Els lletrats del congrés espanyol avalen investigar l’emèrit però el PSOE s’hi oposa

El PSOE avança que tot i així no donarà suport a la creació d'una comissió d'investigació

Els lletrats del Congrés dels Diputats han recomanat admetre a tràmit la creació d’una comissió d’investigaicó sobre el rei espanyol emèrit, segons ha informat a través de Twitter el portaveu del grup Unidas-Podemos, Pablo Echenique. “Fruit d’un treball minuciós, hem aconseguit esquivar els entrebancs jurídics”, ha dit Echenique, per qui “ja no hi ha excusa”. El portaveu dels de Podemos ha dit que “a partir d’ara, la decisió és purament política”. La creació d’aquesta comissió s’ha de debatre dimecres.

El PSOE tancarà novament la porta aquest dimecres a la tramitació de la petició de creació de la comissió per part de Podem, ERC, CUP, Bildu, BNG, Més País i Compromís, segons han avançat fonts socialistes. La Mesa del Congrés ha de decidir aquest dimecres sobre l’admissió a tràmit de la petició amb l’informe sobre la taula. És un tràmit que fins ara no ha superat cap petició semblant i que permet elevar la qüestió al ple del Congrés.

Amb tot, aquest dimecres Podem es tornarà a quedar en minoria demanat la comissió d’investigació, tal com ha passat en anteriors ocasions en què el PSOE ha tancat files amb el PP i Vox per rebutjar investigar les activitats del rei emèrit.

D’altra banda, el govern espanyol ha afirmat que Joan Carles I “continuarà vitalíciament en l’ús amb caràcter honorífic del títol de rei”, tal com ho va disposar el decret del 13 de juny de 2014 després de l’abdicació. L’executiu de Pedro Sánchez ha recisat, en una resposta a una pregunta escrita del senador Carles Mulet (Compromís), que no hi apareix en “cap extrem la denominació de rei emèrit”. El govern espanyol argumenta que hi ha “situacions similars” a la de la monarquia parlamentària espanyola a països com Bèlgica, Luxemburg o el Japó. El senador va preguntar si l’executiu pensava “revocar” el títol.

Comentaris

  uno que vive en Tabarnia 13/01/2021 10:26 am
  el Xanxes diu que es un titul vitalici, l,hi poden efegir un altre, EL REI LLADRE
  gaf 13/01/2021 7:46 am
  marchem ya fastic de pais
  GAVANENC 12/01/2021 11:49 pm
  Aquests diuen que son republicans..? El que son es una colla de llepaculs borbonics... Quin fastic
  Atadod 12/01/2021 10:18 pm
  El psoe, ni es partido, ni es socialista y puede ser algo de español, però el que si que està clar, és que forma part del todo atado y bien atado
  Raül 12/01/2021 10:09 pm
  Mes enllà de la vergonyosa decisió política del PSOE vull parlar dels lletrats. Qui pensi que els representats de la sobirania popular no poden parlar lliurement del que vulguin es un franquista. PUNTO.
  Octubrista 12/01/2021 9:36 pm
  Oh quina sorpresa ! Suïssa investiga el Borbó i el PPSOEVOC'S no el vol investigar. El PPSOEVOC'S vol engarjolar uns quants catalans refugiats a Bèlgica i Bèlgica no els hi vol entregar. No quedarà altre remei que tornar a enviar a Europa els "Tercios de Flandes"
  Jony 12/01/2021 8:40 pm
  Asco de PSOE i de pais. Inutiles desde que los parieron.
  fat boy 12/01/2021 8:33 pm
  Les conviccions "republicaines" d'aquesta harka son com les del Valls. Per aixo s'entenen tan be.
  Repùblica bananera ecspanyorda! 12/01/2021 8:08 pm
  La risa de Europa, la vergüenza del mundo. El culo a nivel judicial mundial y el talon en altura demòcrata... ¡Que asco de país! ¡Que asco de gente!
  fideli 12/01/2021 7:53 pm
  PSOE, còmplice en el frau reial
  Lluís 12/01/2021 7:43 pm
  I Rubalcava va dir: "Votare la investidura del rei, todo i mis profundas convicciones republicanas". Tot un exemple del socialisme imperant a la espanya castellana.
  Ton 12/01/2021 7:38 pm
  I que hi diu L'Iglesias? - Diu que s'ha convertit en Catedrales! Hòstia tu, votar els socialistes espanyols es com l'engany dels reis mags a la canalla.
  Joanka 12/01/2021 6:53 pm
  No deja de ser una muestra más del pais de opereta con el gobierno más progresista de la història (menos mal!!!!!) Son unos republicanos monarquicos... a ver quien entiende eso. Investigar a un presunto corrupto si, siempre que no sea ni amigo suyo osea el ex-rey puesto a dedo por franco en la democracia más consolidadda del mundo!!! Lo que digo infumable.
  Ramon 12/01/2021 6:24 pm
  Jo ja el tenia travessat abans. N'érem pocs, llavors. Vull dir quan els sociates li bavejaven.

Nou comentari