El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els Mossos preveuen comprar tres simuladors de tir d’última generació
  • CA

Prou de malbaratar munició. I, de retruc, acabar amb la reclamació del sindicats del poc ensinistrament de tir que s’ha registrat en els darrers anys en el cos. Per això, el reavalat com a director general de la Policia, Pere Ferrer, ha iniciat els tràmits per un dels projectes de modernització del cos que va proposar en el seu dia l’anterior cap del cos, el comissari Eduard Sallent. En concret, la compra de “simuladors virtual d’entrenament policial” per fer les pràctiques de tir. Un projecte que va quedar estancat el juliol de l’any passat per uns defectes detectats en el Plec de Prescripcions Tècniques. El pressupost d’aquests simuladors pot arribar a 600.000 euros cadascun, amb impostos inclosos. Una aposta estratègica per millorar l’eficiència dels Mossos.

La voluntat de la direcció general de la Policia és la compra de tres simuladors. Un per cada complex policial, com l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya i un pel Complex Egara, el quarter general dels Mossos. I un tercer, que seria mòbil. És a dir, fonts d’Interior expliquen a El Món que es “bellugaria per les regions policials per fer les pràctiques amb més proximitat i menys desplaçaments pels agents, i per tant, menys despesa“. Un sistema que milloraria la qualitat de l’entrenament, la rotació i la candència dels entrenaments i per descomptat, un estalvi econòmic important.

L’objectiu de la compra és “dotar als Mossos d’Esquadra d’un simulador virtual d’entrenament policial basat en un sistema informàtic de projecció d’imatges sobre una pantalla de projecció, que permeti per una banda fer simulacions en imatges fixes de blancs de tir o objectes per practicar tir de precisió i exercicis predeterminats amb diferents tipus d’armes”. D’altra banda, segons els primers informes que manega la direcció policia, “realitzar simulacions en escenaris policials canviants amb situacions dinàmiques i realistes”. A més, les instal·lacions no són adients per les noves llançadores i fusells d’assalt que disposen els Mossos.

Un Mosso amb una arma llarga/Mossos

Tot i això, els simuladors no substituiran les pràctiques amb tir real, que haurà de ser complementària. Ara bé, però en menor mesura, ja que es podran incrementar el nombre de trets que realitzarà cada efectiu policial al simulador i es podran reduir el nombre de trets reals. De retruc, cada policia dispararà més trets anualment i reduirant la despesa econòmica en munició, ambiental i menys riscos laborals per manipulació de les armes. A més, els instructors podran passar per davant les línies de tir.

La idea de la compra ve enfortida pels atacs terroristes del 17 d’agost de 2017. Segons Mossos, els atemptats de caire gihadista requereixen d’un entrenament més específic per afrontar aquestes amenaces tan diverses com es va veure aquells dies. La policia té present la “potencial diversitat que pot adquirir la concreció d’aquesta amenaça”. Els atemptats, la necessitat d’un entrenament més continuat i dinàmic i el fet que els Mossos no disposen de cap simulador d’entrenament policial ha fet prendre la decisió. Un entrenament veuen “indispensable per adquirir i graduar l’ús de la força que s’ha d’aplicar en cada cas concret i en cada situació”.

Ara com ara, la formació i l’entrenament de tir policial dels efectius de les Unitats de Seguretat Ciutadana es realitza en galeries de tir i en espais amb força limitacions. “Amb aquests recursos tenim un greu impediment per implementar pràctiques realistes que s’assimilin a situacions reals d’un caire terrorista”, al·leguen des d’Interior. En aquest marc, els informes favorables a la compra d’aquestes unitats, als que ha tingut accés El Món, apunten que actualment els entrenaments de tir són “cíclics, en mode estàtic i amb els mateixos escenaris preestablerts”. Una situació incompatible amb un ensinistrament on els efectius hagin de practicar la presa de decisions davant de situacions canviants”. “En definitiva, els agents un cop s’han entrenat amb les eines actuals ja agafen el truc en conèixer amb antelació la situació que se li plantejarà”, conclou l’informe.

El cost d’aquests sistemes ronda els 600.000 amb impostos inclosos i hi ha poques empreses especialitzades. En l’ocasió anterior, la que va presentar la millor oferta va ser MILO, una multinacional de la seguretat especialitzada en aparells d’entrenament militar i policial

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Proposo dianes humanes per cadascun dels simuladors... a juny 18, 2021 | 21:44
    Proposo dianes humanes per cadascun dels simuladors... juny 18, 2021 | 21:44
    El Gonzalo Facha Segurata, el Luisnomelavo i el Doctor Strangeinfeliç... son perfectes!
  2. Icona del comentari de: Si? a juny 19, 2021 | 02:37
    Si? juny 19, 2021 | 02:37
    I practicaran per disparaar a feixistes? ...o per disparar a la població.
  3. Icona del comentari de: Pregunta a juny 19, 2021 | 02:39
    Pregunta juny 19, 2021 | 02:39
    I practicaran per protegir als de la cal viva, o al mafiesmedieval?
  4. Icona del comentari de: Ja practiquen prou amb els independentistes a juny 19, 2021 | 07:01
    Ja practiquen prou amb els independentistes juny 19, 2021 | 07:01
    Les dianes tenen forma d'ull d'independentista?
  5. Icona del comentari de: Ramon a juny 19, 2021 | 08:37
    Ramon juny 19, 2021 | 08:37
    Una cosa molt còmica del debat del proper dilluns, que segur que serà portada del NYT, entre el Coscubiela i el Tardà, és que tindrà... MODERADORA!!!!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa