El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els ortodoxos d’ERC desenterren la destral de guerra de cara el Congrés
  • CA

Un sector d’ERC avalat per Oriol Junqueras, amb Gabriel Rufián i Joan Tardà a la sala de màquines, ha difós un document d’estratègia política de cara el congrés que la formació té previst celebrar el 30 de novembre. Un document oficiós de la candidatura oficialista, amb Junqueras i Marta Rovira al capdavant,  que la militància republicana haurà de votar el 15 de setembre. Però tot apunta que aquest no serà l’únic document que la militància haurà d’aprovar en el conclave. El col·lectiu Primer d’Octubre, el sector “ortodox” -o crític- de la formació ha decidit plantar cara a la maquinària de l’aparell i preparar un document alternatiu que defensi, sobretot, implementar el “mandat del Primer d’Octubre”.

 

Xavier Martínez i l’exdiputat a Madrid, Joan Puig, portaveus del col·lectiu,  ho han anunciat aquesta tarda en un acte a la 51ena edició de la Universitat Catalana d’Estiu que se celebra a Prada, El Conflent. Tots dos han qualificat de “sorprenent” i de “perplexitat” que “dies després haver-se preparat una candidatura amb unes línies bàsiques fetes públiques es filtri un document d’en Tardà, en Rufián o del seu entorn per influenciar en la ponència política”. “És de males arts” i una “imprudència”, han reblat.

 

Tots dos entenen que Junqueras ha avalat l’estratègia d’anar a eleccions. Una opció que el Col·lectiu Primer d’Octubre no veu clar. “Nosaltres no som partidaris d’anar a eleccions, el primer que hem de fer és una consulta a la militància sobre la investidura Pedro Sànchez”, han avisat.  “Per què hem de fer una investidura gratuïta? Defensem el no a Sánchez i volem que Sánchez, i el Govern que treballi i presenti pressupostos i la resposta a la sentència ja es veurà per tal que sigui el màxim d’unitària possible. “Aquest sistema de donar estabilitat a Espanya i inestabilitat a Catalunya no l’entenem”, ha afegit Puig.

 

“L’objectiu d’aquest Govern no és ni investir Pedro Sánchez ni aprovar uns pressupostos autonòmics, -recordem que Pere Aragonès, al 2014 va dir que eren els darrers pressupostos autonòmics-“, ha remarcat Martínez. “Aquestes no haurien de ser les prioritats, les prioritats han de ser implementar el mandat del Primer d’octubre i que es compleixi el que diu la ponència política aprovada ara fa un any, el juliol de 2018”, ha subratllat. En aquesta línia, subratllen que ara -amb uns 300 afiliats al corrent intern- no han presentat cap candidatura i que el seu objectiu és aplicar el mandat de la ponència política aprovada ara fa un any.

 

En tot cas, el col·lectiu ha desenterrat la destral de guerra amb l’aparell amb l’anunci de presentació d’un document estratègic alternatiu al que albiren que presentarà la direcció al Congrés. “Contrastarem el nostre document amb l’oficial”, han assegurat. “Un document on hi constarà l’aprofundiment dels elements principals com el compliment del mandat del Primer d’Octubre i defensar l’assemblearisme del partit perquè les decisions no es prenen amb prou debat intern”, han especificat.

 

En la participació interna, la plataforma Primer d’Octubre explica que en els estatuts aprovats al darrer congrés preveia les consultes internes a la militància si ho decidia la direcció, el consell nacional o ho demanava el 10% de la militància. En aquest sentit, denuncien que aquesta darrera opció no s’ha utilitzat mai perquè no s’ha regulat ni el partit permet accedir a les bases de dades per tal de poder articular una petició. En tot cas, el Col·lectiu vol arreplegar tots els descontents o decebuts amb l’estratègia de la direcció d’ERC. “Volem frenar el desencís de la militància d’ERC, abans que estripin el carnet, que vegin la nostra llum al final del túnel”, ha insistit Puig.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa