El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
ERC va collar Pina per tal que Jordi Sànchez renunciés a la investidura

La repressió fa feina. La prova del nou són algunes de les confessions que l’advocat de Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull, en Jordi Pina, fa al llibre “El judici de la meva vida” (Grup 62, 2019), que es presenta aquest dilluns a Barcelona. En el llibre, un relat ràpid, intents i interessant des que l’Audiència Nacional va citar Jordi Sànchez i Jordi Cuixart arran del procés sobiranista, el 20S i el referèndum del Primer d’Octubre.

 

Pina desgrana vivències i la seva relació amb l’entorn polític dels presos. En aquest sentit no s’està d’explicar alguna situació que fan més comprensible l’evolució política dels darrers dos anys. Així, en el capítol IV del llibre, l’advocat descriu una “situació” que li va “desagradar molt” quan l’aleshores número dos de JxCAT, Jordi Sànchez, es va postular com a candidat a la presidència de la Generalitat arran de les eleccions del 21D.

 

Segons narra el lletrat, va rebre la “visita de dos destacats membres d’Esquerra Republicana de Catalunya” al seu despatx. “Em van voler convèncer que Jordi Sànchez es desigués de les seves pretencions”, continua. Pina els va respondre que no sabia si el jutge instructor del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, acceptaria que pogués sortir de la presó per acceptar el càrrec, “però que fos com fos la circumstància no ens anava malament”.

 

La rèplica dels dirigents d’ERC va ser determinant. “Deien que això era perdre el temps, i que calia intentar formar un Govern”, remarca. “Eren les explicacions que em donaven”, afegeix al seu relat. Aleshores Pina va argumentar que era “bo i important per a Sànchez, i per al conjunt de país perquè podia ser un bon president en cas que sortís elegit, i, encara més important, era bo perquè això posaria en escac el govern d’Espanya i el Tribunal Suprem”. L’advocat constata que l’estratègia passava per forçar al Suprem a dictar resolucions amb què s’intentaven justificar coses que “per cap circumstància es podien justificar des del punt del vista dels drets civils i polítics”.

 

Un dels altres episodis del llibre, explica l’entrada a presó dels Jordis i les hores i dies posteriors. Un dels moments més destables del llibre és quan Jordi Sànchez encomana a Pina que li faci de missatger amb Carles Puigdemont. Concretament, en un missatge dies abans del fiasco de la Declaració d’Independència. L’advocat va traslladar el missatge de Sànchez advertint a Puigdemont que “la presó no condicionés l’agenda política”. La segona part del missatge era encara més directe: “No necessitem per res el govern a les ce·les del costat”.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa