Els partits apel·len a la responsabilitat encara que es permeti sortir del municipi per anar a mítings

L'oposició crida a no desplaçar-se i critica que es permeti saltar-se el confinament per assistir a mítings

El fet que el Govern permeti saltar-se el confinament municipal durant la campanya electoral per assistir a mítings ha provocat la reacció de bona part dels partits que hi concorreran, que han cridat a evitar desplaçaments. La consellera de Presidència en funcions i portaveu del Govern, Meritxell Budó, va assegurar ahir dimarts que “estarà permesa aquesta mobilitat per poder assistir a un míting” perquè la participació política és “un dret fonamental”. Per això, malgrat les restriccions per evitar l’expansió del coronavirus, es podrà justificar el desplaçament fora del municipi si és per acudir a un acte de campanya, que és una de les possibilitats que recull el document d’autoresponsabilitat creat per la Generalitat.

Davant d’aquesta possibilitat, els partits que formen part del Govern van sortir a demanar a la ciutadania que no surtin de les seves localitats per seguir la campanya. JxCat, formació de Budó, va emetre un comunicat recomanant a la ciutadania i als seus simpatitzants que “no trenquin el confinament municipal”. Tot i que defensen que es permeti traslladar-se a un altre municipi per anar a un acte polític perquè “no és decisió discrecional, sinó el reconeixement d’un dret fonamental“, l’equip de Carles Puigdemont i Laura Borràs ha avançat que apostarà per actes telemàtics i actes presencials “amb uns aforaments molt limitats i prioritzant quan es pugui que siguin a l’aire lliure”.

Per part d’ERC, l’altre membre del Govern, el líder dels republicans al Parlament, Sergi Sabrià, va anunciar que retransmetran en línia tots els actes per tal d’evitar que la gent se salti el confinament municipal i va demanar “màxima cura” a l’hora d’assistir-hi. “Volem conciliar el dret a la participació política amb la necessària disminució de la interacció social. La reducció de la mobilitat i el respecte al confinament municipal són claus per reduir la corba i evitar el contagi”, va advertir a Twitter.

Els partits que no formen part del Govern han anat més enllà, però, i han criticat la permissivitat per saltar-se restriccions en plena pandèmia. El PSC, que assegura haver preparat una campanya “100% digital”, no entén “l’excepció que ha fet el Govern” que permet canviar de municipi. “És una irresponsabilitat que no ajuda a millorar la situació sanitària a Catalunya”, ha alertat a Twitter. A més, el partit s’ha compromès a limitar l’aforament als seus actes a les persones que hi intervindran i als membres de la candidatura, les intervencions dels quals es podran seguir a les xarxes socials.

La presidenta de Cs, Inés Arrimadas, ha assenyalat els partits del Govern per no “ser coherents”. En declaracions a TVE ha demanat “moltíssima precaució” durant la campanya i ha assegurat que la seva evitarà “mítings amb gaire gent”. “Evitarem posar en risc els catalans”, ha destacat.

La cap de llista de CatECP, Jéssica Albiach, ha explicat que als actes dels comuns també hi aniran “només els ponents i la candidatura”. “Fa dies que hem preparat una campanya segura, pensant en la situació sanitària” i amb actes completament telemàtics, ha subratllat.

Des del PPC, Santi Rodríguez ha titllat de “fals” que els ciutadans puguin saltar-se el confinament municipal per anar a actes de campanya. “Així ho diu el protocol aprovat pels partits”, ha indicat, adjuntant un document que explicita que les activitats amb presència física seran les permeses expressament pel Procicat “sense cap excepció per raó d’estar vinculades a la campanya”.

L’exconsellera i candidata del PDeCAT a les eleccions del 14 de febrer, Àngels Chacón, ha reclamat “coherència” al Govern. “Volia ajornar les eleccions al 30 de maig i anima ara a la ciutadania a trencar el confinament local per anar a mítings”, ha asseverat a les xarxes socials, i ha demanat “no jugar així a confondre la ciutadania”.

També des de fora de l’arc parlamentari han arribat crítiques a la decisió del Govern. El candidat de Vox a la Generalitat, Ignacio Garriga, ha acusat l’independentisme de ser “egoisme i ruïna” per permetre canviar de municipi per anar a actes electorals. “No pots visitar la família i amb prou feines pots mantenir el negoci obert per les severes restriccions, però sí que et permeten acudir als seus mítings“, ha lamentat.

Nou comentari