Els catalans a l'estranger podran votar electrònicament al referèndum

El Parlament tomba les esmenes a la totalitat de PP i C's a un projecte de llei que permetrà als residents a l'exterior participar en eleccions i "altres processos de consulta popular"
El conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, amb la consellera de Governació, Meritxell Borràs, dirigint-se a una reunió del Consell Executiu | B.F. / ACN

Llum verda del Parlament perquè els catalans residents a l'estranger puguin votar electrònicament al referèndum sobre la independència, previst per la segona quinzena del setembre de 2017. El projecte de llei del procediment de votació electrònica, presentat pel Govern, ha superat el primer tràmit parlamentari. JxSí, PSC, CSQP i la CUP han tombat les esmenes a la totalitat de PPC i C's.

 

El text preveu (en el seu article 3) que el procediment de votació electrònica s'aplica a les eleccions al Parlament i al Consell General d'Aran i a altres processos electorals i instruments de consulta popular.


El projecte de llei preveu que la implementació del vot electrònic se centri en un inici en col·lectius socials amb majors dificultats per fer efectiu el seu dret de sufragi. Segons el text, el vot electrònic ha de garantir l’efectivitat de l’exercici del dret de vot, i que aquest no sigui penalitzat per a les persones que resideixen a l'estranger.

La "impotència" del 27-S

 

La consellera de Governació, Meritxell Borràs, ha estat l'encarregada de presentar el projecte de llei en nom del Govern. En la seva intervenció, la consellera ha recordat la "sensació d'impotència absoluta" en les eleccions plebiscitàries del 27-S, quan de 21.000 catalans a l'exterior que van demanar l'exercici de vot, només 14.700 van aconseguir fer-ho.

 

Aleshores el Govern va demanar fins a tres vegades a la Junta Electoral Central (JEC) que ampliés els terminis -que tenien lloc a l'agost-, però la petició només va rebre negatives. Per això l'executiu va obrir un canal directe amb els catalans a l’exterior, que van presentar més de 500 queixes.

 

Fotografia promocional de la consulta del 9N | Generalitat

 

Tot seguit, l'executiu va presentar un contenciós al Tribunal Suprem que està en tramitació, i que "n'esperem la sentència en pocs mesos", segons ha apuntat Borràs. "Tenim el compromís de garantir el dret fonamental de vot, per evitar que es repeteixi la vergonya que tants catalans a l’estranger no poguessin votar", ha reiterat la consellera.


 

Borràs ha defensat que l'opció del vot electrònic dóna tres grans avantatges: accessibilitat al dret de vot des de qualsevol lloc del món amb accés a Internet; la sostenibilitat; i la seguretat de la tecnologia, una eina "provada i confiable que no presenta dubtes". "El pla és tecnològicament i legalment possible. Només cal voluntat política", ha rematat Borràs.
 

Les conselleres Neus Munté i Meritxell Borràs, al Palau de la Generalitat   | Gemma Aguilera

 

La sol·licitud de vot

 

El procediment de votació electrònica s'aplicarà als catalans residents a l’estranger inscrits en el Cens Electoral dels Residents Absents (CERA). Segons el projecte de llei, l'Oficina del Cens Electoral (OCE) posarà a disposició de l’òrgan competent en matèria electoral de la Generalitat les dades que figuren en el CERA.


 

El text preveu la possibilitat d'adaptar l’imprès oficial de sol·licitud de vot amb la finalitat que s'hi incorpori l’opció de votar electrònicament. O bé que es trameti als electors d’un imprès oficial addicional per mitjà del qual aquests puguin sol·licitar l’exercici del dret de vot electrònic. L'elector haurà d’indicar una adreça de correu electrònic i un dispositiu mòbil de contacte.

 

Millorar la participació

 

El projecte de llei també té l'objectiu de fomentar la participació en procediments electorals. El text recorda els "baixos nivells de participació" i apunta que la introducció de mitjans electrònics en el procés de vot hauria de permetre millorar la participació quan els ciutadans siguin cridats a les urnes.
Comentaris
Fent trampes com sempre, Romeva?
Si no hi ha llei electoral catalana és perquè els partits catalans no es posen d'acord. Això és un pegat i només s'explica pel tramposos que sou els secessionistes que confieu en que el vot exterior sigui per a vosaltres. I si no?
Ja era hora
Jo no vaig poder votar el 27S. De nou Cs demostra la seva incapacitat per ser un partit liberal....igual o pitjor que el PP
Molt bé , perfecte ! I que pasa amb els catalans insulars ? Soc nascut a Barcelona i resident a Eivissa , que pasa amb jo? Vull votar , vull la llibertat des meu poble!!!
anti demòcratas, corruptes..
anti catalans, fatxes, mentiders, tramposos, Nacionalistes, traidors. gilipolles... Això es el que son el PP-PSOE, C's Amb els catalans independentistes heu trobat qui us pari els peus.
1948
Els catalans a l'estranger podran votar electrònicament al referèndum vinculant.
Otsokume
Facilitar el vot de qui no pot expressar-se perquè no és a casa és ser democràtic. Impedir que els seus vots arribin a Catalunya amb pèrdues misterioses a Correos o problemes a les ambaixades és una porcada d'allò més barroera, a més d'una trampa com una casa de pagès.
Berenguer
Els Catalans que han volgut votar desde 2011 i no han pogut, haurien de saber que la llei del vot rogat, va ser aprovada gracies al suport de ciu. Ara presentar-se com els salvadors de la patria, em sembla vergonyos.Només interessem quan ells volen.
MANUEL BERTRAN REGUERA
I ELS CATALANS EMPADRONATS A LES ILLES...?
Carmeta
Berenguer i altres, aquella llei tan tan tan dolenta que va votar CIU va ser per posar fi a les nombrosíssimes persones de més de 100 anys a l'exterior (sobretot gallecs) que votaven. No manipulem la informació!
Maria.
Per Carmeta, i per què encara la mantenen? Per què no li han posat fí? Els catalans què viuen a l'extranger si volen votar des de el 2010 que van passar aquesta llei del "voto rogado" han de demanar o solicitar que volen votar. Això fà a aquestes persones, ciutadans de segona. Perquè el vot és un dret i no s'hauria de demanar el que vulguis votar. Aquesta llei catalana no treu el fet que encara s'ha de demanar poguer votar. El que s'ha de fer es abolir la llei del "voto rogado".
Joan
Les que no vivim a Catalunya també podrem votar? Encara que visquem a España?
Juli II
Com?? Que encara s'haurà de 'demanar' votar? Quina bestiesa és això? Hi ha una companyia catalana lider en vot electronic al món, i nosaltres encara anem amb 'vots rogats'?? Els nostres liders encara són ben espanyolitxats...
Berenguer
Carmeta, no manipulo cap informació.es el que es.CIU juntament amb PNV es va abstenir i va permetre la llei, per poder arribar a acords amb el govern, al 2011,aixi doncs jo que voto a l'estranger fa 18 anys, ho he deixat de poder fer perquè mai arriben a temps les butlletes.mentre els vots dels catalans fora, no han tingut rellevància, aquí no s'ha dit ni piu.Ara, clar es tot culpa de Madrit, i ens venen a salvar.a tu et poden mentir, a mi no, d'acord?
Joan
Referèndum? Jo diria botifarrèndum, que és l'únic a què per desgràcia s'atreveixen els catalans.
Ernest
I ELS CATALANS EMPEDRONJATS A LES ILLES PER MOTIUS LABORALS ?
joan
Soy partidario del voto electrónico. Espero y deseo que los catalanes residentes en el extranjero puedan votar sin ningún tipo de impedimentos como ha ocurrido hasta ahora. Pero tengo algunas dudas de que el Gobierno Español lo facilite, seguramente buscarán algún pretexto "Legal" a la "española" para impedirlo. Son alrededor de 200.000 catalanes los que podrían votar (alrededor del 3%), suficientes para que el referéndum sea un éxito. Espero que el Govern no nos falle.... No hay excusas.
Josep B.
De totes maneres, fins que no hi hagi a Catalunya una Llei electoral NOVA I MODERNA que contempli tots els suposits, els politics catalans estan jugant a " la puta i la ramoneta" amb tots els Catalans. Si volem ser seriosos cal que comencem pel principi.
Marta
Jo no em fio que ens deixin votar des de l'estranger, quan el missatger és el govern espanyol. Compraré bitllets per votar en persona (continuo empadronada a Catalunya precisament per poder votar, perquè ja m'he trobat diverses vegades amb complicacions i la impossibilitat de votar des de l'estranger).

envia el comentari