El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els veïns que poden votar dos alcaldes

La majoria de veïns de Catalunya, només poden votar un alcalde (de fet, si ens posem tiquismiquis, no en voten cap, ja que escullen uns regidors que, posteriorment, trien un alcalde). Tanmateix, hi ha un bon grapat de veïns del país que podran escollir dos alcaldes: el del seu municipi i el de la corresponent entitat municipal descentralitzada (EMD), tal i com s’explica en aquest article del portal Municipals.cat de la Xarxa de Televisions Locals (XAL). 

Els alcaldes de l’EMD es voten per sufragi directe dels veïns. El candidat que té més vots, guanya. És per això que, a vegades, es creen coalicions per intentar aconseguir l’alcaldia. És el cas de Valldoreix, que forma part del municipi de Sant Cugat, on bona part de l’esquerra s’ha ajuntat. La “megaconfluència” Guanyem Valldoreix està formada per la CUP, ERC, Sant Cugat en Comú, Procés Constituent i MES, així com Veïns i Veïnes Progressistes de Valldoreix i altres entitats.

A Valldoreix, on també es presenta JuntsxCat, el PSC i el PP, el gran canvi de jaqueta, l’ha protagonitzat Francesc Cardoner, expresident de l’EMD per CiU. Ha passat de ser el candidat de Primàries –la llista “unitària” independentista apadrinada per l’ANC- a ser suplent de Susanna Casta, presidenciable del PSC… i exmilitant de Cs. “Després de parlar profundament amb la Susanna m’he adonat que el seu ideal pel poble de Valldoreix és molt similar al meu”, va declarar per justificar un canvi tan radical.

Si Catalunya va fer un referèndum interruptus l’1 d’octubre, tres quarts del mateix li ha passat a Sant Miquel de Balenyà. Aquest poble d’Osona –que forma part del municipi de Seva- va votar “sí” a la independència… però no s’ha fet efectiva. De moment, aquest 26-M, tres candidats –dos d’independents i un de Junts per Catalunya- es disputaran l’alcaldia autonòmica.

Per règim autonòmic, el de Tortosa. La capital del Baix Ebre té tres EMD –Bítem, Campredó i Jesús- i dues pedanies més –Vilallop i els Reguers-. En aquest cas, els alcaldes pedanis no els escullen directament els veïns, sinó que els nomena el batlle del municipi. 

Ni independència, ni autonomia: si el futur del país depengués de Dante Pérez, hi hauria un 155 permanent. L’exalcalde socialista de Gimenells, després de fracassar com a cap de llista del PP a les eleccions al Parlament i al Congrés, ara opta a presidir l’EMD del Pla de la Font (també és l’alcaldable popular del municipi). 

Ben a prop, a Raïmat, les eleccions seran ben avorrides, ja que només es presenta el GIR –Grup Iniciativa per Raïmat-. A Sucs, en canvi, la cosa té més suc i es presenta una llista vinculada al PSC i una altra a Junts per Catalunya. Àreu, per la seva banda, és l’únic poble sense candidat i el futur de l’EMD, està a l’aire. Els seus habitants, finalment, “només” hauran de votar en dues urnes: la de l’Ajuntament d’Alins i la del Parlament Europeu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa