Enrenou al Consell per la República arran de la seva declaració a favor de reformular-se

ERC assegura que no l'havien avisat de la declaració | Integrants del consell de govern retreuen les formes de l'anunci de proposta de l'ANC

El Consell per la República ha esdevingut un nou protagonista polític, i no precisament pel seu paper en el Procés. L’entitat encarregada d’internacionalitzar la causa catalana ha estat els darrers dies al centre del debat de la negociació de la investidura del republicà Pere Aragonès. El paper del CxR en l’estratègia independentista, que ERC, Junts i la CUP veuen de manera diferent, marca de manera molt clara el teva-meva de la negociació que, de moment, impedeix que hi hagi un Govern independentista a Palau. Aquest dilluns el Consell ha emès una declaració política que destinat a calmar els ànims. Però el representant d’ERC al Consell, el poderós Isaac Peraire, encarregat de la logística de tornar a casa la consellera Meritxell Serret, ha denunciat que no li havien comunicat aquesta declaració abans de fer-la pública. Un extrem que veuen amb “perplexitat” altres membres del consell de Govern, ja escamat per les formes en què l’ANC va difondre dissabte la seva proposta de reformulació de l’òrgan. Tot i la mala maror, els partits respiren tranquils en superar-se un dels esculls més durs per formar Govern.

L’anunci del Consell per la República segons el qual s’obre a “reformular-se” i la proposta de fer una reunió amb els líders dels partits independentistes i les entitats sobiranistes ha estat un Trankimazin per a les negociacions. Però no per a tothom. Minuts després que l’entitat a l’exili anunciés el seu posicionament, Peraire, vicesecretari general de Vertebració Territorial i Partit Obert d’ERC, ha fet saber a El Món que “no li havien comunicat aquesta declaració política”.

Però la resta d’integrants del Consell asseguren a aquest diari que estan “perplexos” davant la queixa del republicà. “Peraire és als grups de Telegram i Signal que tenim al govern del Consell i des de divendres que n’estem parlant”, indiquen les mateixes fonts. “Potser havia silenciat el grup”, comenten les mateixes fonts, però “no hi ha hagut cap intenció de deixar-lo al marge, potser és que no ha volgut o pogut assabentar-se”. “En tot cas”, insisteixen des del Consell, “qualsevol declaració d’aquest tipus es negocia, es pacta i es transacciona”.

Les mateixes fonts també admeten que no és el primer embolic en les darreres setmanes sobre el Consell per la República. L’anunci de proposta que l’ANC va fer aquest dissabte també va agafar amb la guàrdia baixa la resta de membres del govern de l’entitat. “No tant pel contingut, que hi podríem estar cent per cent d’acord, sinó per la forma de comunicar-ho, sense avís previ i més essent l’Assemblea membre de la direcció del consell”, retreuen les mateixes fonts. “Elisenda Paluzie podria haver dit que faria l’anunci en dissabte. Si bé és cert que ens havia apuntat el contingut, no ens havia avisat del tempo ni de la manera, per això ens el vam agafar, si no amb fredor, sí amb certa recança”, admeten integrants del Consell.

El fet que ERC hagi admès que s’ha salvat l’escull amb la declaració i la proposta de l’ANC del cap de setmana, ha reduït l’enrenou dins el Consell. Un malestar que es vivia des de dissabte i que aquest dilluns ha pujat de temperatura quan Peraire ha difós que no se l’havia advertit de la declaració política. Però hores després tots plegats conclouen que “bé està el que bé acaba” si “serveix per constituir un Govern independentista”.

Més informació

Comentaris

  Cge 30/03/2021 6:30 am
  El Consell no es toca, feu el que feu ER no estara mai contenta si no manen ells.
  ERC, Patetics, nens mal criats 29/03/2021 11:37 pm
  Fins els Collons/Ovaris de ERC, sou cada dia mes patetics.
  Roser 29/03/2021 9:31 pm
  Així es parla d' ells i es fan propaganda ells mateixos.
  Embranzit 29/03/2021 9:10 pm
  El Consell per la República no ha fet res. Puigdemont, Comin i Ponsatí van poder accedir a euro diputats gràcies a Junqueras, que va guanyar una sentència a TJUE. El CxR no ha fet res en dos anys, quant fa que a Puigdemont no el porten a una tele europea o a fer una conferència? No s'han fet valer. L'exili serveix per demostrar que la justícia espanyola és injusta, però a nivell diplomàtic han fracassat.
  34
  86
  Respon
  Octubrista 29/03/2021 9:02 pm
  Quan les fels unionistes segreguen bilis, vol dir que anem bé. Visca el CxE i el President legítim de Catalunya Carles Puigdemont !
   Jordi 30/03/2021 12:17 am
   A ver Octubrista,yo no soy ni unionista,ni independentista,pero seamos serios,decir que esto va bien,no es serio,muévete un poco por Europa y observarás que a parte de algunos eurodiputados,muchos de ellos más fachas que los de VOX,nadie os hace ni puto caso,os cuentan lo que queréis oír y ese es el negocio,esto y el que no se forme gobierno es todo por la pasta y por supuesto por Puigdemont que no quiere quedar arrinconado.
   Empipat 29/03/2021 10:17 pm
   Imaginase lo bien que vais, que se parece más a una república bananera lo que teneis. Patetico.
   Ferran 29/03/2021 10:07 pm
   Fa deu anys que dieu anem be, jaaaaaaaaaaaa, aneu com els crans, jaaaaaaaaa. Sou patetics !
  Raül 29/03/2021 8:33 pm
  El CPR s'obre a reformar-se amb acord, un consell del qual ERC s'ha autoexclòs, per tal de que ERC s'hi senti còmode, i va i ERC es molesta. BRUTAL!
  69
  16
  Respon
  Agustí Vilella Guasch 29/03/2021 8:21 pm
  Llegint aquest article m'assabento que hi ha un tal Isaac Peraire, que a més és "poderós"!. He buscat el seu currículum i resulta que és un paio de 36 anys, un perfecte desconegut per la immensa majoria del país i que, a més i per variar, i com tants i tants no ha fotut mai res en sa vida fora de la política. Així anem!!!
  Doctor Strangelove 29/03/2021 8:20 pm
  Em fa vergonya, que aquesta gent també siguin catalans. No podríem reformular el concepte de català i així treure'ns de sobre aquests penques? Doc.
  26
  51
  Respon
   Doctor Strangelove és falsa bandera 30/03/2021 11:50 am
   Doctor Strangelove, se't veu el lleutó que només busques brega i crear mala maror entre els indepes, argumentant a favor del racisme, intolerància, etc. Si us plau, vagi a escriure a l'ABC Caspanyol que el rebran amb els braços i cames obertes
  Pere Lluis G. 29/03/2021 8:17 pm
  Consell de la Republica Fresonera : som el 52 % del 23 % dels vots !!
   Raül 29/03/2021 9:27 pm
   Doncs mira que el integristes territorial que sou el 48% del 23%. De demagògia en demagògia fins que manin els jutges, oi?
  Pere Grau 29/03/2021 8:15 pm
  L’1-O Catalunya va iniciar el camí de la República. El Consell és l'instrument per acabar entre tots el que aquell dia vam començar. Ja en som... 5.992.723
  58
  14
  Respon
  Català 29/03/2021 8:09 pm
  Aneu i que uxs bombin!
  Català 29/03/2021 8:09 pm
  Aneu i que uxs bombin!
  Dr Sallop 29/03/2021 7:40 pm
  O sigui que, qui mana a Catalunya son uns paius que ningu els ha votat !! caram quina democracia que tenim a Catalunya, pacagarsepaco !!!!
  29
  63
  Respon
  Juan Ripolles 29/03/2021 7:39 pm
  El Consell per la República : de quina Republica ??? de França, Alemania, Italia, : de quina !! de cual !! porfa !! de quina !!!!!!
  42
  79
  Respon

Nou comentari