Els mòbils dels acusats del 17-A delaten que van estudiar atemptar a Madrid

Un oficial del CNP detalla els informes que mostren la implicació del primer acusat del 17 A

La jornada 22 del judici del 17A ha començat intensa. Després d’un mes d’aturada per les festes de Nadal i pel Filomena, el tribunal de l’Audiència Nacional que presideix Félix Alfonso Guevara, a la banqueta dels testimonis s’ha assegut l’inspector en cap del CNP 88594. Un oficial de policia, amb el guió ben après i citat pel ministeri fiscal, que ha detallat les anàl·lisis fetes als dispositius mòbils dels acusats i dels terroristes abatuts. En concret, números de telèfon, el Facebook, i correus electrònics. Les conclusions, per l’analista, són la implicació del primer detingut pels atemptats, Driss Oukabir, ara a la banqueta dels acusats, i el colideratge del seu germà Moussa i de Mohamed Hichamy de la cèl·lula, i també que van estudiar possibles atemptats a Madrid

Segons ha explicat l’oficial, dels efectes investigats, en destaca un mòbil Samsung propietat de Younes Abouaayaqoub,-conductor de la furgoneta i abatut a Subirats- trobat al seu domicili de Ripoll. En aquest terminal troba diversos plànols del centre de Madrid que la policia interpreta com un estudi de possibles escenaris per cometre actes terroristes. En concret, plànols i identificacions de la Plaza de Legazpi, Matadero Madrid i Madrid Río, una zona de gran afluència de persones per l’existència del centre cultural i d’oci de la ciutat. També hi ha detallats plànols del Retiro i dels museus Reina Sofía, el Prado, el ThyssenBornemisza i el Caixa Forum, a més de la plaça Colón i el carrer Gènova, on hi ha la seu de l’Audiència Nacional i del PP entre d’altres. “Tot apunta que el terrorista autor dels atropellaments a La Rambla de Barcelona, recopilava informació sobre zones rellevants de Madrid, amb la finalitat de ser utilitzades com a objectius d’altres atemptats terroristes”, assevera l’atestat policial. El mateix oficial ha admès que també van buscar informació de la “Casa Borbón” en referència a la casa reial

Plànols del centre de Madrid trobats al terrorista que va conduir la furgoneta a la Rambla abatut a Subirats

Per altra banda, el policia ha insistit molt en les converses registrades al Facebook entre Driss Oukabir i el seu germà, Moussa. Els analistes interpreten d’aquestes converses es denota l’ascendència de Moussa a Driss. Fins i tot es queixava del viatge que li haurien obligat a fer al Marroc. Davant d’aquest obligació va reclamar fins i tot diners per tornar a Ripoll des del Marroc. Seguint aquest camí,  la policia entèn que Driss es va fer enrere, com així ho va comunicar el seu germà al colíder de la cèl·lula Mohamed Hichamy informant-lo que s’havia “fet enrere”. Una conversa quan fa poc que ha passat la voladura de la casa d’Alcanar.

De fet, les converses entre Driss i Moussa indiquen el contingut religiós de les converses i les recomanacions de llegir “Anfal, una sura de l’alcorà que es caracteritza per justificar les accions violentes dels creients de l’islam”. De fet, l’inspector ha recordat que al telèfon Huawei de Driss tenia com a codi d’obertura la contrasenya “allahwakbar” (Al·là és gran) i hi conservava fins a 1.280 arxius d’audio amb aquestes “sura”. 

L’advocat de Driss, hàbilment, ha centrat l’interrogatori en la cadena de custòdia. Un argument recorrent davant algun indici que mostraria que no s’hauria respectat i podria contaminar part de la instrucció. En aquest sentit, ha fet suar la cansalada al testimoni per què el recull de la conversa de Facebook entre Driss i Moussa no seguia un ordre cronològic ni estaven aclarides les hores com a la resta de l’informe. El jutge Guevara ha deixat jugar a l’advocat que s’ha sortit amb la seva de posar en dubte la investigació dels terminals i la seva cadena de custòdia.

Una part de l’informe del CNP amb plànols de Madrid trobat als terroristes abatuts

Comentaris

  fat boy 19/01/2021 6:29 am
  No em crec ni mitja paraula, oi Margallo?.
  Pere 18/01/2021 5:46 pm
  Recordeu Madrid abans17A? Varen emplenar de proteccions Inf. Privilegiada?
  Pere 18/01/2021 5:08 pm
  Recordeu abans 17A ? A madrid varen emplenar de proteccions la ciutat. Informació privilegiada del CNI?
  Pere 18/01/2021 5:04 pm
  Recordeu com a madrid varen emplenar de llombardes i proteccions als accesos peatonals? Tenien informació privilegiada?

Nou comentari