ERC aprova l’estratègia per gestionar els “fets d’Octubre” que no descarta una DUI

511 vots a favor, 19 vots en blanc i 6 vots en contra avalen el text

 

 

La ponència estratègica d’Esquerra Republicana que ha fet debatre els quadres del partit en les darreres setmanes ha quedat aprovada amb 511 vots a favor, 19 vots en blanc i 6 vots en contra. Un document aprovat en la conferència nacional que la formació ha celebrat aquest cap de setmana a l’Hospitalet. De fet, van quedar vives 8 esmenes i la més important la que volia canviar el títol que finalment es va acordar. Ni “fem república” com proposava la direcció ni “som república” com apostaven els crítics. Finalment, “Ara, la República Catalana”. Ras i cur, ERC ha aprovat tenir present totes vies per implementar la República, fins i tot, la desobediència per gestionar el que bateja com a “fets d’Octubre”.

 

 El full de ruta concreta que l’opció dialogada és la “preferida” i “desitjada” per ERC, però afegeix que el procés “multilateral” ha de contemplar “qualsevol escletxa d’oportunitat” per fer efectiva la República, si perdura l”enrocament de l’Estat”. Finalment, el nou document també reivindica l’1-O i la declaració d’independència del 27-O. “Si davant d’un tancament persistent del Govern espanyol no és possible un referèndum d’autodeterminació, no es pot descartar una declaració d’independència”, resumeix el paràgraf clau de la ponència. 

 

 

 En aquest punt, el nou marc dels republicans apunta que convindria que aquesta nova declaració d’independència hauria de complir les condicions que consten en “l’opinió positiva” del Tribunal Internacional de Justícia de l’Haia del 22 de juliol del 2010 sobre la declaració unilateral d’independència de Kosovo.

D’aquesta manera, ERC aposta per ampliar la base sobiranista per tornar a declarar la independència, a poder ser després d’una negociació pactada amb l’Estat, i a través d’un nou referèndum, aquesta vegada acordat amb Madrid. Esquerra indica en el document que l’1-O és el “moment fundacional” de la República per la que ara es té el mandat de materialitzar-la “per vies pacífiques i democràtiques”. Així mateix, el partit que presideix Oriol Junqueras remarca que el referèndum de fa nou mesos és el “dia de la victòria davant la violència de l’Estat”, tal com ha apuntat l’adjunt a la presidència, Pere Aragonès, en la cloenda de la Conferència Nacional.

ERC també aprofundeix en la importància de ser “més gent” i “més forts” davant un Estat que “no està decidit” a sotmetre’s al “veredicte de les urnes”. Calen, segons els republicans, majories “imbatibles i més àmplies”. A més, des d’Esquerra es treballarà perquè la República sigui “per a tothom”, amb la fi de tenir una societat “forta” que teixeixi una “malla impenetrable” davant els “atacs” que venen de Madrid. I, sempre, amb la mirada posada a Europa i al món.

Discurs Aragonès

 

Diàleg sobre tot i sense renúncies. És la premissa del Govern de cara a la reunió del president, Quim Torra, amb el cap de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, el proper 9 de juliol. Així ho ha constatat el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, en el seu discurs de cloenda de la Conferència Nacional d’ERC, aquest diumenge al matí a La Farga de l’Hospitalet.

 

El també adjunt a la presidència dels republicans ha advertit Sánchez que el Govern no renunciarà “mai” al dret de Catalunya a l’autodeterminació ni tampoc a l’1-O en la taula de diàleg. Al seu torn, el president del Parlament, Roger Torrent, ha apostat per “assumir riscos”, i ha avisat que “ningú” no pot demanar a ERC que faci “gestos simbòlics” si aquests no van acompanyats d’una “ferma voluntat d’executar-los i fer-los efectius fins al final”.

Nou comentari