El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
En Marea avala el referèndum unilateral
  • CA

 

En Marea avala el referèndum unilateral de Catalunya. El seu portaveu al Congrés, Antón Gómez-Reino, ha explicat en declaracions a El Món que la formació gallega acceptarà el que decideixin les institucions catalanes i la ciutadania, en cas que fracassi la demanda d’un referèndum acordat amb l’Estat espanyol.

 

Així, els germans gallecs dels Comuns entenen que Catalunya no pot aturar-se si el govern espanyol es nega a dialogar sobre el referèndum, i accepten que es tiri endavant la votació de totes maneres. “Defensem les expressions democràtiques de la ciutadania si estan ben creades des del poder legislatiu”, ha apuntat Gómez-Reino.

 

A més, preguntat directament sobre un possible referèndum unilateral, el portaveu d’En Marea al Congrés ha subratllat que “li donarem suport i la benvinguda, si no hi ha paraigües ni acord amb l’Estat”. “Donem un suport total al dret a decidir”, ha continuat Gómez-Reino.

Foto de grup d’En Marea, durant els primers dies al Congrés dels Diputats | Europa Press

 

En aquesta línia, el diputat gallec ha insistit que En Marea és i serà “molt respectuosa amb el que decideixi Catalunya”, i ha reconegut la falta de voluntat política de “la triple aliança que ens governa”, en referència a PP, PSOE i C’s.

 

Així mateix, Gómez-Reino ha recordat que l’Estat sí que té mecanismes per avalar un referèndum acordat, i ha puntualitzat que, encara que no existissin, el poder legislatiu espanyol els hauria de crear.

 

Suport en cas d’intervenció

 

Finalment, i preguntat sobre si l’Estat podria aplicar l’article 155 de la Constitució contra el Parlament o contra l’autonomia de Catalunya, Gómez-Reino ha estat prudent: “Hem d’intentar que això no passi, i esperem que no s’hi arribi”.

 

Tot i això, el portaveu d’En Marea al Congrés també ha estat contundent en el supòsit que l’Estat jugui aquesta carta: “Donarem suport a tot el que decideixi la societat catalana, i a les expressions polítiques que es decideixin de manera majoritària”.

 

Diputats d’En Marea (Galícia), reunits amb Joan Ignasi Elena i Francesc de Dalmases (Pacte pel Referèndum) | PNR

 

Compromís amb el Pacte pel Referèndum

 

Gómez-Reino i la diputada al Congrés Yolanda Díaz van signar aquest dijous el Manifest de la plataforma catalana, després de reunir-se amb els coordinadors del Pacte pel Referèndum. Segons ha explicat el portaveu a la cambra, En Marea rep la demanda de Catalunya “amb molta predisposició”.

 

El cap de files de la formació gallega a Madrid ha insistit que Galícia no és “aliena” a la petició catalana, ja que En Marea també és ferma defensora del dret a decidir. De fet, el partit que lidera Luis Villares s’ha compromès a traslladar el Manifest del Pacte a tot l’espai que representa En Marea a Galícia.

 

També el farà arribar a diverses entitats del teixit social gallec. “El compromís amb el dret a decidir hi és, la democràcia ha d’estar al centre”, ha argumentat Gómez-Reino, consultat per aquest diari.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa