El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els candidats de VOX a Barcelona ni tan sols es van votar ells mateixos el 26J
  • CA
Un míting de VOX a Andalusia
Un míting de VOX a Andalusia | Canal Sur

 

VOX ha irromput a Andalusia amb 12 escons, i de retruc, tindrà un senador a Madrid. La ultradreta arriba amb força, i amenaça de conquerir altres institucions com el Congrés espanyol, el Parlament català i municipis arreu de l’Estat. Els experts assenyalen que els grans feus d’aquest partit ultra poden ser Madrid i València, però no gosen descartar que puguin instal·lar-se en municipis i fins i tot al Parlament de Catalunya, amb Barcelona com a porta d’entrada en unes eleccions catalanes on hi hagués una baixa participació i el vot unionista es desplacés en part cap a l’extrem. De moment, però, la força real de VOX a Catalunya es limita a 1.505 vots recollits a Barcelona i 488 a Sant Cugat del Vallès a les eleccions municipals del 2015, i només 197 a les eleccions espanyoles del 26 de juny del 2016, on la formació ultra va presentar llistes al Congrés a la demarcació de Lleida i de Barcelona, però no va poder formar candidatura ni a Tarragona ni a Girona. Segons dades difoses per VOX, a Catalunya hi ha 1.135 militants, un 47% més que l’octubre passat.  

 

S’ha parlat molt dels 197 vots de VOX a Catalunya el 26J, l’última referència electoral, per demostrar la falta de suport de l’extrema dreta al país. Certament, representa només el 0,01% dels vots emesos d’una participació del 65% i 3,5 milions de vots. Però més enllà de la xifra concreta de paperetes, resulta curiós veure que els 197 vots provenen de la demarcació de Lleida, i ni un sol de Barcelona. Això vol dir que dels vuit candidats que VOX va presentar per a la demarcació –el màxim són 31 per al Congrés- cap d’ells va votar la formació d’ultradreta que representava, malgrat que set dels vuit tenen residència a la demarcació de Barcelona i només un d’ells vota a Girona, on VOX no es va presentar. A Barcelona, VOX va registrar zero vots. O es van abstenir, o van votar un altre partit. 

 

Ortega Smith, secretari general de Vox, a l’arribada a la concentració de Girona | QS

 

Sant Cugat, bressol de VOX a Catalunya

 

El cap de llista per Barcelona va ser Jorge Buxadé, l’advocat de l’Estat que va recórrer la consulta per la independència d’Arenys de Mar, i que havia estat candidat per la Falange el 1995 al Parlament i després per la Falange Auténtica a Madrid. De la llista de vuit candidats, la majoria són de Sant Cugat del Vallès o hi estan relacionats, i de fet, avui formen part d’aquesta formació, l’única amb Barcelona on VOX va presentar llista a les municipals del 2015. Gabriel Falcón Viñes, Ana María Torrijos, Mónica Rotllan, Pedro Bosch, Luís Montuenga, i Bruno de Salvador, que de fet, va ser regidor del PP en aquest municipi. Cap d’ells, ni cap dels seus familiars o coneguts, no va dipositar la papereta de VOX el 26J en aquest municipi. Només tenia excusa Alberto Tarradas, número 8 per Barcelona, però obligat a votar a la circumscripció de Girona perquè resideix a l’Empordà. De fet, és el president de VOX a Girona.

 

A la demarcació de Lleida, on es reparteixen 4 diputats, VOX va presentar una llista completa i dos suplents. La cap de llista, una dona: Manuela Asto Roldán. I també va presentar llista al Senat, amb José Antonio Ortiz Cambray al capdavant. Paradoxalment, VOX va aconseguir 370 vots a la cambra alta, molts més que els que va aconseguir entre Barcelona i Lleida al Congrés. Ortiz havia estat candidat a les municipals del 2011 a Lleida per la xenòfoba PxC, i no amaga a les xarxes socials la seva admiració pel franquisme.

 

 

197 vots molt escampats

 

Repassant els resultats del Congrés dels Diputats a tots els municipis de la demarcació de Lleida el 26J, Lleida Ciutat és on més vots va recollir VOX, 72 (0,13%). Però a Alpicat, un municipi de poc més de 6.000 habitants, en va obtenir 7, un 1,77%, el percentatge més alt obtingut. A la capital d’Era Val d’Aran, Vielha, va aconseguir 6 vots, 5 a Mollerussa, 6 a Cervera, 3 a la Seu d’Urgell i 3 a Tremp.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa