERC demana l'informe als serveis jurídics perquè ja va expressar el seu desig de no forçar el reglament del Parlament amb la investidura telemàtica si els serveis jurídics ho desaconsellaven. Ara seria un pas previ, per formalitzar la Mesa del Parlament, que a hores d'ara, amb només 65 diputats independentistes, dependria de la posició que prenguin els 8 diputats dels Comuns. Si Catalunya en Comú Podem presenta un candidat propi en les diferents votacions de la Mesa, això deixaria en minoria el bloc del 155 i facilitaria el camí per a una Mesa independentista. La presidència, en canvi, sembla garantida, perquè els Comuns presentaran Joan Josep Nuet, de manera que Espejo Saavedra es quedarà en 57 vots i els independentistes en tindran 62 de segurs, i 65 si es materialitza el vot delegat.  
Comentaris

envia el comentari