El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els comuns avisen que una votació contra la suspensió “podria no tenir conseqüències”
  • CA

 

Comú Podem no té gens clar que portar al Parlament una votació per oposar-se a la suspensió que el jutge Pablo Llarena acaba de decretar contra els polítics independentistes processats per l’1-O tingui cap efecte beneficiós. La portaveu dels comuns, Elisenda Alamany, així ho ha expressat en roda de premsa aquest dimarts a la tarda. “No sabem que es votarà ni quan però malauradament sabem que la ‘via Llarena’ pot estar per sobre del que es voti. Nosaltres hem estat sempre contraris a la judicialització, però sabem quina és la força que ha tingut la ‘via Llarena’ i una votació al Parlament podria no tenir conseqüències”, ha advertit, sense voler concretar si el seu grup votaria igualment a favor o no d’una iniciativa d’aquestes característiques. En aquest sentit, ha preferit mantenir la “prudència” i esperar “a conèixer la proposta concreta” que volen que es voti i, aleshores, posicionar-se. Tot i així, ha remarcat que els comuns sempre seran favorables a que, sigui quina sigui la iniciativa, “es debati amb llibertat al Parlament”.

 

Alamany ha volgut avisar que el debat sobre si la decisió de Llarena es pot o no esmenar des del Parlament “és complex”, i per això ha deixat caure als promotors de les possibles iniciatives que puguin ser votades que pensin que “potser el debat al Parlament no tindria efectivitat”. “És un debat jurídic. I pot no tenir conseqüències. Però si es dona aquest debat, serem coherents amb el que hem defensat en contra de judicialització i en favor dels drets dels polítics”, ha sentenciat.

Però amb tot, Alamany creu que “la responsabilitat no ha de recaure sobre el Parlament sinó sobre el govern d’Espanya”. És per això que ha volgut centrar les seves reclamacions en l’executiu de Pedro Sánchez, tot demanant-li que faci que aquestes mesures que Llarena ha pogut dictar sobre polítics independentistes acabin fent que la nova Fiscalia General de l’Estat actuï de manera diferent a com ho va fer el PP de Mariano Rajoy. “Demanem a qui té l’oportunitat de fer el primer pas polític, que és el govern espanyol i la Fiscalia, retiri les mesures contra els polítics. Demanem que es retirin aquestes mesures i s’acabi amb judicialització de la política actual”, ha dit. 

 

En aquest sentit, la portaveu del comuns ha recordat que per al seu grup, el en cas de l’1-O “no hi ha hagut violència i per tant no pot haver rebel·lió”. “L’acusació no té ni cap ni peus, són presos per les seves accions polítiques. I la judicialitació viscuda a Catalunya ha estat fruit del govern del PP, de la seva inèrcia, de la seva obsessió per negar la política. El que vivim és la inèrcia de la ‘via Llarena’, i demanem al nou govern de Sánchez que amb la nova fiscal s’aixequin els càrrecs i les mesures contra els polítics que hi ha a la presó”, ha sentenciat, tot afegint que aquesta és, per a ella, “l’única via per enfilar la normalitat democràtica”. “La ‘via Llarena’ ha de finalitzar per la inèrcia que porta del govern del PP”, ha conclòs. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa