ERC acusa de “descoordinacio jurídica” l’equip de Puigdemont per la crisi d’Estrasburg

La idea fou del vicepresident Costa, que nega estar assabentat de la intenció, i a Brussel·les es van espantar per si el Tribunal inadmetia el recurs
La reunió de Mesa d'avui
La reunió de Mesa d'avui | Parlament

La darrera crisi entre JxCAT i ERC s’ha esdevingut arran de la iniciativa del president del Parlament, Roger Torrent, d’impulsar una demanda de mesures cautelars al Tribunal de Drets Humans d’Estrasburg per defensar el dret de Carles Puigdemont a ser investit. Una proposta que JxCAT va criticar sense embuts i la va arribar a titllar “d’unilateral”. Unes acusacions que ERC va rebutjar per després demanar calma als junters. 

 

I és que, de fet, i segons ha pogut saber El Món, la idea d’acudir a Estrasburg no va ser pas de Torrent sinó de JxCAT i, en concret, el seu autor material el vicepresident primer del Parlament, Josep Costa. Ara bé, la iniciativa no es va coordinar amb els diferents assessors jurídics amb què compta Puigdemont que en assebentar-se van posar el crit al cel per la bufetada que suposaria que el TEDH inadmitís la demanda. 


 

Fonts parlamentàries d’ambdòs grups detallen el relat de la història que ha generat una dels episodis més acarnissats i públics de la mala relació entre republicans i junters. Tot comença en la carta que el president Puigdemont va remetre al president del Parlament reclamant empara i protecció dels seus drets polítics i de representativitat. La petició de Puigdemont es va començar a treballar i una de les propostes, amb copyright de Costa, fou portar les mesures cautelars al Tribunal d’Estrasburg. La proposta l’estudien els serveis jurídics d’ERC i consideren que és plausible.

 

La setmana passada, Costa es coordina i es reuneix amb els serveis jurídics de JxCAT i d’ERC i es dissenya la iniciativa de portar  les mesures cautelars a Estrasburg i acorden tirar-la endavant. De fet, Costa ja ha acudit al TEDH en relació a la querella que té interposada per haver estat membre suplent de la Sindicatura Electoral del Referèndum. 


 

Estudiada, avalada i analitzada per totes bandes la iniciativa d’emparar-se en el TEDH, Torrent es va reunir amb Costa i la secretària quarta de la Mesa, Alba Vergès, i li va avançar que “impulsaria la proposta a títol individual i faria una crida perquè s’hi poguessin sumar més diputats”. Concretament, Torrent va informar a Costa que “volia liderar” la iniciativa. Una reunió que Costa assegura i desmenteix que no van parlar de les mesures cautelars ni d'Estrasburg. En començar la Mesa del Parlament, Torrent informa de la iniciativa i es fa pública. 

 

 

Però la idea arriba a Brussel·les. La reacció és ben diferent. L’equip jurídic assessor de Puigdemont alerta que el TEDH podria inadmetre les mesures cautelars. Una possibilitat que seria un “revés polític important i rellevant” pels interessos polítics del procés i de JxCAT. D’aquí que tres hores després, els portaveus de JxCAT abjuren de la iniciativa que titllen “d’unilateral” i que no té present “les estratègies de defensa dels encausats”.


 

Fonts parlamentàries conclouen que la crisi no neix només per la dura negociació entre republicans i junters, sinó que principalment rau en el que molts titllen com “l’absoluta descoordinació jurídica de l’equip de Puigdemont”. Les mateixes fonts destaquen que té “diferents juristes que no tots pensen el mateix ni comparteixen estratègia”. És a dir, que la divergència va nèixer aquest cop per disfuncions més tècniques que no pas polítiques. 

 
Comentaris
uffff!!
ostia quin kakau !!!
tot control-lat !
Tot aixo, es per fer temps per les properes el-leccions autonomiques del proper Abril-Maig.
jaaaaa!!!
a Brussel·les , el Manneken Pis es pixa de riure !!
Apreneu de la Mireia Boya.
Deixeu de fer el burru i anem per feina.
Paqui
Gracies Quico, aquets iluminats de JxC, ja no poden caure mes baix.
sheldon
puñalada trapera de ERC.... ¿ son conscientes ERC de lo que están haciendo?. por desgracia si, buscan un revés importante contra el M.H.P. Puigdemont, desprestigiarlo internacionalmente. sois unos rastreros ERC, a la misma altura que C´S, PP, o PSC (a los podemitas ni se les busca ni se les espera.)
Mar
Segons Costa, al mati de Tv3 i Casadevall ahi a Mes 3/24, Es vent diferent del que escrius, ERC te po son cobards , I tenen gelosia del nostre President, son capasos de engegar la Republican a rodar, ells viuen millor en l'autonomia I anar repetin "Volem la independencia"
Ramon
ERC, de cada deu intervencions, nou són ganivetades a Junts per Catalunya i la que fa deu un crit a la unitat.
MOLT SORPRESA
N'arriben a ser molt de dolents aquests d'esquerrA!!!
Digueu ho d’una vegada, us voleu carregar a Puigdemont.
desacreditan lo i fent li la traveta tot el que pugueu per seguir l’estrategia de l’amo de fer perdre el temps i embolica la troca i evitar noves eleccions.
Si us penseu que el moviment social va de quatre caciquets
aneu errats.
Jepi
Us paguem per fer la feina ben feta, esteu tot el dia junts al parlament, i sortiu amb siris trencats, fer el favor de parlar-ho se i no fer baralles de col.legi.
Isabel
Segur que el president no està ben assessorat!! Segur!!????????
ERC
Mai mes tindreu el meu vot. No feu mes que donar temps a d'estat espanyol per fer-se amb el total control de Catalunya. Teniu por i nomes defenseu el partit quan hauriem d'anar a totes i tots units. Mai us perdonare l'estupidesa en moments vitals per a la nostra existencia.
I que és un polític? i que és fer política? es pot renunciar als principis si les coses van maldades? Encara no veieu que com més por tenim més faran, i que això no s'acabarà mai?
Juli
El Quico Sallés està fent el paper de la trista figura fent d'altaveu de les versions d'ERC i atacant sempre JuntsxCat. Un periodista ha de contrastar informacions i deixar que el lector decideixi.
lola
ERC s'ha carregat l'independentisme
Carles Viñals Casado
Mal, péssim senyal deixar escolar el temps entre excuses, retrets i fugides d'estudi. El nou, enéssim problema, és diu ara "descoordinació jurídica"? Reaccioneu, ERC. Recupereu per al cap i el cor les funcions que la miopía partidista i la por han confiat als vostres descontrolats intestins. Una dona us assenyala el camí; seguiu-lo i retrobareu la credibilitat que esteu perdent entre els qui ni sabem ni volem saber res de "descoordinacions jurídiques" ni d'altres patètiques excuses.
Mami
Losde ERC, estan demostrando q son unos personajes q ya demostraron toda su eficacia política en el gobierno de Maragall yMontilla Son gente q la republica es de librillo Nunca más se puede votar esta gente tan traidora politicamente ...
Groc
La majoria d'opinadors ,sou per voluntat o per ignorancia colaboradors necesaris per el PP. Porteu les orelleres igual que els burrus. Segur que sou molt feliços tenin a ERC com enemic. Salud i Rwepublica
Jan
Quico i ERC en general. Crec que aneu pel bon camí. El que m és interessa a Catalunya en aquest moment és aquestes baralles de pati de col.legi i un periodista que les amplifiqui. Anem bé !!! Feu sentir vergonya !
Ramon
El 21 de desembre res no va fotre tant al PP, com que Junts per Catalunya quedés pee davant d'ERC. El PP, com abans el PSOE, des de l'inici del procés han jugat sempre dins el sobiranisme la carta ERC.
Joan de Sant Andreu
Tot es resumeix en una paraula, covardia. El molt honorable Company s avergonyaria de vosaltres. L ERC d ara es una aprofitada. Aneu se a casa i deixeu lloc a la CUP

envia el comentari