ERC apel·la a Podem i el PSOE per despenalitzar injúries al rei i la crema de banderes

Posen d'exemple el cas dels Estats units on aquests actes "es consideren mostres de llibertat d'expressió"
La secretà ria general d'ERC, Marta Rovira
La secretària general d'ERC, Marta Rovira | Jordi Borràs

El ple del Congrés discutirà aquest dimarts una proposició de llei d'ERC per derogar els articles del Codi Penal en els quals es castiga amb penes de presó el delicte de calúmnies o injúries als membres de la Casa Reial, i multes per ofenses o ultratges a Espanya, les seves comunitats autònomes o els seus símbols i emblemes.

 

Es tracta d'un primer debat de presa en consideració i la formació catalana espera que tant Units Podem, que fa setmanes que estudia una iniciativa semblant d'IU, com el PSOE ajudin que la Cambra Baixa permeti la tramitació de la iniciativa.


 

En la seva proposta, els independentistes al·leguen que "la llibertat d'expressió és el dret fonamental de tota persona a expressar idees lliurement, i per tant, sense censura", i que així queda recollit en l'article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans.

POSA D'EXEMPLE ELS ESTATS UNITS

 

Per això, defensen que una democràcia avançada i moderna ha d'assegurar a la ciutadania el seu ple dret de la llibertat d'expressió i suggereix prendre nota de països com els Estats Units, on el seu dret constitucional considera que la crema i altres actes de sacralizació de la bandera nord-americana estan protegits, "mentre que es consideren mostres de llibertat d'expressió".


 

ERC posa també com a exemple la portada segrestada de la revista 'El Jueves' el juliol del 2007, amb el llavors hereu de la corona com a protagonista, o la persecució el 2012 al raper mallorquí Valtònyc per les seves referències a la monarquia.

 

IU TAMBÉ HO DEFENSA

 

El Codi Penal contempla que les injúries a la Corona seran castigades amb la pena de presó de sis mesos a dos anys si la calúmnia o injúria fossin greus, i amb la de multa de sis a dotze mesos si no ho són.

Per la seva banda, l'ultratge a la banderad'Espanya o les seves comunitats comporta una pena de multa de set a dotze mesos.


 

Però ERC no és l'únic partit que ha plantejat despenalitzar les injúries a la corona o l'ultratge a la pàtria: recentment, el coordinador federal de IU, Alberto Garzón, va presentar al Congrés una proposta de reforma legal per eliminar aquests dos articles, així com els que fan referència a l'enaltiment del terrorisme o la vexació de representants religiosos, per considerar que són "obsolets" i "ambigus" i que, a més, s'estan utilitzant per restringir la llibertat d'expressió.
Comentaris
Fat Boy
No, si es que son idiotes rematats.
Em podríeu despenalitzar lo meu?
M'agrada conduir molt borratxo, pixar al carrer i no pagar impostos. Això de cremar banderes i tal me la sua.
JordiP
Que deixin votar en secret i ja veuran quin resultat surt.

envia el comentari