Els crítics arrosseguen al PDeCAT a un congrés de crisi

Conjura de famílies per apartar amb un pacte a Pascal, preservar Bonvehí dins el partit i entronitzar Puigdemont, Turull i Rull i tenyir la formació amb aroma de JxCAT

 

 

Les aigües al PDeCAT continuen baixant animades malgrat la treva de la investidura. Un cop escatida la investidura diversos quadres del partit han començat les maniobres d'aproximació per forçar una assemblea orgànica i ideològica i canviar la direcció. Els crítics del partit s'han mantingut organitzats des del congrés fundacional i ara consideren que és l'hora de reorganitzar el partit, reorganitzar-lo, acabar de bastir el cos ideològic i sobretot, posar en valor la marca JxCAT i la imatge i figura de Carles Puigdemont, Josep Rull i Jordi Turull. I així ho van decidir en una trobada puigdemontista a Rubí ara fa dues setmanes. 

 

 

Tot i l'estat de conflicte intern, el gen convergent ha ressorgit fins al punt que els impulsors de la revolta han decidit organitzar-se per pactar el recanvi de Marta Pascal, amb la pista d'aterratge del Senat. Les famílies volen evitar un bany de sang i, fins i tot, estan disposats a mantenir en la direcció David Bonvehí, com el gestor de la formació que s'ha hagut d'empassar els mal tràngols que va suposar el dur Expedient de Regulació d'Ocupació o l'entramat del potent aparell territorial. Però els 'provençals' del partit - nom amb què es coneix el nou aparell atès que la seu està al carrer Provença- no pensen posar les coses fàcils i ja apunten que utilitzaran tota l'artilleria al seu abast per mantenir posicions, encara que perdin quotes de poder. 

 

 

 

 

Aquesta setmana també hi haurà cónclaves per aclarir l'estratègia. I sobretot, en els propers dies, el repartiment dels càrrecs del Govern que poden ajudar a amorosir equilibris interns. Així els plànols d'assalt tenen un dia D, el consell nacional del cap de setmana del 26 de maig, encara per confirmar. En aquest cónclave, els crítics -que ha unit els Moment Zero, a Corsos o New Age- volen consensuar, en la mesura del possible, la convocatòria d'un veritable congrés refundacional. 

 

 

Fonts dels impulsors del canvi justifiquen la seva petició de celebrar un concláve obert en els estatuts del partit aprovats per l'assemblea de juliol de 2016.  Concretament, aporten l'acta de les votacions de l'article que regula les assemblees en la que va guanyar fer un congrés cada dos anys -que deixa obert fer-lo orgànic i ideològic- i va perdre l'opció d'alternar cada dos anys l'assemblea ideològica i la renovació executiva. 

 

 

 

 

Pels crítics s'afegeix a aquesta acta, decisions que han trasbalsat al partit com ara la retirada d'Artur Mas; la retirada forçada d'una quarta part de l'executiva de Pascal per incompatibilitats -Lluís Guinó, Albert Batet, Elsa Artadi i Montse Candini-; les desautoritzacions a Puigdemont durant les negociacions de la investidura; la gestió de la negociació de llista de JxCAT;  la sentència del Cas Palau; la venda, el lloguer i la nova venda de la seu; la desorientació del territori a un any de les municipals o que la coordinadora del corpus ideològic batejat com l'Smarcat, Elsa Artadi, ja no és ni militant del partit i té un considerable mal rotllo amb la direcció i diputats del grup parlamentari. 

 

 

A través d'un Telegram, -al que ha tingut accès El Món- els impulsors del congrés han repartit sis punts bàsics que, a més de l'assemblea al PDeCAT, "voluntat de recosir" que "escolti les bases"; suport tancat als tres líders del partit, Puigdemont, Josep Rull i Jordi Turull "sense fissures"; aclarir el paper del PDeCAT dins a JxCAT, "bastir una estratègia coherent" i proposar una "assemblea amb ponències: estratègia nacional (com despleguem la República), organitzativa (el moviment JxCat), territori (municipals) i polítiques sectorials".

 

 

 

 

"Un cop s'escateixi el projecte, caldrà veure quin equip ho pot dur a terme, aprofitant gent de l'actual direcció, gent que hi havia estat, com Joan Ramon Casals i el triumvirat Puigdemont, Rull i Turull", expliquen fonts dels impulsors del congrés. També pensen en mantenir en llocs estratègics noms com David Bonvehí o altres membres de la direcció. 

 

 

Des dels provençals però també avisen que volen plantar cara i posar en valor una gestió que no ha estat gens fàcil. "Hem hagut de gestionar un ERO dolorós i una situació econòmica desastrosa, a més d'una situació política de vertigen", apunten fonts del partit. En aquest sentit, volen bastir un aparell territorial que planti cara a molts que "ara volen el poder pel poder". 

 

 

Així que el PDeCAT tindrà mambo durant els propers mesos que s'afegirà a la construcció d'un Govern amb ERC que no comparteix la mateixa estratègia política de cara el procés. 

 

 

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?