El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Entitats denuncien a l’ONU “la regressió del dret d’expressió i protesta” a Espanya
  • CA

L’Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC), International Trial Watch, Òmnium Cultural, EuroMed Rights, Fòrum Civic Europeu i la plataforma Defender a quien Defiende (DqD) denuncien en un acte a la seu de les Nacions Unides a Ginebra “la regressió del dret d’expressió i reunió” a Espanya un dia abans del seu examen de drets humans de l’ONU. Les entitats civils han denunciat en un acte a Ginebra “el deteriorament” de drets que suposa l’actual codi penal espanyol i la llei de seguretat ciutadana, així com la condemna als líders independentistes en el cas de l’1-O. Per això, han reclamat als estats que sotmetran a control Espanya a l’ONU dimecres que demanin reformes en aquest sentit.

L’investigador de l’IDHC, Karlos Castilla, ha volgut remarcar també les preocupacions de l’entitat respecte a la violència de gènere, el racisme, la discriminació, la detenció d’immigrants i els drets de l’infant a Espanya de cara a l’examen de drets humans.

Condemna pel cas de l’1-O

El Fòrum Civic Europeu veu com un “precedent preocupant” la condemna dels líders independentistes en el cas de l’1-O per l’ús del codi penal “contra manifestants civils”. Per això, la seva representant, Giada Negri, ha alertat que aquest tipus de pràctiques a Espanya poden causar un “efecte dominó a Europa”. “No ho hem de passar per alt”, ha avisat. La representant d’ITW, Anaïs Franquesa, ha assegurat que el cas de l’1-O és “un dels majors exemples” de la restricció de l’espai per a la societat civil a l’Estat espanyol perquè de forma “nítida” mostra com “s’ha utilitzat el codi penal per reprimir protestes pacífiques.

Per la seva banda, la representant d’Òmnium, Elena Jiménez, ha denunciat que Espanya està “incomplint les seves obligacions internacionals” en matèria de drets fonamentals en aquest cas. Òmnium no només ha demanat que es canviï la tipificació de la sedició i una investigació sobre l’abús policial, sinó també que es trobi “una solució política” per a Catalunya. “Votar és l’eina normal per resoldre conflictes polítics”, ha defensat.

Denúncia del codi penal

L’advocada d’EuroMed Rights, Lubna Dawany, ha denunciat que el codi penal espanyol i la llei de seguretat ciutadana “violen el dret a la llibertat d’expressió, reunió i assemblea“, ja que es poden utilitzar per reprimir protestes pacífiques. En aquest sentit, la representant de l’entitat DqD, Cristina Servan, ha destacat que la reforma d’aquestes legislacions el 2015 ha comportat un “deteriorament” de la situació de drets a l’Estat en comparació amb el darrer examen que va passar Espanya. “S’han lesionat encara més els drets en comptes de reforçar-los”, ha conclòs.

Demanen canvis a Sánchez

“Ara que hi ha un nou govern és hora d’exigir canvis per fer front a l’espiral negativa”, ha defensat Dawany d’EuroMed Rights. L’IDHC també creu que el nou govern de Pedro Sánchez “té una nova oportunitat per implementar canvis”. Tot i això, Castilla ha avisat que “l’estat espanyol no és només el seu govern” i que cal “posar atenció també al poder judicial”. En aquest sentit, també ha reivindicat que cal “capacitat als magistrats en drets humans”. Per la seva banda, Servan ha reclamat als estats que demà sotmetran a examen a l’Estat que tinguin en compte les seves recomanacions i que demanin una reforma del codi penal espanyol i la llei de seguretat ciutadana.

Pregunta sobre bilingüisme

Un assistent a l’acte ha denunciat que a Catalunya “no es pot estudiar en castellà” i ha preguntat als ponents si creuen que la immersió lingüística viola els drets dels nens. L’investigador de l’IDHC, Karlos Castilla, ha respost que, com a ciutadà català d’origen mexicà, ha experimentat més problemes per aprendre el català que no pas el castellà

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa